UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Ahnenblatt
Moderator: Moderatorzy
Re: Ahnenblatt
Dopiero zaczynam zaznajamiać się z A.
W mojej rodzinie jest osoba adoptowana. W jaki sposób mogę dodać jej nazwisko drugiej rodziny albo ją jakoś widocznie powiązać?
W mojej rodzinie jest osoba adoptowana. W jaki sposób mogę dodać jej nazwisko drugiej rodziny albo ją jakoś widocznie powiązać?
-
AUTOR TEMATU - Posty: 265
- Podziękował/a: 2 razy
- Podziękowano: 40 razy
Witam,
wpisy w tej zakładce poprzedzimy znakami //, będą widoczne tylko dla administratora programu.
w obecnie dostępnej wersji (2.81) nie ma możliwości zaznaczyć adopcji. Fakt ten można umieścić w zakładce Uwagi. JeśliJinn pisze:Dopiero zaczynam zaznajamiać się z A.
wpisy w tej zakładce poprzedzimy znakami //, będą widoczne tylko dla administratora programu.
W tej nowej wersji zupełnie mi czcionka nie pasuje. Miałam v.2,62 i była ok. Jest może możliwość zmiany w programie?
-
Witam,

o ile wiem, to tylko w generowanych listach i tablicach można wybrać dowolne czcionki.Jana pisze:W tej nowej wersji zupełnie mi czcionka nie pasuje. Miałam v.2,62 i była ok. Jest może możliwość zmiany w programie?

To szkoda. Dziękuje za odpowiedź.
Czy już wiadomo jakie zmiany nastąpią w kolejnej wersji i kiedy będzie ona dostępna?
Czy już wiadomo jakie zmiany nastąpią w kolejnej wersji i kiedy będzie ona dostępna?
-
Witam,
Wersja nr. 3 była już w tym wątku zapowiadana ale nadal niewiadomo, kiedy będzie dostępna.
na te pytania nie można nawet orientacyjnie odpowiedziećJinn pisze:...

Wersja nr. 3 była już w tym wątku zapowiadana ale nadal niewiadomo, kiedy będzie dostępna.

-
Witam,
pojawiła się wersja 2.82 programu Ahnenblatt.
Poprawiono błędy i moim zdaniem można już używać jej
jako podstawowej wersji programu.
Między innymi poprawiono przenoszenie danych i zdjęć
do wersji przenośnej (USB).
Pobrać można tu: pobieranie
Trzeba pobrać plik instalacyjny absetup.exe (5,8 MB).
Dla wersji przenośnej - Ahnenblatt.zip (6,6 MB)
Gdy pojawią się wszystkie wersje językowe - pobieranie wróci na poprzednie miejsce, tzn. tu
pojawiła się wersja 2.82 programu Ahnenblatt.
Poprawiono błędy i moim zdaniem można już używać jej
jako podstawowej wersji programu.
Między innymi poprawiono przenoszenie danych i zdjęć
do wersji przenośnej (USB).
Pobrać można tu: pobieranie
Trzeba pobrać plik instalacyjny absetup.exe (5,8 MB).
Dla wersji przenośnej - Ahnenblatt.zip (6,6 MB)
Gdy pojawią się wszystkie wersje językowe - pobieranie wróci na poprzednie miejsce, tzn. tu
-
- Podziękował/a: 50 razy
- Podziękowano: 17 razy
- Kontakt:
Dodam że Polska wersja językowa z poprzednich wersji działa.
Paweł Krzewicki
http://www.krzewicki.com.pl
http://www.krzewicki.com.pl
-
Witam,
automatycznie dostępne wersje językowe i nie musisz kopiować ich z "poprzednich wersji".
nie bardzo wiem, o jakich "poprzednich wersjach" piszesz? Instalując program, instalujeszhexon78 pisze:Dodam że Polska wersja językowa z poprzednich wersji działa.
automatycznie dostępne wersje językowe i nie musisz kopiować ich z "poprzednich wersji".
Witam Piszę dzieje rodziny w Wordzie Jako ilustracje chciałbym skopiować listę rodzin, tablice do tegoż Worda z ahnenblat wersja 2.7.4. Czy to jest możliwe?. Z komputerem radzę sobie słabo, można liczyć na pomoc, podpowiedź?
Pozdrawiam adampolanowski.pl
-
- Podziękował/a: 18 razy
- Podziękowano: 5 razy
Jest to możliwe.
Należy normalnie wygenerować wykres jak do druku, a następnie kliknąć na strzałkę obok ikony "zapisz". Z listy trzeba wybrać JPEG-plik graficzny. Następnie wybrać miejsce, gdzie ma być zapisany wykres.
W wordzie dodajemy wykres tak samo jak normalne zdjęcia.
Należy normalnie wygenerować wykres jak do druku, a następnie kliknąć na strzałkę obok ikony "zapisz". Z listy trzeba wybrać JPEG-plik graficzny. Następnie wybrać miejsce, gdzie ma być zapisany wykres.
W wordzie dodajemy wykres tak samo jak normalne zdjęcia.
Pozdrawiam!
Jakub
Jakub
Dziękuję Wskazał mi pan kierunek. Trochę to inaczej u mnie wygląda. Otworzyłem listę potomków Nie mam po kliknięciu w zapisz odnośnika JPEG. Ja kliknąłem w "zapisz" w Microsoft Word i zapisałem to na pulpicie Otwarłem zapisany pod ikona Word Zaznaczyłem całośc do kopiowania i wkleiłem pod tekst w pisanej "sadze"
Próbowałem wkleić z pominięciem pulpitu ale coś działo się źle, bo wklejało tylko jedną stronę a mam ich kilka.
Bardzo dziękuję adz
Próbowałem wkleić z pominięciem pulpitu ale coś działo się źle, bo wklejało tylko jedną stronę a mam ich kilka.
Bardzo dziękuję adz
Podpowiedź poprzednia dotyczyła umieszczania tabel, te mają postać graficzną więc najlepiej zapisać jako jpeg. W przypadku list, które są danymi tekstowymi nie ma opcji jpeg ale jest przecież możliwość zapisu bezpośrednio w formacie MS Word i należy z niej skorzystać, a potem z wygenerowanego pliku, poprzez kopiuj/wklej, przenieść dane do swojego pliku.
Witajcie Panowie. Widzieliście, że jestem mało znający możliwości tego pudła co szumi pod biurkiem. Wskazówki Jakuba pomogły mi znaleźć drogę do skopiowania do tekstu pisanego w Wordzie list i tablic. I za to jestem Wam zobowiązany. Wyciągam jeszcze jeden wniosek, że wykresy to "zdjęcia" czyli jpegi. Kiedyś to wykorzystam.
Pozdrawiam adz.
Pozdrawiam adz.