Z góry przepraszam jeśli taki temat został już poruszony.
Mieszkam w miejscowości należącej od dawien dawna do powiatu ostrowskiego. Poszukuję sprawy sądowej mojego prapradziadka, o której wiem z opowiadań. Tylko w aktach jakiego sądu jej szukać? W sądzie powiatowym, okręgowym, obwodowym, rejonowym, grodzkim czy może jeszcze jakimś innym? obstawiałam na powiatowy, ale okazało się, że w archiwum mają tylko lata 1920 - 1928 i 1950 - 1967r. A sprawa miała miejsce w 1933r. Czy ktoś wie, dlaczego nie ma akt ze wszystkich lat? można jeszcze je gdzieś znaleźć? czy przepadło? Łudzę się, że może to jednak inny typ sądu, stąd moje podstawowe pytanie: czym zajmują się dane sądy?
Karolina Stodolna
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Sądy
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 77 razy
- Podziękowano: 20 razy
Re: Sądy
A "wujek google" nie pomoże ?stodolni pisze:........... moje podstawowe pytanie: czym zajmują się dane sądy?
Karolina Stodolna
http://pl.wikipedia.org/wiki/S%C4%85d#P ... 85d.C3.B3w
Maria Łopaciuk
interesują mnie parafie: Bieździedza, Przeworsk, Waręż, Borysław, Drohobycz, Sambor ! ! ! ( Galicja ) , Skrwilno, Rogowo(<--Kujawy)
interesują mnie parafie: Bieździedza, Przeworsk, Waręż, Borysław, Drohobycz, Sambor ! ! ! ( Galicja ) , Skrwilno, Rogowo(<--Kujawy)
-
- Podziękował/a: 4 razy
- Podziękowano: 9 razy
Re: Sądy
Witam
Nie wiem czy pomogę, ale może warto by zapytać dlaczego archiwum posiada akta tylko z tych lat. A myślę, że istotne jest również czego dotyczyła ta sprawa sądowa, bo akta w sadzie przechowywane są od 25 do 50 lat a następnie przekazywane do Archiwum Państwowego.
pozdrawiam
Nie wiem czy pomogę, ale może warto by zapytać dlaczego archiwum posiada akta tylko z tych lat. A myślę, że istotne jest również czego dotyczyła ta sprawa sądowa, bo akta w sadzie przechowywane są od 25 do 50 lat a następnie przekazywane do Archiwum Państwowego.
pozdrawiam
Eliza