UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Bilno - Kłóbka-Stawicka-Ludwika Apolonia-1879

Prośby o pomoc w tłumaczeniu z j. rosyjskiego

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
fraluk

Bilno - Kłóbka-Stawicka-Ludwika Apolonia-1879

Post autor: fraluk » śr sie 20, 2014 10:31 am

Proszę o tłumaczenie aktu:

Rok aktu: 1879
Miejscowość: Bilno - Kłóbka
Imię (dziecka/męża/zmarłego): Ludwika Apolonia
Nazwisko (dziecka/męża/zmarłego): Stawicka
Link do zdjęcia:Obrazek

Dzień dobry,
mam prośbę czy mógłby mi ktoś pomóc i przetłumaczyć z trudem odnaleziony akt urodzenia mojej prababci Ludwiki Apolonii Stawickiej,
z góry dziękuję za wszelką pomoc i pozdrawiam Łukasz Staniszewski
Pozdrawiam, Łukasz

Staniszewski, Kosmendowski

Awatar użytkownika

jotce
Podziękowano: 229 razy

Re: Bilno - Kłóbka-Stawicka-Ludwika Apolonia-1879

Post autor: jotce » czw sie 28, 2014 2:03 pm

49 Bilno
Działo się we wsi Kłóbka trzydziestego pierwszego maja (dwunastego czerwca) tysiąc osiemset siedemdziesiątego dziewiątego roku o godzinie ósmej wieczorem. Stawił się osobiście Konstanty Stawicki (Konstanty Stawicki), lat trzydzieści osiem, dorożkarz, zamieszkały w Bilnie, w obecności Marcina Miziołek, lat czterdzieści i Józefa Miziołek, lat pięćdziesiąt, obu chłopów zamieszkałych w Bilnie i okazał nam dziecię płci żeńskiej oświadczając, że urodziło się ono w Bilnie dwudziestego trzeciego maja (czwartego czerwca) bieżącego roku o godzinie czwartej rano z prawowitej jego małżonki Julianny Kamińskiej (Julianny Kamińskiej), lat trzydzieści dwa. Dziecięciu temu na chrzcie świętym odbytym w dniu dzisiejszym nadano imiona Ludwika Apolonia (Ludwika Apolonia), a rodzicami chrzestnymi byli Stanisław Kamiński i Urszula Stachurska. Akt ten oświadczającemu i świadkom przeczytany, a wobec niepiśmienności obecnych, przez nas podpisany. Ks. M. Ziarniewicz proboszcz parafii Kłóbka utrzymujący akta stanu cywilnego
8)
Jerzy Cieśla
Cieśla - Kownacica, Bednarczyk - Leonów
powiat garwoliński

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
fraluk

Re: Bilno - Kłóbka-Stawicka-Ludwika Apolonia-1879

Post autor: fraluk » czw sie 28, 2014 3:47 pm

Bardzo dziękuję za przetłumaczenie i pomoc, jestem bardzo wdzięczny i pozdrawiam - Łukasz
Pozdrawiam, Łukasz

Staniszewski, Kosmendowski

ODPOWIEDZ

Wróć do „Akty - rosyjski”