Proszę o tłumaczenie aktu:
Rok aktu: 1874
Miejscowość: Buśno gr.kat
Imię (dziecka/męża/zmarłego): Leon
Nazwisko (dziecka/męża/zmarłego): Kaliński
Link do zdjęcia: http://szukajwarchiwach.pl/35/1629/0/2/ ... 7IihjwXzfw
Witam !
Bardzo proszę o przetłumaczenie aktu małżeństwa Leona Kalińskiego,alumna unickiego seminarium chełmskiego ,lat 24 ,syna ks.Jana Kalińskiego i Marii z wdową Antoniną Tymnicką, lat 24, zamieszkała we wsi Buśno , córką nieżyjącego Teodora .....
Zwykle sobie radzę z tłumaczeniami ,ale tutaj wielu ważnych fragmentów nie mogę odczytać.
Dziękuję z góry.
Pozdrawiam serdecznie.
Kalina
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Buśno gr.kat-Kaliński-Leon-1874
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 372
- Podziękował/a: 90 razy
- Podziękowano: 46 razy
- Kontakt:
Buśno gr.kat-Kaliński-Leon-1874
Pozdrawiam.
Kalina
Nazwiska:
Kaliński - Podlasie
Tyszka - Ókolice Lomży ,par.Szczepankowo
Kalina
Nazwiska:
Kaliński - Podlasie
-
- Podziękowano: 229 razy
Re: Buśno gr.kat-Kaliński-Leon-1874
9 Działo się we wsi Buśnie szóstego listopada tysiąc osiemset siedemdziesiątego czwartego roku o godzinie czwartej wieczorem. Oświadczamy, że w obecności księży miasta Hrubieszowa Michała Decikiewicza, lat trzydzieści i (…) Lwa Mickiewicza, lat trzydzieści sześć, zawarto w dniu dzisiejszym religijny związek małżeński między Lwem Kalińskim, kawalerem, posiadającym ukończony kurs nauk teologicznych w Chełmskim Seminarium Duchownym, lat dwadzieścia cztery i będącym synem zmarłego księdza Jana Kalińskiego i matki Marii z Janowskich zamieszkałej w osadzie Rejowcu powiatu Chełmskiego, a wdową Antoniną Tymnicką, lat dwadzieścia cztery, urodzoną we wsi Turówce Galicji Austriackiej, zamieszkałej we wsi Buśno przy krewnych, córką zmarłego księdza Teodora i matki Teodory z Dybickich (?). Pozwolenie ze strony pana młodego i panny młodej zostało udzielone przez rodziców. Przeszkód do zawarcia tego związku nie znaleziono żadnych. Nowożeńcy oświadczają, że nie zawierali żadnej umowy przedślubnej. Związek ten poprzedziły jedne zapowiedzi trzeciego listopada i nastąpiło zezwolenie Diecezjalnej Władzy z 5 listopada 1874 roku nr 2908. Alk ten został podpisany przez świadków i zawierających małżeństwo. Ślubu udzielił protojerej Jan Gaszowski za zgodą miejscowego proboszcza i utrzymującego akta stanu cywilnego księdza Jana Łotockiego
Lew Kaliński, Pr. Jan Gaszowski,
Antonina Tymnicka, Ks. Decikiewicz, Ks. Mackiewicz

Lew Kaliński, Pr. Jan Gaszowski,
Antonina Tymnicka, Ks. Decikiewicz, Ks. Mackiewicz

Jerzy Cieśla
Cieśla - Kownacica, Bednarczyk - Leonów
powiat garwoliński
Cieśla - Kownacica, Bednarczyk - Leonów
powiat garwoliński
-
- Kontakt:
Bardzo dziękuję Krzysztofie ! Namęczyłeś się nad odczytaniem tego aktu.
To nie "mój" Leon ,ale zaciekawił mnie ten akt , bo ojciec jego ks.Jan.
Myślę, że jednak powiązanie z moimi Kalińskimi jest .Musiało to być wcześniej.
To nie "mój" Leon ,ale zaciekawił mnie ten akt , bo ojciec jego ks.Jan.
Myślę, że jednak powiązanie z moimi Kalińskimi jest .Musiało to być wcześniej.
Pozdrawiam.
Kalina
Nazwiska:
Kaliński - Podlasie
Kalina
Nazwiska:
Kaliński - Podlasie
-
- Podziękował/a: 20 razy
- Podziękowano: 52 razy
Kalinko, te podziękowania to dla Jerzego
Ja dopiero zacząłem pracę nad tekstem i przyznam, że utknąłem nad dwoma frazami. Myślałem, że dokończę jutro, ale Jerzy mnie uprzedził. Sprawdzałem też skąd się wzięła Maria z Janowskich, skoro żoną biskupa Jana Kalińskiego była Anna z Rogowskich. Twój komentarz wyjaśnia to jednoznacznie.
A przy okazji 3 skanów, które Tobie wczoraj podałem, to jest taki stan, że dziecko (akt urodzenia i zgonu), to pogrobowiec po Janie Koncewiczu, proboszczu Woskrzeniewic, którego data śmierci jest w akcie podana. Natomiast drugi akt zgonu dotyczy zgonu żony Jerzego Koncewicza - Marianny z Górskich, chociaż podano zgodnie z prawosławiem imię Maria, brak wskazania rodowego oraz jest błąd gdyż zamiast Jerzy jest Jan.
I jeszcze jedna uwaga o tamtym akcie urodzenia. Bardzo charakterystyczne, że zgłaszającymi są urzędnicy miejscy, a nie akuszerka lub ktoś z obecnych przy porodzie. To też może wskazywać na realizację jednego z ukazów, który na wójta itp. nakładał obowiązek dopilnowania, aby dziecko "byłych unitów" ochrzczono w cerkwi prawosławnej. Może tu też tak było?

Ja dopiero zacząłem pracę nad tekstem i przyznam, że utknąłem nad dwoma frazami. Myślałem, że dokończę jutro, ale Jerzy mnie uprzedził. Sprawdzałem też skąd się wzięła Maria z Janowskich, skoro żoną biskupa Jana Kalińskiego była Anna z Rogowskich. Twój komentarz wyjaśnia to jednoznacznie.
A przy okazji 3 skanów, które Tobie wczoraj podałem, to jest taki stan, że dziecko (akt urodzenia i zgonu), to pogrobowiec po Janie Koncewiczu, proboszczu Woskrzeniewic, którego data śmierci jest w akcie podana. Natomiast drugi akt zgonu dotyczy zgonu żony Jerzego Koncewicza - Marianny z Górskich, chociaż podano zgodnie z prawosławiem imię Maria, brak wskazania rodowego oraz jest błąd gdyż zamiast Jerzy jest Jan.
I jeszcze jedna uwaga o tamtym akcie urodzenia. Bardzo charakterystyczne, że zgłaszającymi są urzędnicy miejscy, a nie akuszerka lub ktoś z obecnych przy porodzie. To też może wskazywać na realizację jednego z ukazów, który na wójta itp. nakładał obowiązek dopilnowania, aby dziecko "byłych unitów" ochrzczono w cerkwi prawosławnej. Może tu też tak było?
Pozdrawiam serdecznie,
Krzysztof Wasyluk
Krzysztof Wasyluk
-
- Kontakt:
O jejku ,jejku !
Jerzy , bardzo Ciebie przepraszam i bardzo dziękuję ! To Ty nameczyłeś się nad tym aktem ! To już chyba mój uwiąd starczy powoduje takie pomyłki.
Krzysztofie , z tymi 3 prawosławnymi aktami Koncewiczów to pewnie masz rację. Ja dotychczas nie miałam wogóle do czynienia z prawosławnymi aktami i nie wiem jak to było.
P.S. Zarobię tutaj parę "zielonych" , coś znowu napiszę i tracę to co zarobilam . Jakoś nie mogę się dorobić na tym forum, a bieda aż piszczy.
Jerzy , bardzo Ciebie przepraszam i bardzo dziękuję ! To Ty nameczyłeś się nad tym aktem ! To już chyba mój uwiąd starczy powoduje takie pomyłki.
Krzysztofie , z tymi 3 prawosławnymi aktami Koncewiczów to pewnie masz rację. Ja dotychczas nie miałam wogóle do czynienia z prawosławnymi aktami i nie wiem jak to było.
P.S. Zarobię tutaj parę "zielonych" , coś znowu napiszę i tracę to co zarobilam . Jakoś nie mogę się dorobić na tym forum, a bieda aż piszczy.
Pozdrawiam.
Kalina
Nazwiska:
Kaliński - Podlasie
Kalina
Nazwiska:
Kaliński - Podlasie