Proszę o tłumaczenie aktu:
Rok aktu: 1872
Miejscowość: Warszawa
Imię (dziecka/męża/zmarłego): Władysław, Julia
Nazwisko (dziecka/męża/zmarłego): Cichowski, Lubowicka
Link do zdjęcia: http://szukajwarchiwach.pl/72/1214/0/-/ ... 5u02AZGd3Q
Bardzo proszę o tłumaczenie aktu małżeństwa (18) Julianna Lubowicka i Władysław Cichowski.
pozdrawiam
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Warszawa-Cichowski, Lubowicka-Władysław, Julia-1872
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 10 razy
- Podziękowano: 125 razy
Re: Warszawa-Cichowski, Lubowicka-Władysław, Julia-1872
Niestety nie wiem co co za ulica, nie jestem też pewna miejsca urodzenia panny młodej, może Zakrzew w powiecie Łowickim?
18. … Ulica. Działo się w Warszawie 1/13 października 1872 roku o godzinie 5 po południu. Oświadcza się że w obecności Józefa Lubowickiego dróżnika lat 73 i Mikołaja Olszewskiego obywatela lat 40 zamieszkałych w Warszawie pierwszego pod numerem 1517 i drugiego pod numerem 1174, zawarto dziś związek małżeński między Władysławem Cichowskim wdowcem czeladnikiem stolarskim lat 57 mającym urodzonym w mieście Warszawie synem nieżyjących Jana i Apolonii z Chodowskich (?) małżonków Cichowskich pod numerem 1174 zamieszkałym i Julianną Lubowicką panną lat 26 mającą urodzoną we wsi Zakrzewy powiatu Łowickiego córka Józefa i Teofili z Kozłowskich małżonków Lubowickich w Warszawie przy rodzicach pod numerem 1572 i 3 zamieszkałą. Związek ten poprzedziły trzykrotne zapowiedzi ogłoszone w kościołach parafii Wszystkich Świętych i Świętego Wawrzyńca kolejno: 15, 22 i 29 września roku teraźniejszego. Nowo zaślubieni przedślubnej umowy między sobą nie zawarli. Religijny obrządek małżeństwa udzielony przez niżej podpisanego Proboszcza. Akt ten po przeczytaniu, my, nowożeńcy i drugi świadek podpisaliśmy, pierwszy niepiśmienny.
Podpisy:
/Ksiądz Adam Wyrzykowski Proboszcz Parafii Świętego Wawrzyńca/
/Władysław Cichowski/
/Julia Lubowieczka/
/Olszewski Mikołaj/
Pozdrawiam
Maria
18. … Ulica. Działo się w Warszawie 1/13 października 1872 roku o godzinie 5 po południu. Oświadcza się że w obecności Józefa Lubowickiego dróżnika lat 73 i Mikołaja Olszewskiego obywatela lat 40 zamieszkałych w Warszawie pierwszego pod numerem 1517 i drugiego pod numerem 1174, zawarto dziś związek małżeński między Władysławem Cichowskim wdowcem czeladnikiem stolarskim lat 57 mającym urodzonym w mieście Warszawie synem nieżyjących Jana i Apolonii z Chodowskich (?) małżonków Cichowskich pod numerem 1174 zamieszkałym i Julianną Lubowicką panną lat 26 mającą urodzoną we wsi Zakrzewy powiatu Łowickiego córka Józefa i Teofili z Kozłowskich małżonków Lubowickich w Warszawie przy rodzicach pod numerem 1572 i 3 zamieszkałą. Związek ten poprzedziły trzykrotne zapowiedzi ogłoszone w kościołach parafii Wszystkich Świętych i Świętego Wawrzyńca kolejno: 15, 22 i 29 września roku teraźniejszego. Nowo zaślubieni przedślubnej umowy między sobą nie zawarli. Religijny obrządek małżeństwa udzielony przez niżej podpisanego Proboszcza. Akt ten po przeczytaniu, my, nowożeńcy i drugi świadek podpisaliśmy, pierwszy niepiśmienny.
Podpisy:
/Ksiądz Adam Wyrzykowski Proboszcz Parafii Świętego Wawrzyńca/
/Władysław Cichowski/
/Julia Lubowieczka/
/Olszewski Mikołaj/
Pozdrawiam
Maria
Konto zawieszone.
Chcę podziękować wszystkim osobom, które udzieliły mi pomocy. Jednocześnie, przepraszam wszystkich, którym nie będę mogła już pomóc.
Pozdrawiam
Maria
Chcę podziękować wszystkim osobom, które udzieliły mi pomocy. Jednocześnie, przepraszam wszystkich, którym nie będę mogła już pomóc.
Pozdrawiam
Maria
-
AUTOR TEMATU - Posty: 83
- Podziękował/a: 4 razy
- Podziękowano: 9 razy
Re: Warszawa-Cichowski, Lubowicka-Władysław, Julia-1872
Ogromnie dziękuję. Józef Lubowicki to mój 3xpradziadek, który mi się gdzieś zawieruszył i właśnie cudownie odnalazł
pozdrawiam

pozdrawiam
Eliza