UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Warszawa-Cichowski, Lubowicka-Władysław, Julia-1872

Prośby o pomoc w tłumaczeniu z j. rosyjskiego

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
janolizka
Podziękował/a: 4 razy
Podziękowano: 9 razy

Warszawa-Cichowski, Lubowicka-Władysław, Julia-1872

Post autor: janolizka » pt sie 29, 2014 1:21 pm

Proszę o tłumaczenie aktu:

Rok aktu: 1872
Miejscowość: Warszawa
Imię (dziecka/męża/zmarłego): Władysław, Julia
Nazwisko (dziecka/męża/zmarłego): Cichowski, Lubowicka
Link do zdjęcia: http://szukajwarchiwach.pl/72/1214/0/-/ ... 5u02AZGd3Q

Bardzo proszę o tłumaczenie aktu małżeństwa (18) Julianna Lubowicka i Władysław Cichowski.

pozdrawiam
Eliza

Awatar użytkownika

Maria_Kowalska
Podziękował/a: 10 razy
Podziękowano: 125 razy

Re: Warszawa-Cichowski, Lubowicka-Władysław, Julia-1872

Post autor: Maria_Kowalska » pt sie 29, 2014 2:24 pm

Niestety nie wiem co co za ulica, nie jestem też pewna miejsca urodzenia panny młodej, może Zakrzew w powiecie Łowickim?

18. … Ulica. Działo się w Warszawie 1/13 października 1872 roku o godzinie 5 po południu. Oświadcza się że w obecności Józefa Lubowickiego dróżnika lat 73 i Mikołaja Olszewskiego obywatela lat 40 zamieszkałych w Warszawie pierwszego pod numerem 1517 i drugiego pod numerem 1174, zawarto dziś związek małżeński między Władysławem Cichowskim wdowcem czeladnikiem stolarskim lat 57 mającym urodzonym w mieście Warszawie synem nieżyjących Jana i Apolonii z Chodowskich (?) małżonków Cichowskich pod numerem 1174 zamieszkałym i Julianną Lubowicką panną lat 26 mającą urodzoną we wsi Zakrzewy powiatu Łowickiego córka Józefa i Teofili z Kozłowskich małżonków Lubowickich w Warszawie przy rodzicach pod numerem 1572 i 3 zamieszkałą. Związek ten poprzedziły trzykrotne zapowiedzi ogłoszone  w kościołach parafii Wszystkich Świętych i Świętego Wawrzyńca kolejno: 15, 22 i 29 września roku teraźniejszego. Nowo zaślubieni przedślubnej umowy między sobą nie zawarli. Religijny obrządek małżeństwa udzielony przez niżej podpisanego Proboszcza. Akt ten po przeczytaniu, my, nowożeńcy i drugi świadek podpisaliśmy, pierwszy niepiśmienny.

Podpisy:

/Ksiądz Adam Wyrzykowski Proboszcz Parafii Świętego Wawrzyńca/

/Władysław Cichowski/

/Julia Lubowieczka/

/Olszewski Mikołaj/

Pozdrawiam
Maria
Konto zawieszone.

Chcę podziękować wszystkim osobom, które udzieliły mi pomocy. Jednocześnie, przepraszam wszystkich, którym nie będę mogła już pomóc.

Pozdrawiam
Maria

AUTOR TEMATU
janolizka
Podziękował/a: 4 razy
Podziękowano: 9 razy

Re: Warszawa-Cichowski, Lubowicka-Władysław, Julia-1872

Post autor: janolizka » pt sie 29, 2014 2:46 pm

Ogromnie dziękuję. Józef Lubowicki to mój 3xpradziadek, który mi się gdzieś zawieruszył i właśnie cudownie odnalazł :)

pozdrawiam
Eliza

ODPOWIEDZ

Wróć do „Akty - rosyjski”