UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

[pol] akt znania - odszyfrowanie

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
Bea
Podziękował/a: 199 razy
Podziękowano: 183 razy

[pol] akt znania - odszyfrowanie

Post autor: Bea » sob sie 30, 2014 11:25 pm

Znalazłam akt znania dotyczący mojego przodka Jakuba
Jego nazwisko przewijające się w różnych aktach to: Morenc, Morzyc, Morenzt, Morze.
Link: http://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki/ ... M_0296.jpg

Akt jest po polsku, ale .... jakoś po chińsku mi wychodzi jego "tłumaczenie". Mało w tym sensu.
Na razie mam tak:

Przekonawszy się tak z dzieła Wójta Gminy Szydłowa z dwóch Świadków przez Jakuba Morenza ....tawionych sporządzonego dnia 11 .......... Jak też z ...... ...... Smoleńskiego Pisarza Aktowego w do tej czynności m..... ... B...... Kroleńskiego następującego wydanej od............... Iż rzeczony Jakub Marezt jest Synem Krzysztofa i Gotliby małżonków Merensów (?!) nieżyjących we Wsi Sznigwałdzie (?! gdzie to jest ?!) Kraiu Pruskim urodzony, lat 22 mający, bez żennej, katolik, metryki urodzenia swego dla odległości ....... przed urzędnikiem Stanu Cywilnego Gminy Właściwej złożyć nie .... tanie - ..... Jakubowi Morenzowi w Wsi Szydłowie mieszkającemu ............... się. Akt znania wydaje natychmiast, ........ .............. ........................... się Metryki Urodzenia ........... ma

Mława dnia 26 września 1824
Zieliński

Może ktoś z Was lepiej odszyfruje te gryzmoły. Mówi Wam coś miejscowość Sznigwałd ? Jak to mogło być w oryginalnej niemieckiej pisowni ?
Beata

krystyna
Podziękował/a: 11 razy
Podziękowano: 82 razy

Re: [pol] akt znania - odszyfrowanie

Post autor: krystyna » ndz sie 31, 2014 12:04 am

Sąd Pokoju Obwodu Mławskiego
Przekonawszy się tak z dzieła Wójta Gminy Szydłowa z dwóch Świadków przez Jakuba Morenza dostawionych sporządzonego dnia 11 m y rb [miesiąca i roku bieżącego] Jak też i opinij Urodzonego [Smotonskiego]. ...... Smoleńskiego Pisarza Aktowego co do tej czynności miejscu Wielmożnego Prokuratora. Kroleńskiego zastępującego wydanej udowadniających . Iż rzeczony Jakub Marezt jest Synem Krzysztofa i Gotliby małżonków Merensów (?!) nieżyjących we Wsi Szwigwałdzie (?! gdzie to jest ?!) Kraiu Pruskim urodzony, lat 22 mający, bez żenny, katolik, metryki urodzenia swego dla odległości miejsca przed urzędnikiem Stanu Cywilnego Gminy Właściwej złożyć nie iest wstanie - ..... Jakubowi Morenzowi w Wsi Szydłowie mieszkającemu żeniącemu się. Akt znania wydaje natychmiast, który miejscu nieznajdującey . się Metryki Urodzenia zastąpić ma

___
Krystyna

AUTOR TEMATU
Bea

Post autor: Bea » ndz sie 31, 2014 1:23 am

Bardzo dziękuję za pomoc.
Miejscowość to chyba Smykówko = Szmykwałd = Schmückwalde

Wg Słownika Geograficznego.. to:
Obrazek

Tylko gdzie szukać akt metrykalnych ?
Beata

janolizka
Podziękował/a: 4 razy
Podziękowano: 9 razy

Post autor: janolizka » wt lut 24, 2015 9:50 pm

Witam
Podłączę się do tematu. Ja również proszę o pomoc w rozszyfrowaniu aktu znania. Nie mam wprawy a niewiele mogę rozczytać.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4d6 ... bbb22.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3fd ... 58c6e.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c9e ... 7ac10.html

z góry bardzo dziękuję
Eliza

AUTOR TEMATU
Bea

Post autor: Bea » wt lut 24, 2015 10:56 pm

Elizo, naprawdę żadnego słowa nie potrafisz odczytać ?
Napisz to co widzisz, wstawiając kropki tam gdzie masz wątpliwości.
Wykonaj przynajmniej trochę wysiłku, nie zwalaj na innych - dlaczego komuś ma się chcieć bardziej niż Tobie ? Każda pomoc, każdy wpis - to czas, który Ktoś oddaje Potrzebującemu, zamiast w tym momencie zająć się swoimi sprawami, czy słodko poleniuchować.
Szanujmy czas innych.
Beata

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe - polski”