Proszę o tłumaczenie aktu:
Rok aktu: 1886
Miejscowość: Tchórzew
Imię (dziecka/męża/zmarłego): Mateusz
Nazwisko (dziecka/męża/zmarłego): Ozimkiewicz
Link do zdjęcia: http://www.szukajwarchiwach.pl/35/1842/ ... ROeTH65Btg
Witajcie
Proszę o przetłumaczenie aktu urodzenia nr 314
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Łukasz
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Tchórzew-Ozimkiewicz-Mateusz-1886
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 57
- Podziękował/a: 48 razy
-
- Podziękował/a: 10 razy
- Podziękowano: 125 razy
Re: Tchórzew-Ozimkiewicz-Mateusz-1886
N 314
Poizdów
Działo się w miejscowości Kock 3/15 sierpnia, 1886 roku o godzinie 5 po południu. Stawili się Marianna Guzowa położna/akuszerka/babka ze wsi Poizdów lat 45 w obecności Bartłomieja Kempa lat 40 i Jana Mitura lat 40, rolników ze wsi Pozidów, i okazała nam dziecię płci męskiej oświadczając że urodził się tamże dnia wczorajszego o godzinie 10 rano z Petroneli Ozimkiewicz /Petronelli Ozimkiewicz/ panny, służącej, lat 18 mającej. Dziecięciu temu na Chrzcie Świętym odprawionym dziś przez Księdza Walentego Świątkowskiego Proboszcza Parafii Kock dano imię Mateusz /Mateusz/ a rodzicami jego chrzestnymi byli Bartłomiej Kempa i Franciszka Lewandowska. Akt ten stawającemu (stawającej) i świadkom przeczytany i po ich niepiśmienności my tylko podpisaliśmy.
/Ks. W. Świątkowski Proboszcz Parafii Kock/
Pozdrawiam
Maria
Poizdów
Działo się w miejscowości Kock 3/15 sierpnia, 1886 roku o godzinie 5 po południu. Stawili się Marianna Guzowa położna/akuszerka/babka ze wsi Poizdów lat 45 w obecności Bartłomieja Kempa lat 40 i Jana Mitura lat 40, rolników ze wsi Pozidów, i okazała nam dziecię płci męskiej oświadczając że urodził się tamże dnia wczorajszego o godzinie 10 rano z Petroneli Ozimkiewicz /Petronelli Ozimkiewicz/ panny, służącej, lat 18 mającej. Dziecięciu temu na Chrzcie Świętym odprawionym dziś przez Księdza Walentego Świątkowskiego Proboszcza Parafii Kock dano imię Mateusz /Mateusz/ a rodzicami jego chrzestnymi byli Bartłomiej Kempa i Franciszka Lewandowska. Akt ten stawającemu (stawającej) i świadkom przeczytany i po ich niepiśmienności my tylko podpisaliśmy.
/Ks. W. Świątkowski Proboszcz Parafii Kock/
Pozdrawiam
Maria
Konto zawieszone.
Chcę podziękować wszystkim osobom, które udzieliły mi pomocy. Jednocześnie, przepraszam wszystkich, którym nie będę mogła już pomóc.
Pozdrawiam
Maria
Chcę podziękować wszystkim osobom, które udzieliły mi pomocy. Jednocześnie, przepraszam wszystkich, którym nie będę mogła już pomóc.
Pozdrawiam
Maria
-
AUTOR TEMATU - Posty: 57
- Podziękował/a: 48 razy
Co oznaczają dwie daty "3/15 sierpnia 1886"?
--------------
Pozdrawiam
Łukasz Ozimkiewicz
Pozdrawiam
Łukasz Ozimkiewicz
-
- Podziękował/a: 10 razy
- Podziękowano: 125 razy
Pierwsza data pochodzi z kalendarza juliańskiego obowiązującego wtedy na terytorium naszego kraju okupowanego przez Imperium Rosyjskie, natomiast druga data pochodzi z kalendarza gregoriańskiego, który najczęściej przyjmowany jest za ten "nasz".
O różnicach między dwoma kalendarzami można przeczytać chociażby w Wikipedii.
Pozdrawiam
Maria
O różnicach między dwoma kalendarzami można przeczytać chociażby w Wikipedii.
Pozdrawiam
Maria
Konto zawieszone.
Pozdrawiam
Maria
Pozdrawiam
Maria