Proszę o tłumaczenie aktu:
Rok aktu: 1874
Miejscowość: Świercze
Imię (dziecka/męża/zmarłego): Marianna?
Nazwisko (dziecka/męża/zmarłego): Wittek
Link do zdjęcia: http://zapodaj.net/5f99102a0f32d.jpg.html
Witam
Prosze o tlumaczenie aktu urodzenia pierwszego dziecka moich praprapra, corki Michala Wittek i Julii (Julianny) z domu Pluta. Mam problem z odczytaniem imienia matki, czy na pewno Julianna.
Najbardziej ciekawi mnie miejscowosc, jest jak w ich akcie slubu Radau (Radawie), ale w jednym miejscu ktos innym kolorem dopisal L i wyszlo Radlau (Radłów), a to jest ponad 30 km dalej, z drugiej strony Olesna, wiec chyba Radau jest prawidlowe (mam taka nadzieje, szukam nastepnego dziecka, tej pary, moze to cos wyjasni)
Z gory slicznie dziekuje
Pozdrawiam Sylwia
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Świercze-Wittek-Marianna?-1874
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 168
- Podziękował/a: 60 razy
- Podziękowano: 14 razy
-
- Podziękował/a: 91 razy
- Podziękowano: 189 razy
Re: Świercze-Wittek-Marianna?-1874
Witaj Sylwia
Stawil sie chalupnik M.Witek
jest faktycznie Radau i dopisane l- ale tylko w tym jednym !
Powiat Rosenberg dnia 2 listopada 1904 przed poludniem o 6 tej dziecko plci zenskiej
ktore otrzymalo imie Marianna
imie matki tu nie jest ani Julia, ani Julianna ..ale co to jest ? Myssa? nazwisko Pluta
Stawil sie chalupnik M.Witek
jest faktycznie Radau i dopisane l- ale tylko w tym jednym !
Powiat Rosenberg dnia 2 listopada 1904 przed poludniem o 6 tej dziecko plci zenskiej
ktore otrzymalo imie Marianna
imie matki tu nie jest ani Julia, ani Julianna ..ale co to jest ? Myssa? nazwisko Pluta
-
AUTOR TEMATU - Posty: 168
- Podziękował/a: 60 razy
- Podziękowano: 14 razy
Re: Świercze-Wittek-Marianna?-1874
Dziekuje slicznie
No wlasnie imie matki jest praktycznie nieczytelne, dobrze, ze choc nazwiska sie zgadzaja. Tez mi sie wydawalo, ze cos na M.., ale na upartego to moze, to byc slowo przed tym na M. bardzo trudny charakter pisma

No wlasnie imie matki jest praktycznie nieczytelne, dobrze, ze choc nazwiska sie zgadzaja. Tez mi sie wydawalo, ze cos na M.., ale na upartego to moze, to byc slowo przed tym na M. bardzo trudny charakter pisma
pozdrawiam
Sylwia Dudek (Belkot)
Sylwia Dudek (Belkot)