UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

USC Pilica

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
tomciiu
Podziękował/a: 8 razy

USC Pilica

Post autor: tomciiu » ndz wrz 28, 2014 12:18 pm

Witam :). Chciałbym zapytać o akt a z tego właśnie USC.
W internecie sa dostępne zasoby online z USC Pilica. Większość tych dokumentów jest w języku rosyjskim (potrafie rozpoznac akt urodzenia mojego przodka tylko po dopisku, który akurat znajdował się po lewej stronie i następnie go przetłumaczyłem).
A jeżeli takich dopisków nie ma i nie potrafie znaleźć aktu urodzenia mojego przodka bez przetłumaczenia, to czy jak zapytałbym, czy poprosił o kserokopie aktu urodzenia mojego przodka X Y (mimo że jest w języku rosyjskim), to urzędnik byłby w stanie go odnaleźć ?

Pozdrawiam.
Pozdrawiam Tomek.

Szukam:
Grzesiak, Latała, Piątkowski, Pasierb, Sarno, Mędrek/Mendrek, Golba, Pieciak, Hałdyk/Chałdyk oraz Żyła. Wszyscy z okolic/parafii Pilica.

Awatar użytkownika

Maria_Kowalska
Podziękował/a: 10 razy
Podziękowano: 125 razy

Re: USC Pilica

Post autor: Maria_Kowalska » ndz wrz 28, 2014 12:30 pm

Urzędnicy Stanu Cywilnego zazwyczaj znają języki w których spisywane były akta na terenie, na którym prowadzą obecne prace urzędowe. Kontakt z aktami spisywanymi po rosyjsku lub niemiecku to dla Nich codzienność, dlatego też uważam, że urzędnik byłby w stanie go odnaleźć.

Tutaj można znaleźć info o USC: http://www.usc.pl/index.php?strona=zasieg

Pozdrawiam
Maria

Awatar użytkownika

Ynicz
Podziękował/a: 41 razy
Podziękowano: 315 razy
Kontakt:

Post autor: Ynicz » ndz wrz 28, 2014 1:18 pm

tomciiu pisze: W internecie sa dostępne zasoby online z USC Pilica.
tomciiu pisze: A jeżeli takich dopisków nie ma i nie potrafie znaleźć aktu urodzenia mojego przodka bez przetłumaczenia, to czy jak zapytałbym, czy poprosił o kserokopie aktu urodzenia mojego przodka X Y (mimo że jest w języku rosyjskim), to urzędnik byłby w stanie go odnaleźć ?
Obecnie w Urzędach Stanu Cywilnego ksiąg pisanych w języku rosyjskim jest już niewiele. Niedługo do archiwów spływać będą księgi z 1914r., a rosyjski kończy się w księgach z 1915r.
Jeżeli księgi są online, to najprawdopodobniej za sprawą udostępnienia ich przez AP do digitalizacji. Nie sądze, aby ktoś z USC sprawdził je dla Ciebie, bo to już całkowicie nie należy do ich zadań. Najprawdopodobnie odeślą do właściwego AP, które odpłatnie może księgi przeszukać.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona

dpawlak

Post autor: dpawlak » ndz wrz 28, 2014 1:33 pm

Jak zauważył Marcin online są księgi które już opuściły USC.
Zapewne są w AP i tam można zlecić kwerendę (płatną) ale skoro są on-line, to może są i indeksy? Chodzi o Pilicę w woj. Śląskim? Jest w genetece, może warto zacząć od tej bazy?

AUTOR TEMATU
tomciiu

Post autor: tomciiu » ndz wrz 28, 2014 2:24 pm

Tak, o tą Pilicę chodzi :).
No są jakieś indeksy czy spisy, po wszystkich aktach, ale też mi to ciężko rozszyfrować i też po rosyjsku :(.
A nie wiecie ile by odnalezienie konkretnego aktu z danego roku + kserokopia kosztowało w AP ? Zapłaciłbym za kserokopie tylko, czy również za poświęcony czas na odnalezienie tego aktu ?

Pozdrawiam.
Pozdrawiam Tomek.

Szukam:
Grzesiak, Latała, Piątkowski, Pasierb, Sarno, Mędrek/Mendrek, Golba, Pieciak, Hałdyk/Chałdyk oraz Żyła. Wszyscy z okolic/parafii Pilica.

Awatar użytkownika

Ynicz
Podziękował/a: 41 razy
Podziękowano: 315 razy
Kontakt:

Post autor: Ynicz » ndz wrz 28, 2014 4:08 pm

Na tym polega pracy kwerendzistów, że odpłatnie sprawdzają archiwalne zasoby.
Na koszty wpływa wiele czynników. W jednym archiwum, kiedy znasz datę dzienną, policzyć mogą tylko za samą kserokopią, a w innym już naliczą czas za odnalezienie, bo nie podałeś konkretnego nr aktu, a czasem nawet strony...
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona

dpawlak

Post autor: dpawlak » ndz wrz 28, 2014 4:52 pm

tomciiu pisze:Tak, o tą Pilicę chodzi :).
No są jakieś indeksy czy spisy, po wszystkich aktach, ale też mi to ciężko rozszyfrować i też po rosyjsku :(
Nie przypominam sobie by w genetece indeksowano po rosyjsku. Z indeksu genetekowego masz rok i numer aktu cyfry w rosyjskim takie same jak w polskim, po prostu nie chcesz spróbować samamu tego robić albo jeszcze się nie dowiedziałeś co to geneteka.

AUTOR TEMATU
tomciiu

Post autor: tomciiu » ndz wrz 28, 2014 9:17 pm

Geneteka to wiem co to. Poprostu jeszcze, nie zajrzałem, zobaczymy na co trafię :)
Dzięki :)

Pozdrawiam.
Pozdrawiam Tomek.

Szukam:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Urzędy Stanu Cywilnego”