UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Nie ochrzcili dziecka, bo byli biedni?? Czy to możliwe?

Wolne forum wymiany myśli, doświadczeń i wiedzy

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
dave000
Podziękował/a: 7 razy

Nie ochrzcili dziecka, bo byli biedni?? Czy to możliwe?

Post autor: dave000 » pt paź 03, 2014 9:54 pm

Witam, mam problem:
znam datę urodzenia mojego pradziadka (odczytałem z grobu). Przeglądnąłem wszystkie księgi akt po akcie z różnych lat (przed i po tej dacie), z różnych wyznań i nie znalazłem jego aktu urodzenia. Nie znalazłem też aktu urodzenia jego siostry, matki i ojca.
Czy jest możliwe, żeby nie sporządzono takiego aktu, bo te osoby nie zostały ochrzczone w kościele rzymskokat. ze względu na panującą w tej rodzinie biedę?
Czy w tamtym czasie (XIX i przełom XIX/XX wieku) w ogóle płaciło się za posługi kościelne? Chodzi o lubelszczyznę.
Pozdrawiam, Dawid :)

Awatar użytkownika

Ynicz
Podziękował/a: 41 razy
Podziękowano: 315 razy
Kontakt:

Re: Nie ochrzcili dziecka, bo byli biedni?? Czy to możliwe?

Post autor: Ynicz » pt paź 03, 2014 10:24 pm

dave000 pisze:Witam, mam problem:
znam datę urodzenia mojego pradziadka (odczytałem z grobu). Przeglądnąłem wszystkie księgi akt po akcie z różnych lat (przed i po tej dacie), z różnych wyznań i nie znalazłem jego aktu urodzenia. Nie znalazłem też aktu urodzenia jego siostry, matki i ojca.
Czy jest możliwe, żeby nie sporządzono takiego aktu, bo te osoby nie zostały ochrzczone w kościele rzymskokat. ze względu na panującą w tej rodzinie biedę?
Czy w tamtym czasie (XIX i przełom XIX/XX wieku) w ogóle płaciło się za posługi kościelne? Chodzi o lubelszczyznę.

Witaj,
datę masz z grobu, więc nie ma tu pewności, że jest ona prawidłowa.
Piszesz o przejrzeniu ksiąg metrykalnych. Skąd wiedziałeś, w której parafii szukać?
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona

AUTOR TEMATU
dave000

Post autor: dave000 » pt paź 03, 2014 10:31 pm

Na akcie jego małżeństwa z 1924r. pisało, że jest urodzony i zamieszkały we wsi Rozięcinie (w której szukałem tego feralnego aktu urodzenia).
Poza tym na grobie pisze, że był ur. w 1898r. i z aktu ślubu też wynika to samo (w 1924 miał 26 lat).

Awatar użytkownika

Ynicz
Kontakt:

Post autor: Ynicz » pt paź 03, 2014 10:58 pm

Podaj proszę dane tegoż pradziadka, a także jego rodziców :)
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona

AUTOR TEMATU
dave000

Post autor: dave000 » pt paź 03, 2014 11:16 pm

Piotr Czerniej
Ur. 10.01.1898 w Rozięcinie (parafia Wojsławice), woj. Lubelskie
Syn Michała Czernieja (zm. 10.10.1920 w Rozięcinie) i Anny Lipskiej
(zm. 11.10.1920 w Rozięcinie )
To wszystko co wiem na ich temat.

Awatar użytkownika

Ynicz
Kontakt:

Post autor: Ynicz » sob paź 04, 2014 12:58 am

Faktycznie sprawa wygląda dość dziwnie...
Przejrzałem dokumenty, tj. akt ślubu pradziadków, metryki zgonów prapradziadków i śluby sióstr pradziadka. Wszystko działo się w obrębie tej samej parafii i wszyscy powinni także na świat przyjść na jej terenie, lecz metryk brak.

Spróbuj może z księgami innego wyznania (na początek greckokatolickie)
Pozdrawiam,

Awatar użytkownika

klw
Podziękował/a: 20 razy
Podziękowano: 52 razy

Post autor: klw » sob paź 04, 2014 7:07 am

Po roku 1875 nie ma już obrządku (wyznanie - to inna religia) greckokatolickiego w zaborze rosyjskim. Dlatego trzeba by zajrzeć do ksiąg prawosławnych, a tam tych metryk możesz nie znaleźć, gdyż unici bronili się przed prawosławiem.
Warto sprawdzić od roku 1905 w parafii katolickiej. Po ukazie o wolności religijnej, w ciągu kilku lat rejestrowano akty odnoszące się do zdarzeń z lat 1875-1905 (dla osób żyjących, zmarłych odnotowywano bardzo rzadko)
Pozdrawiam serdecznie,
Krzysztof Wasyluk

Awatar użytkownika

Elpa
Podziękował/a: 45 razy
Podziękowano: 10 razy

Post autor: Elpa » ndz paź 05, 2014 2:36 pm

Przeszukaj jednak jeszcze sąsiednie parafie.
Ela
Nazwiska szukane w Małopolsce; Konstancja z Baranów,Katarzyna z Domagałów (Skoruchowa?), Charmaj/Harmaj/Armaj, Klupa, Nogieć, , Ciepała, Fundament
Świętokrzyskie: Pacholski - XVII-XIX w.

Awatar użytkownika

mieczysław maziarski
Podziękowano: 153 razy

Post autor: mieczysław maziarski » ndz paź 05, 2014 3:42 pm

Mam podobny przypadek.
Mam akt ślubu mego dziadka z 1900roku z Ewą Zdunek lat 25 ur.w Podhorce par.Gródek distr.Tomaszów Lubelski (Russia)
Mimo tych dokładnych danych nie można znaleźć aktu urodzenia.Bez niego nie byłoby ślubu.
Też trudno to wytłumaczyć.Jej bracia urodzili się w parafii Brzesko.Przypuszczam,że urodziła się w trakcie podróży.Ostatecznie mieszkała w Boryniczach w parafii Brzozdowce,tam też żyli jej bracia ze swymi rodzinami i moi krewni.
Szukam i szukam.Mam nadzieję ,że w wyniku indeksacji ktoś natrafi na jej akt urodzenia.
Indeksując różne miejscowości spotykałem zapis np.urodzona na dworcu kolejowym.i w tej miejscowości jest zapisana.
Nie traćmy nadziei.
Mieczysław

Awatar użytkownika

klw

Post autor: klw » ndz paź 05, 2014 8:03 pm

Ostatnio poszukując danych powinowatego trafiłem tak, że ślub bierze w 1906 w Malowej Górze, a w 1907 matka zgłasza jego urodzenie w roku 1882 (ojciec już nie żyje) w parafii w Terespolu. Jak im udało się zawrzeć małżeństwo bez aktu urodzenia z innej parafii? Nie wiem.

PS. A przy okazji (a właściwie wracając do głównego wątku), to w metrykach z parafii Wojsławice odnotowano, że w dniu 10.01.1898 urodził się syn Anny z Lipskich. Tyle, że to inna Anna, dziecko urodziło się w Majdanie Nowym.
Pozdrawiam serdecznie,
Krzysztof Wasyluk

Awatar użytkownika

Marek_W
Podziękował/a: 9 razy
Podziękowano: 11 razy
Kontakt:

Post autor: Marek_W » ndz paź 05, 2014 8:10 pm

A Anna Lipska gdzie się urodziła? Znam przypadki gdy dziecko było wiezione celem ochrzczenia do parafii matki.
Pozdrawiam, Marek
Marek Wiśniowiecki

Awatar użytkownika

klw

Post autor: klw » ndz paź 05, 2014 8:14 pm

Z aktu zgonu wynika, że właśnie w tym Majdanie Nowym. Pewnie taka rodowa siedziba tychże Lipskich.
Pozdrawiam serdecznie,
Krzysztof Wasyluk

Awatar użytkownika

Ynicz
Kontakt:

Post autor: Ynicz » pn paź 06, 2014 1:05 am

klw pisze: PS. A przy okazji (a właściwie wracając do głównego wątku), to w metrykach z parafii Wojsławice odnotowano, że w dniu 10.01.1898 urodził się syn Anny z Lipskich. Tyle, że to inna Anna, dziecko urodziło się w Majdanie Nowym.
Na krótko po powstaniu tego tematu, sprawdziłem ten sam trop i faktycznie jest tam Anna z Lipskich jako matka, ale na pewno nie dziecka urodzonego 10 stycznia ;)
Pozdrawiam,

AUTOR TEMATU
dave000

Post autor: dave000 » pn paź 06, 2014 8:30 am

To co ja mam teraz zrobić? Nie ukrywam, że zależy mi na nim, bo będę miał punkt zaczepienia jeśli chodzi o ten ród...
Macie jakieś konkretne sugestie ( oprócz tej, żeby sprawdzić od 1905 w parafii katolickiej)?

Awatar użytkownika

klw

Post autor: klw » pn paź 06, 2014 12:51 pm

Dawid, przejrzałem tę parafię po 1905 roku i też nic nie widać. W aktach zgonów rodziców Piotra masz podane informacje o ich rodzicach. Jeśli jeszcze ich metryk nie masz, to warto szukać. Sprawdź też jakie parafie unickie były w pobliżu i warto je także przeszukać. Nazwisko Czernij pojawia się zarówno w parafiach rzymsko-katolickich, jak i grecko-katolickich. Zapewne pojawi się także w parafiach prawosławnych. Trzeba szukać - krewnych, ich rodzeństwo itp. i obudowywać "dziurę" w drzewie informacjami z metryk rodziny. Na pewno to jeszcze się przyda.

Marcin - napisałeś, że na pewno "nie dziecka urodzonego 10 stycznia". Błędnie. Właśnie dokładnie to dziecko, któremu dano imię Paweł, urodziło się 10-01-1898.
Pozdrawiam serdecznie,
Krzysztof Wasyluk

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wymiana doświadczeń”