UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Gronowo w Prusach
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 23
- Podziękował/a: 12 razy
- Podziękowano: 1 raz
Gronowo w Prusach
Bardzo proszę o podpowiedź. Nie mogę dotrzeć do aktu urodzenia, ponieważ nie mogę namierzyć miejsca urodzenia. Mam napisane w akcie małżeństwa, że kawaler urodzony w miejscowości Gronowo w Prusach. Dalej jest napisane - Parafia Dulsk. Ale parafia Dulsk znajdowała się w zaborze rosyjskim nie w Prusach. Czy ktoś wie o jakie Gronowo chodzi ? A może jakieś inne opcje ?
Pozdrawiam
Dorota Sz
Dorota Sz
-
- Podziękował/a: 11 razy
- Podziękowano: 4 razy
Re: Gronowo w Prusach
Witaj!
Jest pare miejscowosci Gronowo. Niedaleko Dulska rowniez (tak mniejwiecej w polowie drogi miedzy Toruniem i Kowalewem Pomorskim, na zachod od Dulska). Moze to to Gronowo?
Pozdrawiam
Gosia
Jest pare miejscowosci Gronowo. Niedaleko Dulska rowniez (tak mniejwiecej w polowie drogi miedzy Toruniem i Kowalewem Pomorskim, na zachod od Dulska). Moze to to Gronowo?
Pozdrawiam
Gosia
-
- Podziękował/a: 3 razy
- Podziękowano: 14 razy
Witam
Proszę zerknąć tutaj na temat Dulska i Gronowa.
Dulsk
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... Tom_II/218
Gronowo
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... Tom_II/852
Może coś będzie pasować.
Pozdrawiam Marianna.
Proszę zerknąć tutaj na temat Dulska i Gronowa.
Dulsk
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... Tom_II/218
Gronowo
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... Tom_II/852
Może coś będzie pasować.
Pozdrawiam Marianna.
-
AUTOR TEMATU - Posty: 23
- Podziękował/a: 12 razy
- Podziękowano: 1 raz
Bardzo dziękuję :) Mam nadzieję, że po tej lekturze znajdę wreszcie odpowiednie Gronowo :)
Notatka moderatora |
Proszę podpisywać swoje posty. |
Pozdrawiam
Dorota Sz
Dorota Sz
-
- Podziękował/a: 4 razy
- Podziękowano: 2 razy
Ja również jestem zainteresowana Gronowem koło Torunia, a konkretnie mieszkającą tam rodziną Wilmowskich. Ktoś?? Coś??
Pozdrawiam. Ania
-
- Podziękował/a: 24 razy
- Podziękowano: 25 razy
Witam Serdecznie !
Drogie Koleżanki pozwolę wtrącić swoje trzy grosze !
Otóż Doroto ja jestem przekonany że z informacji jakie podałaś, Barbara trafnie ciebie pokierowała !
Ale przydała by się data , okresu jakiego dotyczą wzmianki w metrykaliach .
Bo proszę zwrócić uwagę na to że Gronowo leży na trasie z Torunia do Brodnicy (potocznie zwana Olsztyńską ),
a druga miejscowość Dulsk leży na południowy wschód od Golubia Dobrzynia w kierunku Lipna .
Dlaczego wspomniałem o dacie ?
Otóż jeżeli sprawdzisz z grubsza historię tego regionu to na tych terenach były tak częste zmiany administracyjne że ciężko połapać się nam laikom czy to ten rejon dotyczy naszych poszukiwań .
Przykładem może być plebiscyt i efekty jego w 1920 roku.
Na koniec podam małą wskazówkę do prawidłowości mego myślenia .
Przed drugą wojną granica między Polską a Prusami była na Drwęcy .
Jak popatrzysz na obecną mapę to zobaczysz jak na przykład przebiegała ta granica w obecnym Lubiczu .
Z tego co napisałaś to ja wnioskuję że mógł pochodzić rzeczywiście z Gronowa gm.Lubicz (obecnie).
Co do metrykaliów to archiwum Diecezjalne w Toruniu i Archiwum Państwowe w Toruniu .
Wiem że Archiwum Państwowe w Toruniu obecnie prowadzi prace nad dygitalizacją zasobów ,natomiast czas publikacji nie jest mi znany , sam czekam .
Pozdrawiam Serdecznie
Drogie Koleżanki pozwolę wtrącić swoje trzy grosze !
Otóż Doroto ja jestem przekonany że z informacji jakie podałaś, Barbara trafnie ciebie pokierowała !
Ale przydała by się data , okresu jakiego dotyczą wzmianki w metrykaliach .
Bo proszę zwrócić uwagę na to że Gronowo leży na trasie z Torunia do Brodnicy (potocznie zwana Olsztyńską ),
a druga miejscowość Dulsk leży na południowy wschód od Golubia Dobrzynia w kierunku Lipna .
Dlaczego wspomniałem o dacie ?
Otóż jeżeli sprawdzisz z grubsza historię tego regionu to na tych terenach były tak częste zmiany administracyjne że ciężko połapać się nam laikom czy to ten rejon dotyczy naszych poszukiwań .
Przykładem może być plebiscyt i efekty jego w 1920 roku.
Na koniec podam małą wskazówkę do prawidłowości mego myślenia .
Przed drugą wojną granica między Polską a Prusami była na Drwęcy .
Jak popatrzysz na obecną mapę to zobaczysz jak na przykład przebiegała ta granica w obecnym Lubiczu .
Z tego co napisałaś to ja wnioskuję że mógł pochodzić rzeczywiście z Gronowa gm.Lubicz (obecnie).
Co do metrykaliów to archiwum Diecezjalne w Toruniu i Archiwum Państwowe w Toruniu .
Wiem że Archiwum Państwowe w Toruniu obecnie prowadzi prace nad dygitalizacją zasobów ,natomiast czas publikacji nie jest mi znany , sam czekam .
Pozdrawiam Serdecznie
Zbigniew 50