UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
1807 rok, parafia ewangelicka w ok. Warty -konfirmacje?
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 412
- Podziękował/a: 100 razy
- Podziękowano: 103 razy
1807 rok, parafia ewangelicka w ok. Warty -konfirmacje?
Dzień dobry,
czy ktoś może wie, gdzie była parafia ewangelicka dla mieszkańców miasta Warta w 1807 roku? szukam gdzie mieszkające w Warcie dzieci ewangelików mogły przystępować do konfirmacji. (wszystkie wątki na zbliżony temat przeczytałam, ale tam polecane spisy parafii odnoszą się do znacznie późniejszego okresu)
czy ktoś może wie, gdzie była parafia ewangelicka dla mieszkańców miasta Warta w 1807 roku? szukam gdzie mieszkające w Warcie dzieci ewangelików mogły przystępować do konfirmacji. (wszystkie wątki na zbliżony temat przeczytałam, ale tam polecane spisy parafii odnoszą się do znacznie późniejszego okresu)
Pozdrawiam
Maria
Szukam aktu zgonu Jana Daniela Knolla przed 1847 rokiem.
Maria
-
- Podziękował/a: 4 razy
- Podziękowano: 6 razy
- Kontakt:
Re: 1807 rok, parafia ewangelicka w ok. Warty -konfirmacje?
mariamazur pisze:Dzień dobry,
Sieradz, Sobiesęki, Turek ?
Nowicki : Łódź, Warta i okolice,
Krawczyk: Brodnia, Glinno
Ogłoza/Ogłaza, Kostecki, Sosnowski: Warta i okolice
Suchecki - Lisków
Małuszyński/Matuszyński - Kalinowa
Plesiak - Kalinowa, Łódź
Kiss - Łódź
Szadkowski - Łódż
Krawczyk: Brodnia, Glinno
Ogłoza/Ogłaza, Kostecki, Sosnowski: Warta i okolice
Suchecki - Lisków
Małuszyński/Matuszyński - Kalinowa
Plesiak - Kalinowa, Łódź
Kiss - Łódź
Szadkowski - Łódż
-
- Podziękował/a: 32 razy
- Podziękowano: 26 razy
Mario - Krzysztof Woźniak w swojej pracy Niemieckie osadnictwo wiejskie między Prosną a Pilicą.... pisze, że pierwszą parafią w Kaliskiem była powstała w 1776 we Władysławowie, w 1780 erygowano tę w Stawiszynie, w 1808 powstała parafia w Prażuchach. W 1808 dziedzic Wężyk ufundował parafię w Iwanowicach, którą w 1818 przeniesiono do Sobiesęków. W Pabianicach parafia powstała w 1818 roku.
Niestety, jak tytuł wskazuje, mowa jest o terenach wiejskich - od kiedy była parafia w Warcie tego nie znalazłam.
Jest bogata bibliografia - jeśli chcesz, mogę wypisać.
Jeśli jeszcze coś znajdę - napiszę Grażyna
Niestety, jak tytuł wskazuje, mowa jest o terenach wiejskich - od kiedy była parafia w Warcie tego nie znalazłam.
Jest bogata bibliografia - jeśli chcesz, mogę wypisać.
Jeśli jeszcze coś znajdę - napiszę Grażyna
Grażyna Cieniewska - Rebell
poszukuję - Pomorze - Rebell/Rebella; Kujawy - Schmidt, Cieniewski; Kresy - Łojko, Piotrowski
poszukuję - Pomorze - Rebell/Rebella; Kujawy - Schmidt, Cieniewski; Kresy - Łojko, Piotrowski
-
Grażyno,
dziękuję bardzo, Prażuchy tylko 36 km, dojazd nie jest niemożliwy.
Za wypisanie bibliografii będę bardzo wdzięczna. Z tym że interesuje mnie dla tego terenu tylko okres miedzy 1794 rokiem a 1820. Potem moi przenieśli się do Warszawy.
dziękuję bardzo, Prażuchy tylko 36 km, dojazd nie jest niemożliwy.
Za wypisanie bibliografii będę bardzo wdzięczna. Z tym że interesuje mnie dla tego terenu tylko okres miedzy 1794 rokiem a 1820. Potem moi przenieśli się do Warszawy.
Pozdrawiam
Maria
Maria
-
Mario - odległość 36 kilometrów to nic, pierwsze parafie choćby iłowska były tak rozległe, że pastor jeździł ponad 100 kilometrów i było mu trudno dwa razy w roku być w każdej wsi. Dowodem tego są skargi jakie składali koloniści. W Słońsku dzieci do konfirmacji przygotowywał kantor, proboszcz nie odprawiał nabożeństw a w pogrzebach uczestniczył sporadycznie. Woźniak pisze, że niemal wszystkie czynności religijne sprawował świecki kaznodzieja (kantor) będący jednocześnie nauczycielem, dodaje że była to specyfika nasza i rzadko zaludnionej Skandynawii i Estonii.
Woźniak podkreśla znaczenie szkół i kantorów w życiu religijnym kolonistów, pisze że początkowo wiele aktów było odnotowywanych w parafiach rzymako-kat.
Z literatury warto chyba sięgnąć do - P.Fijałkowski Rozwój społeczności ewangelickiej i powstanie sieci parafialnej w środkowej Polsce w II połowie XVIII i początkach XXw.
(w:) Przeszłość przyszłości. Z dziejów luteranizmu w Łodzi i regionie. praca zbiorowa pod red.ks.B.Milerskiego Łódź 1998
Ewangelicy na południowo-zach.Mazowszu w XVII i XIX w. Przegląd Historyczny t.82 1992 nr1
Niemieccy osadnicy w Królestwie Polskim 1815-1915, pod red. W.Cabana Kielce 1999
Parafia ewangelicko-augsburska w Prażuchach, "Kronika Wielkopolski" 2002 nr 102 s.37-48
Tyle znalazłam, mam nadzieję że coś z tego będzie pomocne.
Powodzenia Grażyna
Woźniak podkreśla znaczenie szkół i kantorów w życiu religijnym kolonistów, pisze że początkowo wiele aktów było odnotowywanych w parafiach rzymako-kat.
Z literatury warto chyba sięgnąć do - P.Fijałkowski Rozwój społeczności ewangelickiej i powstanie sieci parafialnej w środkowej Polsce w II połowie XVIII i początkach XXw.
(w:) Przeszłość przyszłości. Z dziejów luteranizmu w Łodzi i regionie. praca zbiorowa pod red.ks.B.Milerskiego Łódź 1998
Ewangelicy na południowo-zach.Mazowszu w XVII i XIX w. Przegląd Historyczny t.82 1992 nr1
Niemieccy osadnicy w Królestwie Polskim 1815-1915, pod red. W.Cabana Kielce 1999
Parafia ewangelicko-augsburska w Prażuchach, "Kronika Wielkopolski" 2002 nr 102 s.37-48
Tyle znalazłam, mam nadzieję że coś z tego będzie pomocne.
Powodzenia Grażyna
-
Dzięki wielkie, w poniedziałek jadę do Narodowej czytać to wszystko 

Pozdrawiam
Maria
Maria
-
Mario - mam prośbę, okazuje się że muszę się zainteresować ewangelickimi parafiami właściwymi dla Sieradza - pewnie Zduńska Wola, ale też dla Złoczewa
i Wielunia w połowie XIX wieku.
Wczoraj znalazłam kilka wpisów w geneszukaczu ze Zduńskiej Woli ale niestety nie ma tego co mnie najbardziej interesuje.
Pozdrawiam Grażyna
i Wielunia w połowie XIX wieku.
Wczoraj znalazłam kilka wpisów w geneszukaczu ze Zduńskiej Woli ale niestety nie ma tego co mnie najbardziej interesuje.
Pozdrawiam Grażyna
-
Grazyna, oczywiście, tylko doprecyzuj, wyslalam Ci maila.
Pozdrawiam
Maria
Maria