Witam.
Jest taka sytuacja.W 1771 roku ojciec urodzonego zgłasza w kościele urodzenie syna ale chrzest ma miejsce w innej parafii kilka dni potem.Czy w kościele w którym zgłosił sam fakt urodzenia pozostawał wtedy jakiś ślad w księgach??Odnotowywano akt urodzenia??? Nie chrztu ale urodzenia? To 1771 rok.
Stefan
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Jak to było z urodzeniem i chrzem
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękowano: 153 razy
Re: Jak to było z urodzeniem i chrzem
Nie spotkałem takiego przypadku w Galicji.
Zdarzają się przypadki tzw.chrztu z wody wpisanym do księgi,ale
ceremonia chrztu właściwego w kościele odbywała się później i wpisana była
w księdze parafialnej z zaznaczeniem nazwiska księdza,który jej dopełnił.
Zawsze jest tylko jeden akt metrykalny chrztu.
Czasami przy zgonach były dwa zapisy ,jeden w miejscu zgonu a drugi w parafii
macierzystej tj.tam gdzie był chrzczony.
Zdarzają się przypadki tzw.chrztu z wody wpisanym do księgi,ale
ceremonia chrztu właściwego w kościele odbywała się później i wpisana była
w księdze parafialnej z zaznaczeniem nazwiska księdza,który jej dopełnił.
Zawsze jest tylko jeden akt metrykalny chrztu.
Czasami przy zgonach były dwa zapisy ,jeden w miejscu zgonu a drugi w parafii
macierzystej tj.tam gdzie był chrzczony.
Mieczysław
-
AUTOR TEMATU - Posty: 731
- Podziękował/a: 38 razy
- Podziękowano: 17 razy
Wyglądało to tak:
W 1815 roku przyszły mąż przedstawia w parafii /tak jest w akcie małżeństwa/dokument o urodzeniu w kościele sandomierskim, a wiem że ochrzczony został w 1771 roku w Końskowoli!
Jeżeli nawet urodził się w Sandomierzu a ochrzony został w Końskowoli to jaki to dokument z kościoła sandomierskiego który przedstawił w Wolanowie?Co to mogło być?Na pewno nie chrzest bo ten był w Końskowoli.Czy w kościele sandomierskim mógł zostać odnotowany fakt urodzenia?Nie chrztu ale urodzenia??
Stefan
W 1815 roku przyszły mąż przedstawia w parafii /tak jest w akcie małżeństwa/dokument o urodzeniu w kościele sandomierskim, a wiem że ochrzczony został w 1771 roku w Końskowoli!
Jeżeli nawet urodził się w Sandomierzu a ochrzony został w Końskowoli to jaki to dokument z kościoła sandomierskiego który przedstawił w Wolanowie?Co to mogło być?Na pewno nie chrzest bo ten był w Końskowoli.Czy w kościele sandomierskim mógł zostać odnotowany fakt urodzenia?Nie chrztu ale urodzenia??
Stefan
-
- Podziękował/a: 100 razy
- Podziękowano: 103 razy
A czy próbowałeś sprawdzać w alegatach do ślubu w 1815 roku? Jeżeli się zachowały, to może znajdziesz tam, ten przedstawiony akt!Marszycki pisze:Wyglądało to tak:
Stefan
Pozdrawiam
Maria
Szukam aktu zgonu Jana Daniela Knolla przed 1847 rokiem.
Maria
Szukam aktu zgonu Jana Daniela Knolla przed 1847 rokiem.
-
AUTOR TEMATU - Posty: 731
- Podziękował/a: 38 razy
- Podziękowano: 17 razy
Jeżeli coś jest to w parafii zawarcia małżeństwa.Chyba trzeba będzie w przyszłym roku tam pojechać bo alegat z tego roku w int.nie ma.
Stefan
Stefan
-
- Podziękowano: 153 razy
Ja mam taki przypadek:Marszycki pisze:Jeżeli coś jest to w parafii zawarcia małżeństwa.Chyba trzeba będzie w przyszłym roku tam pojechać bo alegat z tego roku w int.nie ma.
Stefan
na podstawie aktu ślubu moich dziadków wynika,że moja babka Ewa Zdunek urodziła się w Podhorce ,
par.Gródek dystr.Tomaszów Lubelski (Russia.)
A jednak w tej parafii nie ma aktu urodzenia i chrztu mej babki.
Też nie wiem gdzie jeszcze szukać.
Mieczysław