Witam,
Moje imię Jarosław.
Otóż mam taki problem
Mam akt urodzenia mojego pradziadka http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f88 ... fbadd.html
Przetłumaczony:
543. Grabanów
1. Biała 11/24.III.1906 o 1-ej po poł.
2. Marcin Sucharzewski, 38 lat mający, gospodarz z Grabanowa
3. Mikołaj Antosiewicz 30 lat i Stefan Chrządkowski? 46 lat, gospodarze z Grabanowa
4. płci męskiej urodzone w Grabanowie 1/14.III.br o 10-ej rano
5. prawowita małż. Anastazja z Prokopiuków 30 lat
6. WŁADYSŁAW
7. Mikołaj Antosiewicz i Marianna Jankowska
Ochrzcił ks. Antoni Nowiński? (z lewej trochę ucięte)
A co za tym idzie dane mojego prapradziadka i praprababki.
Tylko, że nie mogę aktu urodzenia Marcina znaleźć i to samo się tyczy aktu małżeńskiego ( przeszukałem z szukajwarchiwach.pl od 1886 do 1906 roku i nie ma wzmianki o małżeństwie Marcina z Anastazją. ) to samo się tyczy aktu urodzenia Marcina w 1868 nie ma takiego ( +-2 lata też przeszukałem ) Chyba że nie Biała Podlaska, ale wtedy to już nie wiem jak szukać. Jakieś wskazówki ? Gdzie mam kroki, wzrok skierować by poznawać przeszłość rodu swojego ?
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Problem zielonego.
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 73 razy
- Podziękowano: 46 razy
Re: Problem zielonego.
Witaj, Jarku! Nie Ty pierwszy, i nie Ty ostatni napotykasz na takie problemy. Kazdy z nas, w poczatkach swoich poszukiwan, napotykal na podobne. Pewnie ktos z bardziej doswiadczonych cos Ci podpowie, ja poradze Ci poczytac wpisy w tym temacie: "Problemy poczatkujacych". Byc moze znajdziesz podpowiedz, jak dzialac dalej?
Aktu malzenstwa trzeba szukac w parafii panny mlodej, bo zwyczajowo mlodzi skladali sluby w tej parafii.
Mozesz poszukac aktow zgonu (dokumenty najmniej wiarygodne), bo tam moga byc informacje, ktòrych w akcie urodzenia potomka nie ma.
Czeka Cie dluga i fascynujaca przygoda z przodkami! Im bardziej siegniesz w przeszlosc, tym trudniej bedzie!
Zycze powodzenia! Pozdrawiam. Grazyna
Aktu malzenstwa trzeba szukac w parafii panny mlodej, bo zwyczajowo mlodzi skladali sluby w tej parafii.
Mozesz poszukac aktow zgonu (dokumenty najmniej wiarygodne), bo tam moga byc informacje, ktòrych w akcie urodzenia potomka nie ma.
Czeka Cie dluga i fascynujaca przygoda z przodkami! Im bardziej siegniesz w przeszlosc, tym trudniej bedzie!

Zycze powodzenia! Pozdrawiam. Grazyna
Grazyna Kozlowska
Szukam:Bielik, Kowalski/a, Kozera, Kozłowski/a, Łach, Paradowski/a, Stypal, Szafarski/a -Małopolska
Szukam:Bielik, Kowalski/a, Kozera, Kozłowski/a, Łach, Paradowski/a, Stypal, Szafarski/a -Małopolska
-
- Podziękował/a: 28 razy
- Podziękowano: 600 razy
Witam.
Wici zostały rozesłane
?
"Amator pomocy poszukuje"
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... 232#245232
Ksiądz Antoni Niwiński
Wici zostały rozesłane

"Amator pomocy poszukuje"
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... 232#245232
Ksiądz Antoni Niwiński
Pozdrawiam
---------------------------
Bogdan Mielczarczyk
"Między Pułtuskiem a Wyszkowem"
Nazwiska: Mielczarczyk, Żołyński (a), Zdziera, Gemza, Skoczylas, Skoczeń, Sklepiński (a).
Miejscowości: Obryte, Zatory, Zambski, Pniewo.
---------------------------
Bogdan Mielczarczyk
"Między Pułtuskiem a Wyszkowem"
Nazwiska: Mielczarczyk, Żołyński (a), Zdziera, Gemza, Skoczylas, Skoczeń, Sklepiński (a).
Miejscowości: Obryte, Zatory, Zambski, Pniewo.
-
- Podziękował/a: 73 razy
- Podziękowano: 46 razy
Jarku, nikt, ale to NIKT nie bedzie z a C i e b i e szukal! Mozesz liczyc na forach genealogicznych na pomoc, wsparcie, na "wedke"; "ryby lowic" (szukac w archiwach i bazach danych) musisz sam! Genealogia amatorska to pasja, nie cwaniactwo.... Zmien swoje nastawienie i zostan z nami, albo.... znajdz profesjonaliste, zlec mu wykonanie wywodu lub drzewa genealogicznego (kosztowne zlecenie) i usun swòj profil z foròw genealogicznych! My tu sobie nawzajem p o m a g a m y , a nie "odwalamy roboty" za innych!
Pozdrawiam chlodniutko. Grazyna
Pozdrawiam chlodniutko. Grazyna
Grazyna Kozlowska