UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Cmentarz Rakowicki w Krakowie - prośba o zdjęcie
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 116
- Podziękował/a: 20 razy
Cmentarz Rakowicki w Krakowie - prośba o zdjęcie
Witam! Czy ktoś z państwa mieszkających w Krakowie mógłby odszukać grób, lub miejsce spoczynku mojej prababci i zrobić zdjęcie. Właśnie dostałam list z PCK z informacją, że moja prababcia , która zaginęła w Pruszkowie w czasie Powstania Warszawskiego została pochowana w Krakowie w 1944r. na Cmentarzu Rakowickim kwatera 78, rząd 19, grób 97. Cała rodzina do tej pory nie wiedziała co się z nią stało i odnalazła się po 70 latach. Nie mam teraz możliwości pojechać z Gdańska do Krakowa, a jestem ciekawa, czy grób się zachował. Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam. Ania
Pozdrawiam. Ania
Anna Dąbrowska-Potulska
Dąbrowski, Cieślewicz, Imbrzykowski, Skibniewski, Rachlewicz, Swendrowski, Domagała
Dąbrowski, Cieślewicz, Imbrzykowski, Skibniewski, Rachlewicz, Swendrowski, Domagała
-
- Podziękował/a: 25 razy
- Podziękowano: 57 razy
Re: Cmentarz Rakowicki w Krakowie - prośba o zdjęcie
Anno,
Podaj nazwisko.
julia
Podaj nazwisko.
julia
Poszukuję w rejonie świętokrzyskiego, bądź małopolski ślubu Stanisława Bobrowskiego z Urszulą Jastrzębską ( z Marców) lata 1777-1779.
http://www.palucha-grajpel-jaszczyk-bob ... age.com.pl
-
Prababcia nazywała się Józefa, Amelia Dąbrowska
Anna Dąbrowska-Potulska
-
- Podziękował/a: 14 razy
- Podziękowano: 34 razy
Witam!
W Internecie jest lokalizator grobów na Cmentarzu Rakowickim. Oto adres:
http://www.zck-krakow.pl/
Trzeba w górnym menu rozwinąć listę "Cmentarze" i kliknąć "Lokalizator".
Wpisałem nazwisko Dąbrowska [nie wpisywałem imienia] i podałem zakres lat śmierci 1944 do 1945.
Wyszukiwarka podaje 3 kobiety pochowane w tym czasie na Cmentarzu Rakowickim:
1. Aleksandra Dąbrowska zm. 7 stycznia 1944 r. kwatera LXVI rząd 6 miejsce 3
2. Waleria Dąbrowska zm. 24 stycznia 1945 r. kwatera XXVIIIC rząd 5 miejsce 46
3. Antonina Dąbrowska zm. 24 kwietnia 1945 r. kwatera L rząd płd miejsce 79
Jak widzisz, nie ma wśród podanych Józefy Amelii Dąbrowskiej.
Podana przez Ciebie lokalizacja grobu też się nie zgadza ze stosowaną obecnie, być może uległa zmianie?
Proponuję wysłać w tej sprawie e-mail do Zarządu Cmentarza.
e-mail: sekretariat@zck-krakow.pl
Kilka miesięcy temu sam to zrobiłem. Sprawa była innego rodzaju (chciałem uzyskać kontakt z osobą zarządzającą jednym z grobów), ale uzyskałem pomoc pracowników Zarządu.
Co prawda na pierwszą odpowiedź musiałem czekać kilka tygodni, być może otrzymują wiele próśb i załatwiają je systematycznie, jednak warto spróbować.
Jurek
W Internecie jest lokalizator grobów na Cmentarzu Rakowickim. Oto adres:
http://www.zck-krakow.pl/
Trzeba w górnym menu rozwinąć listę "Cmentarze" i kliknąć "Lokalizator".
Wpisałem nazwisko Dąbrowska [nie wpisywałem imienia] i podałem zakres lat śmierci 1944 do 1945.
Wyszukiwarka podaje 3 kobiety pochowane w tym czasie na Cmentarzu Rakowickim:
1. Aleksandra Dąbrowska zm. 7 stycznia 1944 r. kwatera LXVI rząd 6 miejsce 3
2. Waleria Dąbrowska zm. 24 stycznia 1945 r. kwatera XXVIIIC rząd 5 miejsce 46
3. Antonina Dąbrowska zm. 24 kwietnia 1945 r. kwatera L rząd płd miejsce 79
Jak widzisz, nie ma wśród podanych Józefy Amelii Dąbrowskiej.
Podana przez Ciebie lokalizacja grobu też się nie zgadza ze stosowaną obecnie, być może uległa zmianie?
Proponuję wysłać w tej sprawie e-mail do Zarządu Cmentarza.
e-mail: sekretariat@zck-krakow.pl
Kilka miesięcy temu sam to zrobiłem. Sprawa była innego rodzaju (chciałem uzyskać kontakt z osobą zarządzającą jednym z grobów), ale uzyskałem pomoc pracowników Zarządu.
Co prawda na pierwszą odpowiedź musiałem czekać kilka tygodni, być może otrzymują wiele próśb i załatwiają je systematycznie, jednak warto spróbować.
Jurek
Szukane nazwiska Bajor, Dryś, Mazur (Zaborów, Wola Przemykowska woj. małopolskie), Jeziorek (Chronów, Uszew woj. małopolskie), Przeklasa (Gromnik woj. małopolskie)
...
http://jeziorek.url.ph
[url]htpp://chronow.url.ph[/url]
...
http://jeziorek.url.ph
[url]htpp://chronow.url.ph[/url]
-
- Podziękował/a: 154 razy
- Podziękowano: 202 razy
To wszystko prawda, ale ...
1. w wyszukiwarce znalazłam osobę, której grób już nie istnieje;
2. w wyszukiwarce nie ma osoby której grób istnieje
Mimo wszystko wyszukiwarka jest bardzo dobra i warto z niej korzystać.
1. w wyszukiwarce znalazłam osobę, której grób już nie istnieje;
2. w wyszukiwarce nie ma osoby której grób istnieje
Mimo wszystko wyszukiwarka jest bardzo dobra i warto z niej korzystać.
Pozdrawiam, Elżbieta z d. Cibińska
szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)
szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)
-
Pierwszą rzecz jaką zrobiłam, to skorzystałam z wyszukiwarki i oczywiście nie znalazłam swojej prababci. Raczej jest to mało prawdopodobne, że ten grób istnieje bo zmarła w przytułku i grób pewnie był ziemny, ale cuda się zdarzają tak jak to, że dowiedzieliśmy się po 70 latach, że tam zmarła i gdzie jest pochowana. Chciałbym po prostu zlokalizować to miejsce na cmentarzu, zobaczyć co tam jest.
Pozdrawiam. Ania P.
Pozdrawiam. Ania P.
Anna Dąbrowska-Potulska
Mam blisko tego miejsca grób którym się opiekuję. Jak dobrze kojarzę grób o którym mówimy to zbiorowa mogiła ziemna, bez nazwisk, krzyż brzozowy z tabliczką mówiącą, że pochowani są ty mieszkańcy (powstańcy ?) Warszawy zmarli w 1944r.aniap pisze:pochowana w Krakowie w 1944r. na Cmentarzu Rakowickim kwatera 78, rząd 19, grób 97.
-
Dziękuję za informację, to by się zgadzało, bo prababcia mieszkała w Warszawie. W czasie Powstania Warszawskiego razem z rodziną została wypędzona i zaginęła w Pruszkowie. Moja babcia z synem (moim ojcem lat 9) została wywieziona do obozu w Niemczech. Po wojnie nikt już prababci nie szukał, już wtedy miała 84 lata i była niedołężna. Zastanawiam się jakim cudem znalazła się w Krakowie, w przytułku. Jakby się komuś udało zrobić zdjęcie to bardzo proszę.
Pozdrawiam. Ania P.
Pozdrawiam. Ania P.
Anna Dąbrowska-Potulska
-
- Podziękował/a: 25 razy
- Podziękowano: 57 razy
Dzisiaj byłam na cmentarzu Rakowickim i tak jak wcześniej Cię informowano, podałaś złą lokalizację.
Tak w ogóle kwatera 78 jest bardzo wąskim pasem z grobami i nie mieści się tam 19 rzędów?.
Skorzystaj z podanego e-maila i napisz jakich informacji oczekujesz.
julia
Tak w ogóle kwatera 78 jest bardzo wąskim pasem z grobami i nie mieści się tam 19 rzędów?.
Skorzystaj z podanego e-maila i napisz jakich informacji oczekujesz.
julia
Poszukuję w rejonie świętokrzyskiego, bądź małopolski ślubu Stanisława Bobrowskiego z Urszulą Jastrzębską ( z Marców) lata 1777-1779.
Grób którym się opiekuję jest w 18 rzędzie. Między 18 rzędem a alejką jest kolejny jeden rząd, domniemywam że 19 ostatni w tej kwaterze. Idąc alejką przechodzę obok opisanego przeze mnie grobu. Jak będę na cmentarzu oczywiście mogę zrobić zdjęcie. Pozdrawiam Jerzyjulia pisze:Dzisiaj byłam na cmentarzu Rakowickim i tak jak wcześniej Cię informowano, podałaś złą lokalizację.