UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Kruszyn-Jesion-Józef-1883

Prośby o pomoc w tłumaczeniu z j. rosyjskiego

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
kujawiak
Podziękował/a: 22 razy

Kruszyn-Jesion-Józef-1883

Post autor: kujawiak » sob lis 08, 2014 9:31 am

Proszę o tłumaczenie aktu:

Rok aktu: 1883
Miejscowość: Kruszyn
Imię (dziecka/męża/zmarłego): Józef
Nazwisko (dziecka/męża/zmarłego): Jesion
Link do zdjęcia: http://i57.tinypic.com/e6zuaa.jpg

Bardzo proszę o przetłumaczenie aktu urodzenia mojego 2xpradziadka Józefa Jesiona, ur. 1883r. w Sokołowie, par. Kruszyn.

Pozdrawiam serdecznie:
Filip Skurzewski

Awatar użytkownika

jotce
Podziękowano: 229 razy

Re: Kruszyn-Jesion-Józef-1883

Post autor: jotce » sob lis 08, 2014 5:00 pm

Nr 9 Sokołowo
Działo się w Kruszynie dnia jedenastego (dwudziestego trzeciego) czerwca tysiąc osiemset osiemdziesiątego czwartego roku o godzinie ósmej rano. Oświadczamy, że w obecności świadków Kazimierza Jesion, lat czterdzieści i Andrzeja Jesion, lat czterdzieści pięć, obu gospodarzy zamieszkałych w Sokołowie w dniu dzisiejszym na podstawie zgody Generalnego Konsystorza Włocławskiej Archidiecezji z trzydziestego pierwszego maja tego roku numer dziewięćset pięćdziesiąt został odbyty obrzęd chrztu świętego Żyda Sendera Gerszona Checht lat czternaście i dziewięć miesięcy pozostającym przy rodzicach w Lubrańcu, urodzonym w Lubrańcu z prawowitych małżonków Abla Checht i Frajdy Checht z domu Sompolińska, któremu na chrzcie świętym nadano imię Józef (Józef). Rodzicami chrzestnymi jego byli Jan Kułakowski i Anastazja Ziółkowska. Akt ten oświadczającym i świadkom przeczytany, przez nas tylko - wobec ich niepiśmienności - podpisany. ks. F. Ponikowski
8)
Jerzy Cieśla
Cieśla - Kownacica, Bednarczyk - Leonów
powiat garwoliński

AUTOR TEMATU
kujawiak
Podziękował/a: 22 razy

Re: Kruszyn-Jesion-Józef-1883

Post autor: kujawiak » sob lis 08, 2014 9:46 pm

Dziękuję serdecznie. Wychodzi na to, że musiałem się pomylić i ten Józef nie jest ,,mój''. Nazwisko podane w skorowidzu przez księdza musiało być omyłką (zobaczył nazwisko na górze ,,Jesion'' i uznał to za nazwisko dziecka. Poszukiwania mojego Józefa należy więc wznowić.
Pozdrawiam:
Filip Skurzewski

ODPOWIEDZ

Wróć do „Akty - rosyjski”