UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Problem z metryki.genealodzy.pl
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 22
- Podziękował/a: 9 razy
- Podziękowano: 1 raz
Problem z metryki.genealodzy.pl
Witam poszukując informacji o swojej prababce Mariannie z domu Antonkiewicz (tak podała moja babcia ale niebyła pewna na 100%) znalazłem strone http://metryki.genealodzy.pl, moja babka urodziła się w Łodzi 16 lipca 1905. I tutaj zaczyna się problem, czy te akta są jakoś posegregowane niby są opisane ciągiem cyfr, ale jak te cyfry odczytywać żeby trafić na lipiec 1905?? druga sprawa to język jakim są te księgi pisane i jak to odczytać?? Pomóżcie bo mój zapał w szukaniu przodków zaczyna gasnąć
Andrzej Majdecki
Re: Problem z metryki.genealodzy.pl
Jeżeli od takiej sprawy zaczyna gasnąć, to nie rób sobie i nam kłopotu...power001 pisze:(...) Pomóżcie bo mój zapał w szukaniu przodków zaczyna gasnąć
http://metryki.genealodzy.pl/pow-30
Jak zapewne wiesz, dokumenty Stanu Cywilnego w 1905 r. były wyznaniowe i sporządzane m.in. przez proboszczów parafii odpowiedniej względem zamieszkania. W Mieście Łodzi było wiele parafii - trzeba znaleźć tę właściwą.
Dla przykładu weźmy parafię:
Wyznanie: rzymskokatolickie
16 1942/D- Łódź-Łagiewniki Św. Antoniego Pade. 1902-1911, 1913
Klikając na nr zespołu, dostajesz się do odpowiedniego katalogu. Tu po prawej wybierasz interesujący Cię rocznik (zaleca się sprawdzać ± 5 lat). Przykładowo dla 1905: klikasz w 1905, a następnie w urodzenia.
Skany są ponumerowane: numer określa numer pełnego aktu od którego rozpoczyna się skan.
tzn. jeśli plik ma nazwę 07-10.jpg - to znajdują się tam akty o numerach 07÷10 (przynajmniej początek tego ostatniego), czyli mówiąc łopatologicznie: 07,08,09,10.
Najbardziej interesujące są pliki oznaczone SkU.
Są to Skorowidze roczne. W tym wypadku urodzeń.
Dzięki skorowidzowi nie musisz przeszukiwać ręcznie wszystkich aktów - znajdujesz interesujące Cię nazwisko w skorowidzu i przy nim numer aktu.
Żeby znaleźć odpowiedni akt, trzeba tą metodą przeszukać wszystkie parafie.
I nierzadko wiele roczników.
Akta - rzecz jasna - pisane są w obowiązującym wówczas języku administracyjnym, czyli po rosyjsku. Mam nadzieję, że słyszałeś/aś o rozbiorach i powstaniu styczniowym, więc nie muszę tłumaczyć dlaczego.
Warto przeczytać przed poszukiwaniami coś więcej o samej historii, o tym jak prowadzić poszukiwania genealogiczne, a także regulamin forów na których zadaje się pytania.
Na przykład na 4genie stoi, że swoje posty należy podpisywać.
Beata
-
O to własnie mi chodziło bardzo przydatna informacja, reszta to wyśmiewające uwagi i sarkastyczny bełkot.Bea pisze:Najbardziej interesujące są pliki oznaczone SkU.
Dzięki skorowidzowi nie musisz przeszukiwać ręcznie wszystkich aktów - znajdujesz interesujące Cię nazwisko w skorowidzu i przy nim numer aktu.
uwaga o podpisywaniu się także została przyjęta.
Andrzej Majdecki
power001 pisze:O to własnie mi chodziło bardzo przydatna informacja, reszta to wyśmiewające uwagi i sarkastyczny bełkot.Bea pisze:Najbardziej interesujące są pliki oznaczone SkU.

Beata
-
- Podziękował/a: 6 razy
- Podziękowano: 26 razy
Ojej... Dawno nie czytałam na naszym forum tak niegrzecznej odpowiedzi.power001 pisze:O to własnie mi chodziło bardzo przydatna informacja, reszta to wyśmiewające uwagi i sarkastyczny bełkot.

Aśka
-
- Podziękował/a: 154 razy
- Podziękowano: 202 razy
Tym bardziej, że wcześniej przeczytało Cię chyba z pięćdziesiąt osób i tylko Bea odpowiedziała.Asia1 pisze:power001 pisze:Zabrakło chyba też zwykłego "dziękuję" z obszerne wytłumaczenie sprawy.
Nie każdy ma cierpliwość odpowiadać na podstawowe pytania, na które można samemu znaleźć odpowiedz za pomocą funkcji "szukaj".

Pozdrawiam, Elżbieta z d. Cibińska
szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)
szukam:
Zespół: 1563/D- Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej św. Krzyża w Łodzi, rok 1905, urodzenia
akt nr.3687
Andrzej jesteś moim dłuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuużnikiem
p.s. na dobry początek
akt nr.3687
Andrzej jesteś moim dłuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuużnikiem
p.s. na dobry początek
Krzysztof
www.mojedrzewko.pl
www.mojedrzewko.pl
-
Ok. Przepraszam faktycznie zareagowałem może agresywnie, jestem nowy chce się od was uczyć i uzupełniać wiedzę którą choć małą to już jakąś posiadam. Jestem na początku swojej drogi z historią swojej rodziny dlatego może zadaje dla was banalne pytania jednak dla mnie to najszybsza forma uzyskania rzetelnej informacji własnie od was. Chce zostać z wami dłużej dlatego jeszcze raz przepraszam. Dziękuje "ofski" musze teraz tylko to rozczytać bo straszne tam bazgroły nie wiem jak Ty to zrobiłeś, mam nadzieje że uda mi sie spłacić ten dług.
Andrzej Majdecki
Andrzej, aby lepiej zrozumieć jakie były schematy zapisu aktów metrykalnych i żeby wiedzieć później jak samodzielnie odczytać te "bazgroły" akurat w tym przypadku napisane w języku rosyjskim (a gwarantuję Tobie, że akta napisane "po naszemu" nie będą wcale łatwiejsze do odczytu) skorzystaj z POMOCY
Krzysztof
www.mojedrzewko.pl
www.mojedrzewko.pl
-
- Podziękował/a: 154 razy
- Podziękowano: 202 razy
Pozdrawiam, Elżbieta z d. Cibińska
szukam:
szukam: