Proszę o tłumaczenie aktu:
Rok aktu: 1833
Miejscowość: Kowalewo
Imię (dziecka/męża/zmarłego): Alojzy
Nazwisko (dziecka/męża/zmarłego): Korzeniewski
Link do zdjęcia: http://szukajwarchiwach.pl/54/771/0/6.1 ... /#tabSkany
Witam Wszystkich serdecznie,
Bardzo bym prosil o pomoc w przeczytaniu miejsca urodzenia Pana mlodego oraz w ustaleniu do jakiej parafii nalezala w owczas ta parafia.
Tresc jest po Polsku napisana ale mam problem z odczytaniem miejsca urodzenia Pana mlodego.
Wedlug mnie chodzi tu o wies Moszewo w Guberni Zytomiszkiej ale nigdzie nie moge znalesc takiej wsi lub Guberni.
Moze komus sie uda odczytac lepiej.
Z gory dziekuje i pozdrawiam,
Sandro
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Kowalewo-Korzeniewski-Alojzy-1831
Moderator: Moderatorzy
Re: Kowalewo-Korzeniewski-Alojzy-1831
Wg mnie można to interpretować albo jakogenamator pisze:Wedlug mnie chodzi tu o wies Moszewo w Guberni Zytomiszkiej ale nigdzie nie moge znalesc takiej wsi lub Guberni.
1. Gubernię Wołyńską (dokładniej "Żytomierską", ale że nie było takiej, a Żytomierz był stolicą Guberni Wołyńskiej od 1804 r. .... to może można to tak nagiąć)
albo
2. Powiat Żytomierski (w guberni wołyńskiej, choć dziwne żeby wymieniać powiat na drugim końcu Polski, nie pisząc jaka to gubernia/województwo).
Dlatego uznałabym, że bardziej prawdopodobne jest, że chodziło jednak o gubernię wołyńską.
Miejscowość: "w Moszkowie" - czyli albo Moszków, albo Moszkowo, ale takich pasujących nie ma w słowniku geograficznym (żeby jeszcze były w guberni wołyńskiej). Mam wątpliwości co do drugiej litery, może nią być również "a" lub "u" - ale tu też brak trafień.
Jedyne co mi w miarę pasuje to miejscowości: Moszki i Moszkowce

Tyle ja, może ktoś ma lepsze źródła do miejscowości na Wołyniu.
Beata
-
AUTOR TEMATU - Posty: 309
- Podziękował/a: 6 razy
Bardzo dziekuje za pomoc, sprawdze te dwa miejscowosci i moze rzeczywiscie ktos inny sie znajdzie.
Pozdrawiam,
Sandro
Pozdrawiam,
Sandro
-
AUTOR TEMATU - Posty: 309
- Podziękował/a: 6 razy
Witam,
Do ktorych parafii nalezaly te miejscowosci?
Pozdrawiam,
Sandro
Do ktorych parafii nalezaly te miejscowosci?
Pozdrawiam,
Sandro