UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Pomoc w odczytaniu

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
tomciiu
Podziękował/a: 8 razy

Pomoc w odczytaniu

Post autor: tomciiu » ndz lis 23, 2014 11:11 am

Witam :)
Mam problem z odczytaniem kilku informacji w dwóch aktach.

1)
Tutaj nie jestem pewny co do wieku ojca (Wincentego), oraz całe zdanie po wieku. Tam jest, że zamieszkały w Biskupicach, chyba rolnik. Nie jestem pewny, więc tutaj chodzi mi o to cale zdanie.

Obrazek

2) Tutaj chodzi mi o nazwisko matki Jana (Marianna) coś na literę K, ale jakie dokładnie, to nie mogę się doczytać.

Obrazek

3)
Tutaj to w sumie cały tekst, jeżeli komuś nie sprawi to problemu.

Obrazek

Z góry dziękuję za pomoc :).
Pozdrawiam Tomek.

Szukam:
Grzesiak, Latała, Piątkowski, Pasierb, Sarno, Mędrek/Mendrek, Golba, Pieciak, Hałdyk/Chałdyk oraz Żyła. Wszyscy z okolic/parafii Pilica.

Awatar użytkownika

Ynicz
Podziękował/a: 41 razy
Podziękowano: 315 razy
Kontakt:

Re: Pomoc w odczytaniu

Post autor: Ynicz » ndz lis 23, 2014 1:12 pm

tomciiu pisze: 1)
Tutaj nie jestem pewny co do wieku ojca (Wincentego), oraz całe zdanie po wieku. Tam jest, że zamieszkały w Biskupicach, chyba rolnik. Nie jestem pewny, więc tutaj chodzi mi o to cale zdanie.
"stawił się Wincenty Sarno lat czterdzieści dwa liczący półrolnik w Biskupicach zamieszkały"
tomciiu pisze: 2) Tutaj chodzi mi o nazwisko matki Jana (Marianna) coś na literę K, ale jakie dokładnie, to nie mogę się doczytać.
Wydaje mi się, że Marianna jest z Końców (Koniec).
tomciiu pisze: 3)
Tutaj to w sumie cały tekst, jeżeli komuś nie sprawi to problemu.
Roku 1815, dnia 26 miesięca lutego, o godzinie 3 po południu, przed nami xiędzem Mateuszem Mordeckim, wikariuszem pileckim urzednikiem stanu cywilnego, parafii pileckiej, w powiecie poleckim, w departamencie krakowskim. Stawił się Wincenty Pasierb, lat 35 liczący rolnik na Wierbce mieszkający i okazał nam dziecię i okazał nam dziecię (napisano dwa razy te same słowa) płci męskiej, które urodziło się w domu jego pod numerem 20 na dniu dzisiejszym o godzinie 4 rano, oświadczając, iz jest spłodzoneg z niego i Petroneli Rochowny, lat 28 liczącej małżonki jego i ze zyczeniem jego jest nadac mu imie Kazimierz. Po uczynieniu powyzszego odwiadczenia i okazania dzieciecia w przytomnosci Piotra Bielskiego, lat 56 liczącego, tudzież Pawła Rocha, lat 35 liczącego, obydwoch rolników na Wierbce mieszkającyh. Poczem akt niniejszy urodzenia po przeczytaniu onego stawiającym, podpisaliśmy, ojciec zas i swiadkowie pisac nie umieją.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe - polski”