Proszę o tłumaczenie aktu:
Rok aktu: 1910
Miejscowość: Ciepielów
Imię (dziecka/męża/zmarłego): Jan
Nazwisko (dziecka/męża/zmarłego): Kurant
Link do zdjęcia: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/221 ... 54636.html
Dzień dobry,
Proszę o przetłumaczenie zamieszczonego wyżej aktu urodzenia nr 189.
Pozdrawiam
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Ciepielów-Kurant-Jan-1910
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 6 razy
Re: Ciepielów-Kurant-Jan-1910
witam,
Czy Pan czesto szuka w aktach parafii Ciepielow?
Pozdrawiam,
Sandro
Czy Pan czesto szuka w aktach parafii Ciepielow?
Pozdrawiam,
Sandro
To dopiero moje początki, ale w jakim kontekście Pan pyta? Poszukuje Pan jakichś źródeł?
Tomasz Rdzanek
-
- Podziękował/a: 41 razy
- Podziękowano: 315 razy
- Kontakt:
Tomek,
mam małą radę na zaś - wycinaj konkretne metryki, bo to ułatwienie dla tłumaczących
Działo się w miejscowości Ciepelów, 18/31 lipca 1910r. o godzinie 14. Stawił się Stanisław Kurant, lat 30, chłop zamieszkały we wsi Jasieniec, w przytomności Ignacego Wajoszczyk, lat 30 i Józefa Żaka, lat 40, chłopów zamieszkałych we wsi Jasieniec i okazali nam dziecię płci męskiej, oświadczając, ze urodziło się ono we wsi Jasieniec w dniu 13/26 lipca roku bieżącego z jego prawnej małżonki Marianny z Urbanków, lat 29. Dziecięciu temu na chrzcie świętym w dniu dzisiejszym odbytym nadane zostało imię Jan, a rodzicami jego chrzestnymi byli Ignacy Wajoszczyk i Marianna Kapujak. Akt tej stawiającemu i świadkom niepiśmiennym przeczytany. Przez nas tylko podpisany.
mam małą radę na zaś - wycinaj konkretne metryki, bo to ułatwienie dla tłumaczących

Działo się w miejscowości Ciepelów, 18/31 lipca 1910r. o godzinie 14. Stawił się Stanisław Kurant, lat 30, chłop zamieszkały we wsi Jasieniec, w przytomności Ignacego Wajoszczyk, lat 30 i Józefa Żaka, lat 40, chłopów zamieszkałych we wsi Jasieniec i okazali nam dziecię płci męskiej, oświadczając, ze urodziło się ono we wsi Jasieniec w dniu 13/26 lipca roku bieżącego z jego prawnej małżonki Marianny z Urbanków, lat 29. Dziecięciu temu na chrzcie świętym w dniu dzisiejszym odbytym nadane zostało imię Jan, a rodzicami jego chrzestnymi byli Ignacy Wajoszczyk i Marianna Kapujak. Akt tej stawiającemu i świadkom niepiśmiennym przeczytany. Przez nas tylko podpisany.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona
Mój blog genealogiczny : http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com
Dziękuję bardzo za pomoc. Następnym razem się zastosuję 
Pozdrawiam,

Pozdrawiam,
Tomasz Rdzanek