UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Akta urodzeń i zgonów z ubiegłego wieku

Pytania i porady dla dzieci zagubionych we mgle

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
tomciiu
Podziękował/a: 8 razy

Akta urodzeń i zgonów z ubiegłego wieku

Post autor: tomciiu » czw lis 27, 2014 10:17 am

Witam, mam zamiar wybrać się w najbliższym czasie po interesujące mnie dokumenty i mam małe pytanie przed tą wizytą w USC.
Jak mniej więcej wyglądają, co jest zawarte w akcie zgonu z lat 1940, 1949, 1974 ?
Pytam, ponieważ sto lat wcześniej, a nawet dwieście, treści takich aktów się od siebie trochę jednak różniły.
Jakie informacje w nich znajdę? I nie wiecie, czy będą jeszcze akta urodzeń z roku 1907 i 1915 w USC ? Czy pojechały już do AP.
Pozdrawiam Tomek.

Szukam:
Grzesiak, Latała, Piątkowski, Pasierb, Sarno, Mędrek/Mendrek, Golba, Pieciak, Hałdyk/Chałdyk oraz Żyła. Wszyscy z okolic/parafii Pilica.

Awatar użytkownika

Ynicz
Podziękował/a: 41 razy
Podziękowano: 315 razy
Kontakt:

Re: Akta urodzeń i zgonów z ubiegłego wieku

Post autor: Ynicz » czw lis 27, 2014 3:45 pm

Witaj,
najwięcej zalezy od osób zgłaszających. O ile w 1974r. powinny być dane w miarę precyzyjne (chociaz tez nie ma na to 100% szans), czyli miejsce i data narodzin, dane rodziców.
W zasadzie taką kluczową różnicą jest forma tego aktu. W zależności od miejsca, moze to być np. akt rozpoczynający się słowami "Działo się..." (1940r.) lub np. forma tabelaryczna (Galicja), czy tez gotowa (wydrukowana) formułka i wpisane dane. W 1949r. i 1974r. obowiązywała w miarę jednolita forma, która w sumie przetrwała do dziś (po tylu latach nieco się zmieniła, chociaz nie ma tam wielu różnic).
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona

ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy początkujących”