UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Wsola-Klocek-Szymon-1886

Prośby o pomoc w tłumaczeniu z j. rosyjskiego

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
edison12
Podziękował/a: 14 razy

Wsola-Klocek-Szymon-1886

Post autor: edison12 » pn gru 01, 2014 4:50 pm

Proszę o tłumaczenie aktu:

Rok aktu: 1886
Miejscowość: Wsola
Imię (dziecka/męża/zmarłego): Szymon
Nazwisko (dziecka/męża/zmarłego): Klocek
Link do zdjęcia: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7aa ... 48b51.html

Dzień dobry,

Bardzo proszę o przetłumaczenie aktu małżeństwa Szymona Klocka i Anieli Kowalskiej.

Pozdrawiam,
Tomasz Rdzanek

dziadek_m60
Podziękował/a: 28 razy
Podziękowano: 600 razy

Re: Wsola-Klocek-Szymon-1886

Post autor: dziadek_m60 » wt gru 02, 2014 2:49 pm

26. Wsola. Klocek Szymon, kawaler, lat 22 z Anielą Kowalską, lat 17.
Działo się we wsi Wsola dnia 15 /27 października 1886 roku o 10 godzinie rano. Wiadomym czynimy, że w obecności Wojciecha Klocka chłopa z Marcelowa, lat 40 i Jana Woźniaka, chłopa z Wsoli, 38 lat liczącym, zawarto dzisiejszego dnia religijny małżeński związek między Szymonem Klocek, kawalerem, służącym, synem nieżyjącego Mateusza i żyjącej Marianny z Galarów, małżonków Klocków, urodzonym i mieszkającym w Piastowie, 28 lat mającym - a Anielą Kowalską, panną, córką Antoniego i Antoniny z Grzybowskich, małżonków, służących, Kowalskich, urodzoną w Mleczkowie, parafii Cerekiew, a mieszkającą we Wsoli, przy rodzicach, 17 lat mającą. Ślub ten poprzedziły trzy zapowiedzi ogłoszone w parafialnym Wsolskim Kościele w dniach 10, 17 i 24 października nowego stylu (kalendarza) tego roku. Nowożeńcy oświadczyli, że między nimi umowa przedmałżeńska zawarta nie była. Pozwolenie stawający osobiście przy akcie ślubnym rodzice panny młodej wyrazili ustnie. Religijny obrzęd ślubu odprawiony przez księdza Piotra Majewskiego Administratora Parafii Wsola. Akt ten po przeczytani przez Nas tylko podpisany, nowożeńcy i świadkowie niepiśmienni.
Administrator Parafii Wsola
Ksiądz Piotr Majewski
Pozdrawiam
---------------------------
Bogdan Mielczarczyk
"Między Pułtuskiem a Wyszkowem"
Nazwiska: Mielczarczyk, Żołyński (a), Zdziera, Gemza, Skoczylas, Skoczeń, Sklepiński (a).
Miejscowości: Obryte, Zatory, Zambski, Pniewo.

AUTOR TEMATU
edison12
Podziękował/a: 14 razy

Re: Wsola-Klocek-Szymon-1886

Post autor: edison12 » wt gru 16, 2014 2:04 am

Dziękuję bardzo za pomoc. Przepraszam, że tak długo to trwało, ale musiałem zaprzestać na jakiś czas moich poszukiwań i zapomniałem kompletnie, że nie odpisałem i nie podziękowałem Panu za pomoc.

Pozdrawiam,
Tomasz Rdzanek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Akty - rosyjski”