UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Włodzimierskie księgi grodzkie

Pytania i porady dla dzieci zagubionych we mgle

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
sonia
Podziękował/a: 4 razy

Włodzimierskie księgi grodzkie

Post autor: sonia » czw gru 04, 2014 4:59 pm

Gdzies wyczytałam o istnieniu Wlodzimierskich ksiegach.Jako ,że jestem poczatkującym poszukiwaczem,nie wiem nic o tym.Czego można dowiedziec się z nich,gdzie mozna je odnalezc.

sonia

Awatar użytkownika

mariamazur
Podziękował/a: 100 razy
Podziękowano: 103 razy

Re: Włodzimierskie księgi grodzkie

Post autor: mariamazur » sob gru 06, 2014 2:04 pm

Poszukaj w archiwach państwowych - zacznij od Archiwum Główne Akt Dawnych, u nich jest sporo ksiąg ze wschodu. http://www.agad.archiwa.gov.pl/
Choć raczej są to akta metrykalne, ale może również mają grodzkie. Jeśli nie znajdziesz w inwentarzu, to zadzwoń do nich - powinni doradzić, gdzie możesz szukać.
W Księgach grodzkich znajdują się wpisy spraw które rozstrzygane były przez sąd grodzki, zarówno w kwestiach sporów, jak i decyzji nie będących wynikiem sporów między stronami. Wpisywano do nich również dokumenty dotyczące miasta, wydane przez króla lub właściciela. W księgach grodzkich można też znaleźć zapisy dotyczące różnego rodzaju dokumentów prywatnych, testamentów, darowizn itp.
Pozdrawiam
Maria

Szukam aktu zgonu Jana Daniela Knolla przed 1847 rokiem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy początkujących”