Gdzies wyczytałam o istnieniu Wlodzimierskich ksiegach.Jako ,że jestem poczatkującym poszukiwaczem,nie wiem nic o tym.Czego można dowiedziec się z nich,gdzie mozna je odnalezc.
sonia
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Włodzimierskie księgi grodzkie
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 100 razy
- Podziękowano: 103 razy
Re: Włodzimierskie księgi grodzkie
Poszukaj w archiwach państwowych - zacznij od Archiwum Główne Akt Dawnych, u nich jest sporo ksiąg ze wschodu. http://www.agad.archiwa.gov.pl/
Choć raczej są to akta metrykalne, ale może również mają grodzkie. Jeśli nie znajdziesz w inwentarzu, to zadzwoń do nich - powinni doradzić, gdzie możesz szukać.
W Księgach grodzkich znajdują się wpisy spraw które rozstrzygane były przez sąd grodzki, zarówno w kwestiach sporów, jak i decyzji nie będących wynikiem sporów między stronami. Wpisywano do nich również dokumenty dotyczące miasta, wydane przez króla lub właściciela. W księgach grodzkich można też znaleźć zapisy dotyczące różnego rodzaju dokumentów prywatnych, testamentów, darowizn itp.
Choć raczej są to akta metrykalne, ale może również mają grodzkie. Jeśli nie znajdziesz w inwentarzu, to zadzwoń do nich - powinni doradzić, gdzie możesz szukać.
W Księgach grodzkich znajdują się wpisy spraw które rozstrzygane były przez sąd grodzki, zarówno w kwestiach sporów, jak i decyzji nie będących wynikiem sporów między stronami. Wpisywano do nich również dokumenty dotyczące miasta, wydane przez króla lub właściciela. W księgach grodzkich można też znaleźć zapisy dotyczące różnego rodzaju dokumentów prywatnych, testamentów, darowizn itp.
Pozdrawiam
Maria
Szukam aktu zgonu Jana Daniela Knolla przed 1847 rokiem.
Maria
Szukam aktu zgonu Jana Daniela Knolla przed 1847 rokiem.