Witam,
Od dłuższego czasu próbuję nieco dalej "dojść" z moim przodkami Kraśnickimi (h. Samson) dalej niż 3 pokolenia...(teoretycznie jest szansa na dotarcie do (będę często odwoływał się do Dworzaczka) :
Grodzkie i ziemskie > Konin
1124 (Nr. 1 gr. I. i Rel. Kon. 1) 1499
N. Stanisław Bielawski sprzedaje połowę folw. z łanem Piotrkowskim we wsi Krasnica spadłą po bracie rodzonym ol. Piotrze za 20 grz. N. Mikołajowi Kraśnickiemu (f. 294)
Przejrzałem wszystkie zapiski u Dworzaczka. Tylko część udało się kawałkami połączyć. Jeśli ktoś ma opracowaną choćby częściowo tę rodzinę, chętnie uzupełnię swoja wiedzę.
Ponieważ moje genealogiczne doświadczenia były ograniczone do 2012 r do warstwy chłopskiej - brak mi doświadczeń dot. szlachty. Chętnie poznałbym opinie doświadczonych kolegów/koleżanek co do moich "prób" poniżej:
Czy dane z regestrów Dworzaczka (źródłowe poniżej) można „odczytać” w następujący sposób
1.Kacper Kraśnicki
1.1Syn Stefan Kraśnicki - żona Marianna Chłapowska ( zm przed 1740) ślub ok. 1727r. Stefan – plenipotent Teresy Chłapowskiej (Grabskiej) teściowej w 1747r
1.1.1 Anna Kraśnicka – żona Michała Jarnowskiego
1.1.2 Marcjanna Kraśnicka (panna w 1740)– żona Józefa Wyganowskiego
1.1.3 Konstancja Kraśnicka (panna w 1754) potem żona Felicjana Kistowskiego, zmarła przed 1775 bezpotomnie.
Rodzice Marianny Chłapowskiej - żony Stefana Kraśnickiego:
Wojciech Chłapowski pisarz gr. Wałecki, żona Teresa Grabska (dziedziczka Kopydłowa w 1739 r)
Dodatkowe info: Z akt metrykalnych dot. Kopydłowa (par. Wilczyn)
1767 zgon Marcjanny Kraśnickiej żony Józefa Wyganowskiego
1757 – akt ur Józefa Wyganowskiego s Michała i Anny Kraśnickiej
Małżeństwo i zgon Konstancji Kraśnickiej (Kistowskiej)– inne zapisy u Dworaczka
Żródłowe:
14326 (Nr. 78) 1754
G. Stefan Kraśnicki, ol. Kaspra K. syn, z dożywocia zapis. ze swoją ol. żoną Chłapowską w r. 1727, kwituje Annę, ż. Mich. Jarnowskiego, Marcjannę ż. Józefa Wyganowskiego, i pannę Konstancję Kraśnickie, córki swe z niej zrodzone (p. 789)
13516 (Nr. 78) 1747
G. Agnieszka Makowiecka, ż. Antoniego Witowskiego s. 700 złp. zap. jej przez ol. Teresę z Grabskich Chłapowską wd. po ol. Wojc. Chłap. pisarzu gr. wałec. dziedziczkę Kopydłowa w r. 1739, ced. G. Michałowi Łukowskiemu, komis. burgrab. ww. pozn. i kalis. Stefan Kraśnicki, ol. tejże z Grab. Chł-ej syn adopc. i plent; G. Marjanna Kraśnicka, c. tegoż Stef. Kr. z ol. Marjanny Chłap., córki tejże z Grabskich, panna 1740, teraz ż. Mich. Jarnowskiego (p. 101)
13739 (Nr. 77) 1740
G. Stefan Kraśnicki, mąż ol. Marjanny Chłapowskiej córki ol. Teresy z Grabskich Chł., w im. sw. i dzieci swych z niej zrodz. aprobuje zapis dany przez ol. Teresę Grab., wd. po Wojc. Chł. pis. gr. wałec. wdowie, Kopydłowa M. dziedzicu w r. 1739 (f. 185)
Grodzkie i ziemskie > Poznań > Inskrypcje > XVII/XVIII wiek
8001 (Nr. 1240) 1735
Stefan Kraśnicki, Józef i Bogusław bcia m. s. rodz. Chłapowscy, ol. Stanisława Chł., ol. Franciszka brata rodz., synowie, i tegoż ol. Franciszka bp. +-go bratankowie rodz. i spadkobiercy, z nich Stefan Kr. w im. sw. i Anny, Konstancji i Marjanny, z ol. Marjanną Chłapowską ol. Wojciecha Chł. pisarza wałec. córką, ol. tegoż Franciszka Chł. wraz z powyższymi Józefem i Bog. bratanicą i współspadkob. zrodzonych, panien małol. sumę 6. 000 złp. przez Stefana ze Skrzynna Dunina sędziego gr. radom. 1727 ol. Franciszkowi Chł. zap. ceduje, Bogusławowi Zołtowskiemu (f. 259)
14623 (Nr. 79) 1760
G. Mikoł. z Kościelca Kościelecki, burgr. gr. nakielski, s. o. Stefana z ol. Anny Gąsiorowskiej, dziedzic cz. Kopydłowa p. koniń., daje zobow. Józefowi Wyganowskiemu, Kaspra synowi, innej części Kopydłowa dziedz. żony jego posesorowi, daje zobow. sprzed. tej cz. Kopydłowa, którą sam zezn. nabył był od Konstancji Kraśnickiej, ż. Felicjana Kistowskiego, w r. 1757., teraz za 12. 810 złp. (f. 186) Marcjanna Kraśnicka, siostra Jarnowskiej, i Kistowskiej, żona Józefa Wygan. (f. 186v). Józef Wygan. s. Kaspra z Belęckiej, (f. 187) zap. Józefowi Żarlińskiemu, ol. Antoniego z Marjanny Zbierzchowskiej, żony 1-o v. ol. Antoniego Żarlińskiego, 2-o v. żony Mikołaja Kościeleckiego, 1-o v. zrodz., synowi małol., s. 8. 000 złp.
Czy z tego wszystkiego można wysnuć jakikolwiek wniosek dot. pokrewnieństwa moich bezpośrednich przodków Kraśnickich z wyżej wymienionymi Kraśnickimi ?
Moi Kraśniccy:
Jan Nepomucen Kraśnicki (syn Wojciecha i Franciszki Bagińskiej, wnuk Michała Bagińskiego i Zofii Orzelskiej:
ur. 01-12-1757 w par. Lubstowskiej (wg. aktu 2-go ślubu z 1811 r w Sycanowie, par. Sędzijowice) – akta metrykalne niestety dopiero od pocz. XIXw.
Pierwsza żona – Wiktoria Mańkowska (zm 1802 Tłuchowo, ziemia Dobrzyńska), córka Jana Nepomucena Mańkowskiego i Antoniny Gurowskiej, wnuczka Jana Mańkowskiego i Zofii Cieleckiej oraz Aleksandra z Gurowa Gurowskiego i Zofii Nieżychowskiej)
(Grodzkie i ziemskie > Konin; 15934 (Nr. 84) 1790
G. Jan Kraśnicki, s. o. Wojc. Kr. z Franc. Bagińskiej, Kopydłowa zast. pos., kwit. z 500 t. Juliannę
Gniewkowską wd. po Józefie Omińskim 2-o v. ż. obec. Stefana Kosmowskiego, dz-ów dd. Kalisk (f.
225v))
Dodatkowo w Kopydłowie par. Wiczyn rodzą (akta metrykalne par. Wilczyn) się Janowi Kraśnickiemu i Wiktorii Mańkowskiej:
Marianna Kraśnicka 1789 ( Chrzestni - Urodzony Jakub Orzelski (mąż siostry Wiktorii - Teresy Mańkowskiej), urodzona Katarzyna ..., Konstanty W....niecki i urodzona Justyna Kraśnicka
Jakub Mikołaj Adam Kraśnicki 1791
Antoni Kraśnicki 1794 (mój bezpośredni przodek; Chrzestnymi są urodzony Ludwik Wilkostowski z urodzoną Katarzyną Turską)
Cała rodzina przeniosła się do Tłuchowa, Ziemia Dobrzyńska (na pewno w 1802). Żyli tam inni Kraśniccy, ale nie udało mi się stwierdzić czy było pokrewieństwo.
14917 (Nr. 80) 1768
G. Antonina Gurowska, wdowa po ol. Janie Nepom. Mańkowskim, w im sw. i swych dzieci, kwit.
Felicjana Kistowskiego z 100 złp. (f. 146)
Grodzkie i ziemskie > Gniezno > Część 1
16664 (Nr. 117) 1792
Jan Kraśnicki w imieniu Chryzostoma Papieskiego jako jego pl., kwit. Franciszka Antoniego
Konopkę sędziego ziemiańskiego wojew. gn. z 385 zł. z sumy oryg. i 38 zł. prow. z sumy większej
po Konstancji z Kraśn. żonie ol. Felicjana Kistowskiego bp. zmarłej, spadłej na jej spadkobierców:
Jarnowskich, Wyganowskich, Turskich, Papieskiej (f. 124v) Józefa z Wyganowskich ż 1-o v. Feliksa
Dembińskiego, 2-o v. Chryzostoma Papieskiego (f. 124v)
Będę wdzięczny za wszelkie uwagi....
Bogdan Kajkowski
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Kraśniccy (h. Samson) - Wielkopolska
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 38
- Podziękowano: 3 razy
Re: Kraśniccy (h. Samson) - Wielkopolska
Czy zagladales do Herbarza A. Bonieckiego? U niego zaczyna sie od Macieja z Krasnicy, ktory udowodnil swoje szlachectwo w 1415 roku w Sieradzu.
Zbyszek Maderski
-
Nie, nie zaglądałem..... na razie nie mogę przejść dalej niżdo Wojciecha:
Anoni Kraśnicki (1794-po 1856)<-Jan Kraśnicki (1757-po 1811) & Wiktoria Mańkowska (?-1802) <- Wojciech Kraśnicki (? - przed 1784) & Franiciszka Bagieńska (? - po 1789)
U Dworzaczka co prawda wystepuje jeszcze Wojciech Kraśnicki:
"14684 (Nr. 79) 1762
G. Wojc. Kraśnicki, s. o. Kaz. z ol. Anny Paruszewskiej, spadkob. rodziców obok swych bci, kwit. Aleksandra Otto Trąmpczyńskiego, dz-a cz. Słaboszewa, z 800 zł. reszty ceny tych dóbr (f. 283v)"
którego siostrami były:
Ludwika, Krystyna
"Grodzkie i ziemskie > Konin
15187 (Nr. 81) 1776
G. Ludwika Kraśnicka, wd. po ol. Zygm. Gosławskim, i Krystyna Kr. wd. po ol. Wojc. Swinarskim, ol. Kazim. Kr. z ol. Anny Paruszewskiej, córki i siostry m. s. rodzone, kwit. Wład. Gurowskiego, M. N. W. X. L. dziedzica Słaboszewa (kupionego 1768. 27/V od. Aleks. Otto Trąmpczyńskiego) z sum (f. 73v)
oraz brat Seweryn:
"14274 (Nr. 78) 1753
M. Seweryn Kraśnicki, łowczy kruśw., tow. chor. husar. X. Czartor. kancl. w lit. dziedzic części Słaboszewa nabytych od braci, syna ol. Kazimierza Kr. z ol. Anny Paruszewskiej, z I i Aleks. Otto Trąmpczyński, s. o. Stanisł. Tr. z ol. Franciszki Golińskiej, z II, kontr. 3-let. zast. Słaboszewa s. v. 6. 000 złp. (p. 679)
14637 (Nr. 79) 1760
M. Seweryn Kraśnicki, łowczy kruświcki, s. o. Kaz. i Anny Paruszewskiej, dziedzic cz. Słaboszewa p. koń. z I i Aleks., Otto Trąmpczyński, s. ol. Stanisł. z ol. Franciszki Golińskiej, z II, kontr. rezygn. tych cz. tej wsi, z 18. VII. r. b. s. v. 18. 000 złp. (f. 193v). Tenże Seweryn Kr., cz. cz. w Słaboszewie nabytych od Walentego Kr. brata stryj. - rodz.w r. 1751, i od Marcina Kr. też brata stryj. 1756 r. zobow. się sprzedać je T-mu za 2. 000 złp. (f. 194)'
Ale niestety to chyba raczej inny Wojciech niż mój
Anoni Kraśnicki (1794-po 1856)<-Jan Kraśnicki (1757-po 1811) & Wiktoria Mańkowska (?-1802) <- Wojciech Kraśnicki (? - przed 1784) & Franiciszka Bagieńska (? - po 1789)
U Dworzaczka co prawda wystepuje jeszcze Wojciech Kraśnicki:
"14684 (Nr. 79) 1762
G. Wojc. Kraśnicki, s. o. Kaz. z ol. Anny Paruszewskiej, spadkob. rodziców obok swych bci, kwit. Aleksandra Otto Trąmpczyńskiego, dz-a cz. Słaboszewa, z 800 zł. reszty ceny tych dóbr (f. 283v)"
którego siostrami były:
Ludwika, Krystyna
"Grodzkie i ziemskie > Konin
15187 (Nr. 81) 1776
G. Ludwika Kraśnicka, wd. po ol. Zygm. Gosławskim, i Krystyna Kr. wd. po ol. Wojc. Swinarskim, ol. Kazim. Kr. z ol. Anny Paruszewskiej, córki i siostry m. s. rodzone, kwit. Wład. Gurowskiego, M. N. W. X. L. dziedzica Słaboszewa (kupionego 1768. 27/V od. Aleks. Otto Trąmpczyńskiego) z sum (f. 73v)
oraz brat Seweryn:
"14274 (Nr. 78) 1753
M. Seweryn Kraśnicki, łowczy kruśw., tow. chor. husar. X. Czartor. kancl. w lit. dziedzic części Słaboszewa nabytych od braci, syna ol. Kazimierza Kr. z ol. Anny Paruszewskiej, z I i Aleks. Otto Trąmpczyński, s. o. Stanisł. Tr. z ol. Franciszki Golińskiej, z II, kontr. 3-let. zast. Słaboszewa s. v. 6. 000 złp. (p. 679)
14637 (Nr. 79) 1760
M. Seweryn Kraśnicki, łowczy kruświcki, s. o. Kaz. i Anny Paruszewskiej, dziedzic cz. Słaboszewa p. koń. z I i Aleks., Otto Trąmpczyński, s. ol. Stanisł. z ol. Franciszki Golińskiej, z II, kontr. rezygn. tych cz. tej wsi, z 18. VII. r. b. s. v. 18. 000 złp. (f. 193v). Tenże Seweryn Kr., cz. cz. w Słaboszewie nabytych od Walentego Kr. brata stryj. - rodz.w r. 1751, i od Marcina Kr. też brata stryj. 1756 r. zobow. się sprzedać je T-mu za 2. 000 złp. (f. 194)'
Ale niestety to chyba raczej inny Wojciech niż mój
-
- Podziękował/a: 25 razy
- Podziękowano: 57 razy
Bogdanie,
A tacy Kraśniccy jak Stanisław Jagiełło Kraśnicki i Aleksandra z Braunów Kraśnicka, to Twoi?.
julia
A tacy Kraśniccy jak Stanisław Jagiełło Kraśnicki i Aleksandra z Braunów Kraśnicka, to Twoi?.
julia
Poszukuję w rejonie świętokrzyskiego, bądź małopolski ślubu Stanisława Bobrowskiego z Urszulą Jastrzębską ( z Marców) lata 1777-1779.
http://www.palucha-grajpel-jaszczyk-bob ... age.com.pl
-
Julio,
Nie spotkałem się z nimi dotychczas. Jeśli chcesz to mogę Ci podesłać co wyszukałem u Dworzaczka - w tym co znalazłem tam ich nie ma. Może to Kraśniccy h. Rawicz ... też z Kraśnicy tylko w gminie Opoczno ?
Co prawda mój przodek Jan Kraśnicki, którego podejrzewałem u udział w Kampanii Napoleońskiej - w akcie ślubu syna jest napisane, że matka nie żyje a o ojcu nikt nie wie czy żyje ożenił się po raz drugi..... Nawet, żeby było śmieszniej w 1809 r. jednostka Jan Kraśnickiego stacjonowała w podwarszawskim Piasecznie (w którym mieszkam), a on sam odebrał "wypowiedzenie" wojny Ks. Warszwskiemu przez Austrię.
Finalnie wykluczełem go z takich podejrzeń bo dzięki opracowaniu p. E. Nejman udało się namierzeć, ze mój Jan wziął drugi ślub (będąc w służbie u Piotra Kurzydłowskiego w Sycanowie) w 1811 w par. Sędziejowice (Ziemia Sieradzka) z Katarzyną Osińską. Z tego co wstępnie przeglądałem raczej dzieci nie mieli...
Napisz na priv jeśli chcesz o Kraśnickich to co znalazłem u Dworzaczka...
Pozdrawiam
Bogdan
Nie spotkałem się z nimi dotychczas. Jeśli chcesz to mogę Ci podesłać co wyszukałem u Dworzaczka - w tym co znalazłem tam ich nie ma. Może to Kraśniccy h. Rawicz ... też z Kraśnicy tylko w gminie Opoczno ?
Co prawda mój przodek Jan Kraśnicki, którego podejrzewałem u udział w Kampanii Napoleońskiej - w akcie ślubu syna jest napisane, że matka nie żyje a o ojcu nikt nie wie czy żyje ożenił się po raz drugi..... Nawet, żeby było śmieszniej w 1809 r. jednostka Jan Kraśnickiego stacjonowała w podwarszawskim Piasecznie (w którym mieszkam), a on sam odebrał "wypowiedzenie" wojny Ks. Warszwskiemu przez Austrię.
Finalnie wykluczełem go z takich podejrzeń bo dzięki opracowaniu p. E. Nejman udało się namierzeć, ze mój Jan wziął drugi ślub (będąc w służbie u Piotra Kurzydłowskiego w Sycanowie) w 1811 w par. Sędziejowice (Ziemia Sieradzka) z Katarzyną Osińską. Z tego co wstępnie przeglądałem raczej dzieci nie mieli...
Napisz na priv jeśli chcesz o Kraśnickich to co znalazłem u Dworzaczka...
Pozdrawiam
Bogdan
-
- Podziękował/a: 25 razy
- Podziękowano: 57 razy
Bogdanie,
Dziękuję. Ci Krasiccy są późniejsi(1872 -1960).
julia
Dziękuję. Ci Krasiccy są późniejsi(1872 -1960).
julia
Poszukuję w rejonie świętokrzyskiego, bądź małopolski ślubu Stanisława Bobrowskiego z Urszulą Jastrzębską ( z Marców) lata 1777-1779.