UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Dokument sądowy z 1634

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
StraszMarek
Podziękował/a: 28 razy

Dokument sądowy z 1634

Post autor: StraszMarek » śr gru 10, 2014 11:52 am

Bardzo proszę o streszczenie aktu sądu ziemskiego chęcińskiego z 1634 lub wyjaśnienie, czego on dotyczy. Widzę tylko, że chodzi o jakąś sprawę sądową pomiędzy Krzysztofem Straszem i Piotrem Gosłowskim... Może o zbiegłego poddanego?
http://szukajwarchiwach.pl/35/16/0/3.3/ ... H0rQrJHRig (i strona następna)
Z góry dziękuję
Marek

Małecki
Podziękował/a: 5 razy
Podziękowano: 98 razy

Re: Dokument sądowy z 1634

Post autor: Małecki » pt gru 12, 2014 7:55 am

Pozew: pozywa się G. Piotra Gosławskiego na Zalesiu i gdzie indziej dz-ca przed sąd zs. chęciński na żądanie G. Krzysztofa Strasza z Białadowa na Włoszczowej dz-ca o to, że nie chce z dóbr swych wydać L. Jana Spruszek ze wsi Włoszczowa poddanego powoda dz-cznego do dóbr wsi Zalesie wraz z żoną etc. i całym sprzętem domowym zbiegłego. Straty (?) z nie wydania zbiegłego szacuje (?) powód na 500 grz. lub inaczej, jak sąd oceni.

Tyle o pozwie. Dalej o samej sprawie. Może znajdę czas, to zerknę.
Bartek

AUTOR TEMATU
StraszMarek

Post autor: StraszMarek » pt gru 12, 2014 9:30 am

Bartek, dziękuję. To mi na razie wystarczy, wiem teraz, o co chodzi. To akt z zasobów AP Lublin, zespół Trybunał Koronny w Lublinie, który zawiera m. in. sporo dokumentów sądowych z kilku powiatów sandomierskich. Czy orientujesz się, w jakim celu trafiły one do Lublina? Do zatwierdzenia? Może są to odwołania albo tylko kopie? Pisane są często według kilku powtarzających się schematów. Znając je, można próbować zrozumieć pozostałe. A interesujących mnie znalazłem kilkanaście. Np. akt z 1701 z Radomia, na początku którego znalazło się nazwisko Jacka Strasza. W jakiej roli? Pozwanego, powoda czy może członka składu sądu? To ostatnie jest możliwe, bo nieco wcześniej występuje w Radomiu jako kancelarzysta sądowy…
http://szukajwarchiwach.pl/35/16/0/3.3/ ... 9xA876aCeA
Pozdrowienia
Marek

Małecki

Post autor: Małecki » pt gru 12, 2014 12:27 pm

StraszMarek pisze:To akt z zasobów AP Lublin, zespół Trybunał Koronny w Lublinie, który zawiera m. in. sporo dokumentów sądowych z kilku powiatów sandomierskich. Czy orientujesz się, w jakim celu trafiły one do Lublina? Do zatwierdzenia? Może są to odwołania albo tylko kopie?
Nie znam się na Trybunale Koronnym. Potrafię Ci jedynie powiedzieć, że odpowiedź na tak postawione zawsze znajduje się na odwrocie zapisu - w tym przypadku na s. 9. Na odwrocie zwykle masz najpierw regestr zapisu (warto od niego zaczynać lekturę), przepisany z ksiąg zs./gr. przez pisarza (tu: chęcińskiego) wystawiającego odpis. Potem idą - tajemnicze dla mnie - adnotacje, sporządzone najpewniej już przez palestrę trybunalską.

Co do Jacka - regestr (s. 116) głosi: "G. Strasz w swym i GG. bci i sióstr swych im. mian. plentów". Akurat w przypadku odpisu plenipotencji, cel przesłania go do Trybunału jest jasny.

-- 12 gru 2014, 13:54 --
StraszMarek pisze:To akt z zasobów AP Lublin, zespół Trybunał Koronny w Lublinie, który zawiera m. in. sporo dokumentów sądowych z kilku powiatów sandomierskich. Czy orientujesz się, w jakim celu trafiły one do Lublina? Do zatwierdzenia? Może są to odwołania albo tylko kopie?
Nie znam się na Trybunale Koronnym. Potrafię Ci jedynie powiedzieć, że odpowiedź na tak postawione pytanie zawsze znajdziesz na odwrocie zapisu - w tym przypadku na s. 9. Na odwrocie zwykle masz najpierw regestr zapisu (warto od niego zaczynać lekturę), przepisany z ksiąg zs./gr. przez pisarza (tu: chęcińskiego) wystawiającego odpis. Potem idą - tajemnicze dla mnie - adnotacje, sporządzone najpewniej już przez palestrę trybunalską.

Co do Jacka - regestr (s. 116) głosi: "G. Strasz w swym i GG. bci i sióstr swych im. mian. plentów". Akurat w przypadku odpisu plenipotencji, cel przesłania go do Trybunału jest jasny.
Bartek

AUTOR TEMATU
StraszMarek

Post autor: StraszMarek » pt gru 12, 2014 3:46 pm

Dziękuję bardzo! Teraz wiem wiecej, ale trochę mi się miesza. Czy odczytuję właściwie, że Jacek w imieniu swoim oraz braci Stanisława i Ludwika i sióstr - panien Katarzyny i Marianny czyni plenipotentem Franciszka Czerwiowskiego?

Małecki

Post autor: Małecki » pt gru 12, 2014 5:52 pm

Poprawki:

Siostry:
- Rozalia ż. G. Franciszka na Czerwiach Czerwiowskiego
- Katarzyna panna
- Marianna panna

Plenipotenci: GG. i NN. Jan Laskowski, Konstantyn Kownacki podkomorzy wiski i Maciej Odrowąs Kietliński, wybrani na okres 3 lat.
Bartek

AUTOR TEMATU
StraszMarek

Post autor: StraszMarek » sob gru 13, 2014 9:52 am

Wspaniale! Dziękuję! Czy mogę jeszcze prosić o informację czego dotyczyła ta plenipotencja?
Marek

Małecki

Post autor: Małecki » sob gru 13, 2014 10:38 am

Plenipotencja ogólna, bez określenia spraw. Trybunał Lubelski ma księgi spraw, proponuję przeszukać po dacie wystawienia odpisu plenipotencji. Choć nie gwarantuję odczytu - tym powinien się zająć historyk (ja już próbowałem czytać dekrety trybunalskie i poległem).
Bartek

AUTOR TEMATU
StraszMarek

Post autor: StraszMarek » sob gru 13, 2014 11:05 am

Dziękuję Bartku. Spróbuję poszukać. Mam jeszcze jeden istotny dla mnie dokument z tego okresu. Tym razem z Rawy. Jest mocno zniszczony, ale dane osób mnie interesujacych - Ludwika i Petronelli Straszów są bardzo czytelne i zrozumiałe. I dla mnie to wszystko. Czy mógłbyś rzucic okiem na dokoment czego on dotyczy?
http://szukajwarchiwach.pl/35/16/0/9.10 ... rxaAHfEGzg
Pozdrawiam,Marek

Małecki

Post autor: Małecki » sob gru 13, 2014 12:12 pm

To manifestacja. Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem rolę Pawła i Katarzyny.

G. Petronela z Kożuchowa Straszowa ol. G. Wojciecha Kożuchowskiego c., zaś G. Ludwika Odrowąż Strasza ż. / w swym i G. Marianny G. Jana Laskowskiego ż. a swej siostry im. / o sumę 4.000 zł przez ol. G. Wojciecha K-wskiego [...] / manif. się pko G. Pawłowi Kożuchowskiemu i Katarzynie G. Samboreckiego ż. o to, iż po + ol. ojca swego sukcesorzy i dóbr ojc. posesorzy, których z prawa obciążenia ojcowskie dotyczą, tj. suma 4000 zł (którą to sumą ol. G. Jan K-wski ojciec jej dobra Czarnocin ol. G. ż. swej dz-czne w woj. sandomierskim i pow. radomskim prawem zastawnym G. ol. Bartłomieja Łochowskiego podległe i obciążone wykupił był i uwolnił był, i w swą posesję dobra te przyjął), o zwrot i spłatę tej sumy nie dbają.
Bartek

AUTOR TEMATU
StraszMarek

Post autor: StraszMarek » sob gru 13, 2014 7:15 pm

Wspaniale! Dziekuję. Jeszcze jeden dokument nie daje mi spokoju. Tym razem z Opoczna z 1659. Wystepują w nim Ludwik, Paweł i Samuel, synowie Mikołaja Strasza. Widzę jeszcze nazwę wsi Straszowa Wola, ale zupełnie nie wiem, o co w nim chodzi.
http://szukajwarchiwach.pl/35/16/0/3.3/ ... wuMy9qq0Dg
Znalazłem jeszcze z dziesięć innych dokumentów z tego okresu, ale to manifestacje i plenipotencje, wszystkie do siebie dość podobne, a dzięki Twojej wczesniejszem pomocy mogę sobie z nimi samodzielnie poradzić...
Pozdrowienia, Marek

Małecki

Post autor: Małecki » sob gru 13, 2014 9:05 pm

To jest relacja. Pismo staranne, niestety dla mnie nowe. Nie mam czasu na wprawkę rozczytywania, mogę Ci przetłumaczyć tylko 1. stronę (meritum jest na kolejnych).

Sebastian Zasada, woźny sądowy z Woli Straszowej zezn., iż we wtorek ubiegły pozwy do Tryb. Kor. Lub. w/s GG. Ludwika, Pawła i Samuela Straszów ol. G. Mikołaja Strasza ss., bci między sobą rodz. i sukcesorów oraz G. Katarzyny Kochanowskiej tegoż ol. Mikołaja wdowy, pani dóbr po nim pozostałych dożywotniej oprawnej, w tym dorośli i wdowa przez się, Samuel zaś małoletni przez ojca? i opiekunów, powodów / jeden pko M. Mikołajowi z Oleśnicy Oleśnickiemu staroście opoczyńskiemu itd., drugi zaś pko GG. Stanisławowi i Andrzejowi Krzętowskim ol. G. Stanisława K-towskiego ss. bciom rodz. jak i Hieronimowi Krzętowskiemu ol. G. Hieronima K. s. a ich bratankowi z bta rodz., dorosłym przez się, Hieronimowi zaś małoletniemu przez bci i opiek. / ...
Bartek

AUTOR TEMATU
StraszMarek

Post autor: StraszMarek » sob gru 13, 2014 10:37 pm

Dzięki, dzięki, dzięki.....
Marek

AUTOR TEMATU
StraszMarek

Post autor: StraszMarek » pt gru 19, 2014 3:09 pm

Bartku, siedzę nad tym ostatnim dokumentem z 1659 i mimo, że przetłumaczyłeś mi dokładnie pierwszą stronę, nijak nie mogę się połapać, o co chodzi w tej sprawie. To dla mnie ważne, bo dotyczy moich pra.. dziadków po mieczu. Gdybyś był tak miły i jeszcze raz rzucił okiem na strony 2 i 3 i w kilku słowach wyjaśnił meritum, szczególnie w kontekście występującej tam wsi Przyłęk.
Pozdrowienia, Marek
http://szukajwarchiwach.pl/35/16/0/3.3/ ... wuMy9qq0Dg

Małecki

Post autor: Małecki » sob gru 20, 2014 3:38 pm

Przykro mi - jak pisałem, pismo przeze mnie nie rozpracowane. Tu jedynie pan Adam Pszczółkowski pomóc może ;-)
Bartek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe - Łacina”