UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Dokument sądowy z 1634
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 61
- Podziękował/a: 28 razy
Dokument sądowy z 1634
Bardzo proszę o streszczenie aktu sądu ziemskiego chęcińskiego z 1634 lub wyjaśnienie, czego on dotyczy. Widzę tylko, że chodzi o jakąś sprawę sądową pomiędzy Krzysztofem Straszem i Piotrem Gosłowskim... Może o zbiegłego poddanego?
http://szukajwarchiwach.pl/35/16/0/3.3/ ... H0rQrJHRig (i strona następna)
Z góry dziękuję
Marek
http://szukajwarchiwach.pl/35/16/0/3.3/ ... H0rQrJHRig (i strona następna)
Z góry dziękuję
Marek
-
- Podziękował/a: 5 razy
- Podziękowano: 98 razy
Re: Dokument sądowy z 1634
Pozew: pozywa się G. Piotra Gosławskiego na Zalesiu i gdzie indziej dz-ca przed sąd zs. chęciński na żądanie G. Krzysztofa Strasza z Białadowa na Włoszczowej dz-ca o to, że nie chce z dóbr swych wydać L. Jana Spruszek ze wsi Włoszczowa poddanego powoda dz-cznego do dóbr wsi Zalesie wraz z żoną etc. i całym sprzętem domowym zbiegłego. Straty (?) z nie wydania zbiegłego szacuje (?) powód na 500 grz. lub inaczej, jak sąd oceni.
Tyle o pozwie. Dalej o samej sprawie. Może znajdę czas, to zerknę.
Tyle o pozwie. Dalej o samej sprawie. Może znajdę czas, to zerknę.
Bartek
-
Bartek, dziękuję. To mi na razie wystarczy, wiem teraz, o co chodzi. To akt z zasobów AP Lublin, zespół Trybunał Koronny w Lublinie, który zawiera m. in. sporo dokumentów sądowych z kilku powiatów sandomierskich. Czy orientujesz się, w jakim celu trafiły one do Lublina? Do zatwierdzenia? Może są to odwołania albo tylko kopie? Pisane są często według kilku powtarzających się schematów. Znając je, można próbować zrozumieć pozostałe. A interesujących mnie znalazłem kilkanaście. Np. akt z 1701 z Radomia, na początku którego znalazło się nazwisko Jacka Strasza. W jakiej roli? Pozwanego, powoda czy może członka składu sądu? To ostatnie jest możliwe, bo nieco wcześniej występuje w Radomiu jako kancelarzysta sądowy…
http://szukajwarchiwach.pl/35/16/0/3.3/ ... 9xA876aCeA
Pozdrowienia
Marek
http://szukajwarchiwach.pl/35/16/0/3.3/ ... 9xA876aCeA
Pozdrowienia
Marek
-
Nie znam się na Trybunale Koronnym. Potrafię Ci jedynie powiedzieć, że odpowiedź na tak postawione zawsze znajduje się na odwrocie zapisu - w tym przypadku na s. 9. Na odwrocie zwykle masz najpierw regestr zapisu (warto od niego zaczynać lekturę), przepisany z ksiąg zs./gr. przez pisarza (tu: chęcińskiego) wystawiającego odpis. Potem idą - tajemnicze dla mnie - adnotacje, sporządzone najpewniej już przez palestrę trybunalską.StraszMarek pisze:To akt z zasobów AP Lublin, zespół Trybunał Koronny w Lublinie, który zawiera m. in. sporo dokumentów sądowych z kilku powiatów sandomierskich. Czy orientujesz się, w jakim celu trafiły one do Lublina? Do zatwierdzenia? Może są to odwołania albo tylko kopie?
Co do Jacka - regestr (s. 116) głosi: "G. Strasz w swym i GG. bci i sióstr swych im. mian. plentów". Akurat w przypadku odpisu plenipotencji, cel przesłania go do Trybunału jest jasny.
-- 12 gru 2014, 13:54 --
Nie znam się na Trybunale Koronnym. Potrafię Ci jedynie powiedzieć, że odpowiedź na tak postawione pytanie zawsze znajdziesz na odwrocie zapisu - w tym przypadku na s. 9. Na odwrocie zwykle masz najpierw regestr zapisu (warto od niego zaczynać lekturę), przepisany z ksiąg zs./gr. przez pisarza (tu: chęcińskiego) wystawiającego odpis. Potem idą - tajemnicze dla mnie - adnotacje, sporządzone najpewniej już przez palestrę trybunalską.StraszMarek pisze:To akt z zasobów AP Lublin, zespół Trybunał Koronny w Lublinie, który zawiera m. in. sporo dokumentów sądowych z kilku powiatów sandomierskich. Czy orientujesz się, w jakim celu trafiły one do Lublina? Do zatwierdzenia? Może są to odwołania albo tylko kopie?
Co do Jacka - regestr (s. 116) głosi: "G. Strasz w swym i GG. bci i sióstr swych im. mian. plentów". Akurat w przypadku odpisu plenipotencji, cel przesłania go do Trybunału jest jasny.
Bartek
-
Dziękuję bardzo! Teraz wiem wiecej, ale trochę mi się miesza. Czy odczytuję właściwie, że Jacek w imieniu swoim oraz braci Stanisława i Ludwika i sióstr - panien Katarzyny i Marianny czyni plenipotentem Franciszka Czerwiowskiego?
-
Poprawki:
Siostry:
- Rozalia ż. G. Franciszka na Czerwiach Czerwiowskiego
- Katarzyna panna
- Marianna panna
Plenipotenci: GG. i NN. Jan Laskowski, Konstantyn Kownacki podkomorzy wiski i Maciej Odrowąs Kietliński, wybrani na okres 3 lat.
Siostry:
- Rozalia ż. G. Franciszka na Czerwiach Czerwiowskiego
- Katarzyna panna
- Marianna panna
Plenipotenci: GG. i NN. Jan Laskowski, Konstantyn Kownacki podkomorzy wiski i Maciej Odrowąs Kietliński, wybrani na okres 3 lat.
Bartek
-
Wspaniale! Dziękuję! Czy mogę jeszcze prosić o informację czego dotyczyła ta plenipotencja?
Marek
Marek
-
Plenipotencja ogólna, bez określenia spraw. Trybunał Lubelski ma księgi spraw, proponuję przeszukać po dacie wystawienia odpisu plenipotencji. Choć nie gwarantuję odczytu - tym powinien się zająć historyk (ja już próbowałem czytać dekrety trybunalskie i poległem).
Bartek
-
Dziękuję Bartku. Spróbuję poszukać. Mam jeszcze jeden istotny dla mnie dokument z tego okresu. Tym razem z Rawy. Jest mocno zniszczony, ale dane osób mnie interesujacych - Ludwika i Petronelli Straszów są bardzo czytelne i zrozumiałe. I dla mnie to wszystko. Czy mógłbyś rzucic okiem na dokoment czego on dotyczy?
http://szukajwarchiwach.pl/35/16/0/9.10 ... rxaAHfEGzg
Pozdrawiam,Marek
http://szukajwarchiwach.pl/35/16/0/9.10 ... rxaAHfEGzg
Pozdrawiam,Marek
-
To manifestacja. Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem rolę Pawła i Katarzyny.
G. Petronela z Kożuchowa Straszowa ol. G. Wojciecha Kożuchowskiego c., zaś G. Ludwika Odrowąż Strasza ż. / w swym i G. Marianny G. Jana Laskowskiego ż. a swej siostry im. / o sumę 4.000 zł przez ol. G. Wojciecha K-wskiego [...] / manif. się pko G. Pawłowi Kożuchowskiemu i Katarzynie G. Samboreckiego ż. o to, iż po + ol. ojca swego sukcesorzy i dóbr ojc. posesorzy, których z prawa obciążenia ojcowskie dotyczą, tj. suma 4000 zł (którą to sumą ol. G. Jan K-wski ojciec jej dobra Czarnocin ol. G. ż. swej dz-czne w woj. sandomierskim i pow. radomskim prawem zastawnym G. ol. Bartłomieja Łochowskiego podległe i obciążone wykupił był i uwolnił był, i w swą posesję dobra te przyjął), o zwrot i spłatę tej sumy nie dbają.
G. Petronela z Kożuchowa Straszowa ol. G. Wojciecha Kożuchowskiego c., zaś G. Ludwika Odrowąż Strasza ż. / w swym i G. Marianny G. Jana Laskowskiego ż. a swej siostry im. / o sumę 4.000 zł przez ol. G. Wojciecha K-wskiego [...] / manif. się pko G. Pawłowi Kożuchowskiemu i Katarzynie G. Samboreckiego ż. o to, iż po + ol. ojca swego sukcesorzy i dóbr ojc. posesorzy, których z prawa obciążenia ojcowskie dotyczą, tj. suma 4000 zł (którą to sumą ol. G. Jan K-wski ojciec jej dobra Czarnocin ol. G. ż. swej dz-czne w woj. sandomierskim i pow. radomskim prawem zastawnym G. ol. Bartłomieja Łochowskiego podległe i obciążone wykupił był i uwolnił był, i w swą posesję dobra te przyjął), o zwrot i spłatę tej sumy nie dbają.
Bartek
-
Wspaniale! Dziekuję. Jeszcze jeden dokument nie daje mi spokoju. Tym razem z Opoczna z 1659. Wystepują w nim Ludwik, Paweł i Samuel, synowie Mikołaja Strasza. Widzę jeszcze nazwę wsi Straszowa Wola, ale zupełnie nie wiem, o co w nim chodzi.
http://szukajwarchiwach.pl/35/16/0/3.3/ ... wuMy9qq0Dg
Znalazłem jeszcze z dziesięć innych dokumentów z tego okresu, ale to manifestacje i plenipotencje, wszystkie do siebie dość podobne, a dzięki Twojej wczesniejszem pomocy mogę sobie z nimi samodzielnie poradzić...
Pozdrowienia, Marek
Znalazłem jeszcze z dziesięć innych dokumentów z tego okresu, ale to manifestacje i plenipotencje, wszystkie do siebie dość podobne, a dzięki Twojej wczesniejszem pomocy mogę sobie z nimi samodzielnie poradzić...
Pozdrowienia, Marek
-
To jest relacja. Pismo staranne, niestety dla mnie nowe. Nie mam czasu na wprawkę rozczytywania, mogę Ci przetłumaczyć tylko 1. stronę (meritum jest na kolejnych).
Sebastian Zasada, woźny sądowy z Woli Straszowej zezn., iż we wtorek ubiegły pozwy do Tryb. Kor. Lub. w/s GG. Ludwika, Pawła i Samuela Straszów ol. G. Mikołaja Strasza ss., bci między sobą rodz. i sukcesorów oraz G. Katarzyny Kochanowskiej tegoż ol. Mikołaja wdowy, pani dóbr po nim pozostałych dożywotniej oprawnej, w tym dorośli i wdowa przez się, Samuel zaś małoletni przez ojca? i opiekunów, powodów / jeden pko M. Mikołajowi z Oleśnicy Oleśnickiemu staroście opoczyńskiemu itd., drugi zaś pko GG. Stanisławowi i Andrzejowi Krzętowskim ol. G. Stanisława K-towskiego ss. bciom rodz. jak i Hieronimowi Krzętowskiemu ol. G. Hieronima K. s. a ich bratankowi z bta rodz., dorosłym przez się, Hieronimowi zaś małoletniemu przez bci i opiek. / ...
Sebastian Zasada, woźny sądowy z Woli Straszowej zezn., iż we wtorek ubiegły pozwy do Tryb. Kor. Lub. w/s GG. Ludwika, Pawła i Samuela Straszów ol. G. Mikołaja Strasza ss., bci między sobą rodz. i sukcesorów oraz G. Katarzyny Kochanowskiej tegoż ol. Mikołaja wdowy, pani dóbr po nim pozostałych dożywotniej oprawnej, w tym dorośli i wdowa przez się, Samuel zaś małoletni przez ojca? i opiekunów, powodów / jeden pko M. Mikołajowi z Oleśnicy Oleśnickiemu staroście opoczyńskiemu itd., drugi zaś pko GG. Stanisławowi i Andrzejowi Krzętowskim ol. G. Stanisława K-towskiego ss. bciom rodz. jak i Hieronimowi Krzętowskiemu ol. G. Hieronima K. s. a ich bratankowi z bta rodz., dorosłym przez się, Hieronimowi zaś małoletniemu przez bci i opiek. / ...
Bartek
-
-
Bartku, siedzę nad tym ostatnim dokumentem z 1659 i mimo, że przetłumaczyłeś mi dokładnie pierwszą stronę, nijak nie mogę się połapać, o co chodzi w tej sprawie. To dla mnie ważne, bo dotyczy moich pra.. dziadków po mieczu. Gdybyś był tak miły i jeszcze raz rzucił okiem na strony 2 i 3 i w kilku słowach wyjaśnił meritum, szczególnie w kontekście występującej tam wsi Przyłęk.
Pozdrowienia, Marek
Pozdrowienia, Marek