UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Będę w AP Zamość
Moderator: Moderatorzy
Re: Będę w AP Zamość
Ja potrzebuję, ale nie znam nr aktu.. - nie wiem czy będziesz miała aż tyle czasu.
Szukam:
w zespole: Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Łabuniach (obecnie powiat zamojski)
w latach 1907÷1909 aktu ślubu: Andrzej Porębka i Aniela Bryk
Szukam:
w zespole: Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Łabuniach (obecnie powiat zamojski)
w latach 1907÷1909 aktu ślubu: Andrzej Porębka i Aniela Bryk
Beata
-
AUTOR TEMATU - Posty: 49
- Podziękował/a: 7 razy
- Podziękowano: 7 razy
To zależy czy w księgach będą spisy czy jednak będzie trzeba przeglądać akt po akcie. Ale akt po akcie w języku polskim, to też nie taki wielki problem. Nie sądzę, żeby parafia Łabunie była wtedy jakaś ogromna. Dam znać w przyszły czwartek wieczorem.
Pozdrawiam,
Joanna
Joanna
.... raczej będzie po rosyjsku...
Spisy generalnie bywają w tej parafii regularnie, więc jest szansa. Prababcia pisana jest jakoś tak: Анела Брикь, ale pradziadek bywa pisany jako Porębka vel Porępka
czyli np. Андрей Поребка vel Порепка. Niestety dawno szukałam ich po rosyjsku i dokładnie nie pamiętam czy poprawnie zapisuję.
Spisy generalnie bywają w tej parafii regularnie, więc jest szansa. Prababcia pisana jest jakoś tak: Анела Брикь, ale pradziadek bywa pisany jako Porębka vel Porępka

Beata
-
AUTOR TEMATU - Posty: 49
- Podziękował/a: 7 razy
- Podziękowano: 7 razy
Bea, zmartwię cię. Żadnego Porębki nie znalazłam. Podane przez ciebie lata sprawdzałam trzy razy i nie sądzę, żeby nazwisko przegapiła. Przejrzałam również akta rok wcześniejsze niż podałaś oraz rok starsze, a nawet jakiś spis z cerkwi prawosławnej w sąsiednich Łabuńkach. Przeglądałam nawet spisy aktów urodzenia i zgonów, ale tam też tego nazwiska nie znalazłam. Trafiłam na nazwisko Bryk, ale Porębki ani widu ani słychu. pani z AP zasugerowała, że może należy szukać w aktach sąsiednich parafii, może w paraffii rzymskokatolickiej Komarowa, bo to kościół filialny Łabuń był, czy jakoś tak. Niestety czas miałam ograniczony i nie za bardzo wiedziałam gdzie szukać. Za jakiś czas pewnie znów się wybiorę do zamojskiego AP i mogę znów coś przejrzeć, tylko muszę wiedzieć gdzie szukać. A może w latach trzeba było się jeszcze dawniej cofnąć w tych Łabuniach? Przykro mi, że nie pomogłam 

Pozdrawiam,
Joanna
Joanna
-
- Podziękował/a: 1 raz
- Podziękowano: 1 raz
Beato,
robilem indeksacje parafii Komarow ze skorowidzow i mam slub Andrzeja Porembki z Aniela Bryk w roku 1906, akt nr 37.
Gdy wróce po Nowym Roku do Zamoscia, to moge pojsc do AP i zrobic Ci skan z metryki.
Pozdrawiam, Eugeniusz
robilem indeksacje parafii Komarow ze skorowidzow i mam slub Andrzeja Porembki z Aniela Bryk w roku 1906, akt nr 37.
Gdy wróce po Nowym Roku do Zamoscia, to moge pojsc do AP i zrobic Ci skan z metryki.
Pozdrawiam, Eugeniusz

a jednak Komarów,
wydaje mi się że, w 1906 r. panna młoda musiała być bardzo młodziusieńka
jeśli to nie jest duży kłopot, to bardzo poprosiłabym o kopię tego aktu - przy okazji
Beata