UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Urzędnicy województwa bełskiego...
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 164
- Podziękował/a: 11 razy
- Podziękowano: 12 razy
Urzędnicy województwa bełskiego...
Witajcie,
Mam prośbę, czy może ktoś z forumowiczów ma u siebie publikację Urzędnicy województwa bełskiego i ziemi chełmskiej XIV-XVIII wieku, pod red. A. Gąsiorowskiego.
Prosiłbym o sprawdzenie, czy w spisie występuje Franciszek Niekrasz, miecznik lubaczowski, czasy około połowy XVIII wieku.
Dziękuję,
Piotr
Mam prośbę, czy może ktoś z forumowiczów ma u siebie publikację Urzędnicy województwa bełskiego i ziemi chełmskiej XIV-XVIII wieku, pod red. A. Gąsiorowskiego.
Prosiłbym o sprawdzenie, czy w spisie występuje Franciszek Niekrasz, miecznik lubaczowski, czasy około połowy XVIII wieku.
Dziękuję,
Piotr
Re: Urzędnicy województwa bełskiego...
Witaj,
Str. 135 nr.947
"Lubaczów - miecznik
Stanisław Antoni Pruszak Bieniewski
N 27 VII 1736 (sig 26, k 29v)
A 8 VII 1754 na wojskiego grab. (nr. 757)
10 XI 1746 po + nie wymienionego z imienia Skrzynieckiego N na miecznikostwo lbcz. otrzymał Franciszek Niekrasz (sig 28, s 11) Wobec braku potwierdzenia w innych źródłach urzędy obydwu uznać należy za wątpliwe"
Objaśnienia skrótów:
N - nominacja
A - awans
Sig - Księgi Sigillat Metryki Koronnej AGAD
grab. - grabowiecki
lbcz. - lubaczowski
Str. 135 nr.947
"Lubaczów - miecznik
Stanisław Antoni Pruszak Bieniewski
N 27 VII 1736 (sig 26, k 29v)
A 8 VII 1754 na wojskiego grab. (nr. 757)
10 XI 1746 po + nie wymienionego z imienia Skrzynieckiego N na miecznikostwo lbcz. otrzymał Franciszek Niekrasz (sig 28, s 11) Wobec braku potwierdzenia w innych źródłach urzędy obydwu uznać należy za wątpliwe"
Objaśnienia skrótów:
N - nominacja
A - awans
Sig - Księgi Sigillat Metryki Koronnej AGAD
grab. - grabowiecki
lbcz. - lubaczowski
-
Bardzo dziękuję Magdo. Dzięki Twojej pomocy szybko dotarłem do właściwego skanu w Księdze Metryki Koronnej.
Ciekawi mnie jeszcze kwestia potwierdzenia całej sytuacji w innych źródłach. Czy to oznacza, że powinno istnieć jakieś źródło pierwotne wobec wpisu w Księdze Pieczętnej MK, które by ucinało wątpliwości w sprawie miecznikostwa F. Niekrasza?
Dodam jeszcze, że dotarłem do późniejszych dokumentów z lat 50 i 80 XVIII wieku (wytworzonych przez sąd grodzki w Bobrownikach oraz akty metrykalne dotyczące syna F. Niekrasza), w których F. Niekrasz występuje jako miecznik lubaczowski.
Czy takie źródła są wystarczająco wiarygodne w odniesieniu do omawianej kwestii?
Pozdrawiam,
Piotr
Ciekawi mnie jeszcze kwestia potwierdzenia całej sytuacji w innych źródłach. Czy to oznacza, że powinno istnieć jakieś źródło pierwotne wobec wpisu w Księdze Pieczętnej MK, które by ucinało wątpliwości w sprawie miecznikostwa F. Niekrasza?
Dodam jeszcze, że dotarłem do późniejszych dokumentów z lat 50 i 80 XVIII wieku (wytworzonych przez sąd grodzki w Bobrownikach oraz akty metrykalne dotyczące syna F. Niekrasza), w których F. Niekrasz występuje jako miecznik lubaczowski.
Czy takie źródła są wystarczająco wiarygodne w odniesieniu do omawianej kwestii?
Pozdrawiam,
Piotr
Metryka koronna to coś w rodzaju staropolskiego dziennika urzędowego, dobrze kojarzę?Magdalena Smolska Kwinta pisze:Wobec braku potwierdzenia w innych źródłach urzędy obydwu uznać należy za wątpliwe.
Dlaczego zatem należy potwierdzać metrykę koronną?
I jak rozumieć zapis o awansie, tzn awansował z miecznika na wojskego, czy też mógł już wcześniej nie być miecznikiem, po to by w roku 1746 mogły być nimi inne osoby.
Czy też Bieniewski był tym miecznikiem w latach 1736-1754, bo to by wykluczało zapis o Niekraszu.
Wszelkie dokumenty wymienione przez Piotra są niższej rangi, wręcz mogą być spisane bez weryfikacji. Ksiądz w metryce wpisał to co mu stawający powiedzieli, a ksiądz z Ziemi Dobrzyńskiej raczej nie miał wiedzy, kto był miecznikiem 500 km dalej i parędziesiąt lat wcześniej. Jeśli bym weryfikował to właśnie w drugą stronę.
Witaj Igorze.
Lubaczów - wojski mniejszy str.144 nr.1031
"Paweł Obrycki
1791 (Uruski XII, str.231)
1792 (Kalendarz, str.286)"
Kalendarz polityczny dla Królestwa Polskiego i Wielkiego Księstwa Litewskiego na Rok Pański 1793, Warszawa 1792"
Lubaczów - wojski mniejszy str.144 nr.1031
"Paweł Obrycki
1791 (Uruski XII, str.231)
1792 (Kalendarz, str.286)"
Kalendarz polityczny dla Królestwa Polskiego i Wielkiego Księstwa Litewskiego na Rok Pański 1793, Warszawa 1792"
-
Masz rację Darek, co do zapisów w księgach metrykalnych. Bardziej polegałem na dokumentach (transakcjach) zawieranych przez Niekrasza w grodzie bobrownickim. Choć nie wiem, czy tam mieli możliwość wyłowić ewentualnego uzurpatora tytułu/urzędu.
Magdo, mam do Ciebie jeszcze prośbę (przepraszam, jeśli nadużywam Twojej uprzejmości). Czy mogłabyś podać jakie źródło jest wskazane przy awansie Bieniewskiego na wojskiego grabowieckiego w roku 1754 (nr 757), skąd pochodzi ta informacja?
Piotr
Magdo, mam do Ciebie jeszcze prośbę (przepraszam, jeśli nadużywam Twojej uprzejmości). Czy mogłabyś podać jakie źródło jest wskazane przy awansie Bieniewskiego na wojskiego grabowieckiego w roku 1754 (nr 757), skąd pochodzi ta informacja?
Piotr
Już piszę.
Stanisław Antoni Pruszak Bieniewski, przedtem miecznik lbcz. (nr.947)
N 8 VII 1754 (sig 27, str.300)
+ a 6 XII 1756 (sig.27, str.364)
+ a - zmarł ante (zmarł przed)
Te spisy urzędników są gdzieś w necie w pdf'ach. Niestety nie mogę ich odnaleźć
Stanisław Antoni Pruszak Bieniewski, przedtem miecznik lbcz. (nr.947)
N 8 VII 1754 (sig 27, str.300)
+ a 6 XII 1756 (sig.27, str.364)
+ a - zmarł ante (zmarł przed)
Te spisy urzędników są gdzieś w necie w pdf'ach. Niestety nie mogę ich odnaleźć

-
Po sprawdzeniu w Metryce Koronnej tych wpisów rzeczywiście wygląda na to, że miecznikostwo lubaczowskie wówczas "szło dwutorowo"
Ale żeby Kancelaria Królewska albo potwierdzała, albo wydawała sprzeczne ze sobą dokumenty?
Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi w tej sprawie.
Piotr

Ale żeby Kancelaria Królewska albo potwierdzała, albo wydawała sprzeczne ze sobą dokumenty?
Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi w tej sprawie.
Piotr