UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Urzędnicy województwa bełskiego...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
promanowski
Podziękował/a: 11 razy
Podziękowano: 12 razy

Urzędnicy województwa bełskiego...

Post autor: promanowski » czw gru 25, 2014 7:03 pm

Witajcie,

Mam prośbę, czy może ktoś z forumowiczów ma u siebie publikację Urzędnicy województwa bełskiego i ziemi chełmskiej XIV-XVIII wieku, pod red. A. Gąsiorowskiego.
Prosiłbym o sprawdzenie, czy w spisie występuje Franciszek Niekrasz, miecznik lubaczowski, czasy około połowy XVIII wieku.

Dziękuję,
Piotr

Magdalena Smolska Kwinta

Re: Urzędnicy województwa bełskiego...

Post autor: Magdalena Smolska Kwinta » pt gru 26, 2014 4:04 pm

Witaj,

Str. 135 nr.947

"Lubaczów - miecznik
Stanisław Antoni Pruszak Bieniewski
N 27 VII 1736 (sig 26, k 29v)
A 8 VII 1754 na wojskiego grab. (nr. 757)
10 XI 1746 po + nie wymienionego z imienia Skrzynieckiego N na miecznikostwo lbcz. otrzymał Franciszek Niekrasz (sig 28, s 11) Wobec braku potwierdzenia w innych źródłach urzędy obydwu uznać należy za wątpliwe"

Objaśnienia skrótów:
N - nominacja
A - awans
Sig - Księgi Sigillat Metryki Koronnej AGAD
grab. - grabowiecki
lbcz. - lubaczowski

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
promanowski

Post autor: promanowski » pt gru 26, 2014 5:42 pm

Bardzo dziękuję Magdo. Dzięki Twojej pomocy szybko dotarłem do właściwego skanu w Księdze Metryki Koronnej.

Ciekawi mnie jeszcze kwestia potwierdzenia całej sytuacji w innych źródłach. Czy to oznacza, że powinno istnieć jakieś źródło pierwotne wobec wpisu w Księdze Pieczętnej MK, które by ucinało wątpliwości w sprawie miecznikostwa F. Niekrasza?

Dodam jeszcze, że dotarłem do późniejszych dokumentów z lat 50 i 80 XVIII wieku (wytworzonych przez sąd grodzki w Bobrownikach oraz akty metrykalne dotyczące syna F. Niekrasza), w których F. Niekrasz występuje jako miecznik lubaczowski.

Czy takie źródła są wystarczająco wiarygodne w odniesieniu do omawianej kwestii?

Pozdrawiam,
Piotr

dpawlak

Post autor: dpawlak » pt gru 26, 2014 7:13 pm

Magdalena Smolska Kwinta pisze:Wobec braku potwierdzenia w innych źródłach urzędy obydwu uznać należy za wątpliwe.
Metryka koronna to coś w rodzaju staropolskiego dziennika urzędowego, dobrze kojarzę?
Dlaczego zatem należy potwierdzać metrykę koronną?
I jak rozumieć zapis o awansie, tzn awansował z miecznika na wojskego, czy też mógł już wcześniej nie być miecznikiem, po to by w roku 1746 mogły być nimi inne osoby.
Czy też Bieniewski był tym miecznikiem w latach 1736-1754, bo to by wykluczało zapis o Niekraszu.

Wszelkie dokumenty wymienione przez Piotra są niższej rangi, wręcz mogą być spisane bez weryfikacji. Ksiądz w metryce wpisał to co mu stawający powiedzieli, a ksiądz z Ziemi Dobrzyńskiej raczej nie miał wiedzy, kto był miecznikiem 500 km dalej i parędziesiąt lat wcześniej. Jeśli bym weryfikował to właśnie w drugą stronę.

igoriosso
Podziękował/a: 22 razy
Podziękowano: 9 razy

Post autor: igoriosso » pt gru 26, 2014 7:58 pm

A czy i ja mógłbym prosić o sprawdzenie tytułu wojski lubaczowski Paweł Obrycki około 1790 roku? pozdrawiam!
IgorD.

Magdalena Smolska Kwinta

Post autor: Magdalena Smolska Kwinta » pt gru 26, 2014 8:51 pm

Witaj Igorze.

Lubaczów - wojski mniejszy str.144 nr.1031

"Paweł Obrycki
1791 (Uruski XII, str.231)
1792 (Kalendarz, str.286)"

Kalendarz polityczny dla Królestwa Polskiego i Wielkiego Księstwa Litewskiego na Rok Pański 1793, Warszawa 1792"

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
promanowski

Post autor: promanowski » pt gru 26, 2014 10:42 pm

Masz rację Darek, co do zapisów w księgach metrykalnych. Bardziej polegałem na dokumentach (transakcjach) zawieranych przez Niekrasza w grodzie bobrownickim. Choć nie wiem, czy tam mieli możliwość wyłowić ewentualnego uzurpatora tytułu/urzędu.

Magdo, mam do Ciebie jeszcze prośbę (przepraszam, jeśli nadużywam Twojej uprzejmości). Czy mogłabyś podać jakie źródło jest wskazane przy awansie Bieniewskiego na wojskiego grabowieckiego w roku 1754 (nr 757), skąd pochodzi ta informacja?

Piotr

Magdalena Smolska Kwinta

Post autor: Magdalena Smolska Kwinta » sob gru 27, 2014 12:04 pm

Już piszę.

Stanisław Antoni Pruszak Bieniewski, przedtem miecznik lbcz. (nr.947)
N 8 VII 1754 (sig 27, str.300)
+ a 6 XII 1756 (sig.27, str.364)

+ a - zmarł ante (zmarł przed)

Te spisy urzędników są gdzieś w necie w pdf'ach. Niestety nie mogę ich odnaleźć :(

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
promanowski

Post autor: promanowski » sob gru 27, 2014 5:46 pm

Po sprawdzeniu w Metryce Koronnej tych wpisów rzeczywiście wygląda na to, że miecznikostwo lubaczowskie wówczas "szło dwutorowo" :co:
Ale żeby Kancelaria Królewska albo potwierdzała, albo wydawała sprzeczne ze sobą dokumenty?
Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi w tej sprawie.

Piotr

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szukam wykazu, publikacji”