UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

brak metryki

Wolne forum wymiany myśli, doświadczeń i wiedzy

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
nkz
Podziękował/a: 10 razy
Podziękowano: 1 raz

brak metryki

Post autor: nkz » pn gru 29, 2014 11:25 am

Witam

Dotyczy aktów wyznania Rzymsko-katolickiego.
Czasem zdarza mi się tak, że na aktach małżeństwa lub zgonu widnieje zapis o miejscu urodzenia. Czasem nawet potwierdzone w dwóch różnych źródłach.
Jednak we wzmiankowanej miejscowości/parafii brak jest aktu urodzenia, mimo, iż roczniki (włączając okoliczne lata) wydają się być kompletne i czytelne.

Czy można przyjąć w takich przypadkach, że ktoś nie chrzcił dziecka?
Czy jednak, w takim przypadku ma miejsce mylnego przekonania zgłaszających o niewłaściwym miejscu urodzenia?

Dziękuję.
Pozdrawiam
---------------------------
Marek Lisiecki
"Podlasie bliskie i dalekie"
Nazwiska: Lisiecki, Łęczycki, Domański
Miejscowości: Przesmyki, Mordy, Międzyrzec, Siedlce.

Bea
Podziękował/a: 199 razy
Podziękowano: 183 razy

Re: brak metryki

Post autor: Bea » pn gru 29, 2014 11:50 am

Beata

Awatar użytkownika

lucky_luke
Podziękował/a: 26 razy

Post autor: lucky_luke » wt sty 06, 2015 10:22 am

Ja mam inny problem. W spisie w indeksach jest wpisane zawarcie związku małżeńskiego a w księdze z aktami go brakuje. Brakuje w sumie trzech, które są w spisie. W księdze ślubów na karcie kończącej dany rok też ich brakuje. Jakieś pomysły?
Pozdrawiam, Paweł.

Awatar użytkownika

zmad
Podziękowano: 14 razy

Post autor: zmad » wt sty 06, 2015 11:47 am

To ciekawe.
Mam pytania:
1. Czy oboje nowozency sa z tej parafii?
i
2. Czy to jest parafia pana mlodego?
Jezeli oboje z tej samej parafii, to rzeczywiscie dziwne, tym bardziej, ze brakuje jeszcze dwoch innych wpisow.
Jezeli jest to tylko parafia pana mlodego, to wpisu napewno nie ma bo slub byl brany w parafii panny mlodej ( taki zwyczaj )
Umieszczenie jednak slubu w spisie moglo byc tylko formalne, dla samej tylko ewidencji.
Nie bede jednak ukrywal, ze nigdy z czyms takim sie nie spotkalem.
Spotykalem jednak, ze w w rejestrze urodzen przy akcie urodzenia byla dopisana informacja, ze urodzony zawarl zwiazek malzenski, i tu podane byly dana osobowe malzonki.
Spotykalem rowniez dopisane informacje o zgonach.

Dobrze byloby Pawle, gdybys podawal czas wydarzenia i parafie w ktorej wydarzenie mialo miejsce.
Zbyszek Maderski

Awatar użytkownika

lucky_luke

Post autor: lucky_luke » wt sty 06, 2015 11:58 am

Mamy tu rok 1816.
Tak oboje się urodzili w tej samej parafii choć w sąsiednich wsiach. Młodzi mieszkali też tu później bo znalazłem ich 7 dzieci. Dziwne prawda?
Pozdrawiam, Paweł.

krystyna
Podziękował/a: 11 razy
Podziękowano: 82 razy

Post autor: krystyna » wt sty 06, 2015 3:08 pm

Piszesz zbyt ogólnie!.
lucky_luke pisze:. W spisie w indeksach jest wpisane zawarcie związku małżeńskiego a w księdze z aktami go brakuje. brakuje.

W spisie w indeksach jest – w jakich indeksach, gdzie one są?

Gdyż jak piszesz
lucky_luke pisze:. W księdze ślubów na karcie kończącej dany rok też ich brakuje.
lucky_luke pisze: Brakuje w sumie trzech, które są w spisie.
Przeglądasz mikrofilm czy księgę, bo czasie mikrofilmowania mogło dojsc do „sklejenia się 2 stron” i stad może być brak tych akt? Sprawdz kolejnośc stron które przeglądasz.

___
Krystyna

Bea
Podziękował/a: 199 razy
Podziękowano: 183 razy

Post autor: Bea » wt sty 06, 2015 3:26 pm

Przyczyn może być kilka.
Na przykład: korzystasz ze spisu indeksów geneteki, wykonanych z księgi pierwopisów, a metryk szukasz w skanach wtóropisów. Szukasz w jednej księdze 1816 - tymczasem "lata metrykalne" z tego okresu zaczynają się 1 maja a kończą 30 kwietnia roku następnego.
Błędów może być więcej, ale trudno Ci pomóc, bo
krystyna pisze:Piszesz zbyt ogólnie!
Więcej konkretów.
Beata

Awatar użytkownika

lucky_luke

Post autor: lucky_luke » wt sty 06, 2015 4:01 pm

W Liber Copulatorum znajdują się "uproszczone akty ślubów" - wyglądają tak: http://i.imgur.com/4MHTq1L.png (akt na dole po prawej). Strona ta i następna dotyczy roku 1816. Zatem sięgnąłem do księgi opatrzonej datą 1816 na której to pierwszej stronie widnieje taki oto zapis: http://i.imgur.com/j4U5Eba.jpg. Następnie przewinąłem ją do strony na której jest spis małżeństw z tego roku i kilku brakuje http://i.imgur.com/OnXVflz.jpg.

Księgi te dostępne są w serwisie metryki.genbaza.pl i tylko na nich się opieram.
Jaśniej nie potrafię.
Pozdrawiam, Paweł.

krystyna
Podziękował/a: 11 razy
Podziękowano: 82 razy

Post autor: krystyna » wt sty 06, 2015 7:29 pm

lucky_luke pisze:
Jaśniej nie potrafię.
Jasniej dla tych którzy nie znają terenu w którym szukasz, byłoby gdybyś podał parafię, okolice bo nazwy wsi Przypust i Grudza są mi obce.

Piszesz ogólnie, bo mam wrazenie, że nie rozróżniasz ksiąg z których korzystasz.
lucky_luke pisze:W Liber Copulatorum znajdują się "uproszczone akty ślubów" – wyglądają tak: http://i.imgur.com/4MHTq1L.png (akt na dole po prawej).
Jest to księga koscielna prowadzona po łacinie . I jak spojrzysz na górze tej strony jest zapis dotyczy?
Przepust i Grudza,
Przypuszczam, że są to dwie sąsiednie wsie i w tym miejscu tej księgi wpisano sluby zawarte w 1816r w tych wsiach. Tak czasami prowadzono zapisy w księgach, dla poszczególnych wsi, należących do tej samej parafii.

Natomiast
lucky_luke pisze: Zatem sięgnąłem do księgi opatrzonej datą 1816 na której to pierwszej stronie widnieje taki oto zapis: http://i.imgur.com/j4U5Eba.jpg. Następnie przewinąłem ją do strony na której jest spis małżeństw z tego roku i kilku brakuje http://i.imgur.com/OnXVflz.jpg.
A zapis na I stronie informuje, że są to akta stanu cywilnego!!, zapisy prowadzone po polsku i dotyczą Gminy Ostrowieckiej. Być może obie wsie Przepust i Grudza ciagle leżące w tej samej parafii, nie nalezały do tej samej gminy bo podział administracyjny był inny i śluby [urodzenia i zgony pewnie też] nie zostały wpisane do tej księgi.

___
Krystyna

Awatar użytkownika

lucky_luke

Post autor: lucky_luke » śr sty 07, 2015 11:51 am

Bardzo pomocne. Dziękuję. Dziś już tych miejscowości nie ma.

-- Post scalono 07 sty 2015, 14:06 --

Zaraz, zaraz. Jak byk widzę w księdze dotyczy - Parafii Ostrowce, cośtam Stopnickiego, departamentu Krakowskiego. Gdzie tu coś aktach stanu cywilnego jest?

-- Post scalono 07 sty 2015, 14:08 --

Pierwsza strona sugeruje co innego... A strona ze spisem co innego...
Pozdrawiam, Paweł.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wymiana doświadczeń”