UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
AP Łódź
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 395
- Podziękował/a: 3 razy
- Podziękowano: 6 razy
Re: AP ŁÓDŹ
nikt nie odwiedza archiwum w Łodzi...
LEpiej i taniej jest wysłać maila do tego archiwum - niby 30 zł za pół godziny kwerendy ale pracownicy chyba mają więcej dobrej woli i nie liczą aż tak dużo za swoje usługi, za co jestem im bardzo wdzięczny.
LEpiej i taniej jest wysłać maila do tego archiwum - niby 30 zł za pół godziny kwerendy ale pracownicy chyba mają więcej dobrej woli i nie liczą aż tak dużo za swoje usługi, za co jestem im bardzo wdzięczny.
Ostatnio zmieniony pn sie 11, 2008 1:10 pm przez porta, łącznie zmieniany 1 raz.
Radosław
Nie wiem jak masz na imię- będę w Polsce i zamierzam być w AP w Łodzi w pierwszych tygodniach września- być może będę mógł Ci pomóc
pozdrowienia
Norbert
pozdrowienia
Norbert
Norbert Jasiński
-
- Podziękował/a: 6 razy
- Podziękowano: 49 razy
Witam Porta
Na tym forum są pewne zasady najważniejsza z nich to podpisywanie postów.
Natomiast jeśli chodzi o nas to chętnie pomagamy nie jesteśmy lewusami ale po pierwsze teraz jest okres wakacyjny i archiwum jest zamknięte a po drugie genealogia wymaga cierpliwości a nie każdy ma czas bo Ty akurat potrzebujesz coś natychmiast biec do archiwum .
pozdrawiam
Na tym forum są pewne zasady najważniejsza z nich to podpisywanie postów.
Natomiast jeśli chodzi o nas to chętnie pomagamy nie jesteśmy lewusami ale po pierwsze teraz jest okres wakacyjny i archiwum jest zamknięte a po drugie genealogia wymaga cierpliwości a nie każdy ma czas bo Ty akurat potrzebujesz coś natychmiast biec do archiwum .
pozdrawiam
Eliza
-
- Podziękował/a: 70 razy
- Podziękowano: 169 razy
Ja tez witam Porta,
Czy moge sie oburzyc za taki wpis ? Nie ma imienia, nia ma nazwiska, ale sa wymagania.
A co Ty dla innych zrobiles, Panie Radoslawie Jaskulski ?
Pisz kwerende do AP Lodz, zaplac za poszukiwania i wymagaj.
U nas panuja inne zwyczaje: przedstaw sie, popros grzecznie, poczekaj cierpliwie, a jak ktos z kolegow pomoze co ciesz sie, ze miales szczescie.
A jak ja bede potrzebowala robic poszukiwania w Gdyni, to napisze do Ciebie w takiej samej formie, w jakiej Ty do nas napisales - ciekawa jestem jak zareagujesz ?
Pozdrowienia
Bozenna
Czy moge sie oburzyc za taki wpis ? Nie ma imienia, nia ma nazwiska, ale sa wymagania.
A co Ty dla innych zrobiles, Panie Radoslawie Jaskulski ?
Pisz kwerende do AP Lodz, zaplac za poszukiwania i wymagaj.
U nas panuja inne zwyczaje: przedstaw sie, popros grzecznie, poczekaj cierpliwie, a jak ktos z kolegow pomoze co ciesz sie, ze miales szczescie.
A jak ja bede potrzebowala robic poszukiwania w Gdyni, to napisze do Ciebie w takiej samej formie, w jakiej Ty do nas napisales - ciekawa jestem jak zareagujesz ?
Pozdrowienia
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?
-
AUTOR TEMATU - Posty: 395
- Podziękował/a: 3 razy
- Podziękowano: 6 razy
Re: AP Łódź
no to już pani mnie przedstawiła wszystkim
Prosze mi wybaczyć moją frustrację. Jeśli chodzi o poszukiwania to mogę zapłacić. Rozumiem że to jest fatyga pójść do archiwum ale wcale nie wyrzekam się że nie chcę za to coś zapłacić. Zawsze można się dogadać.
Jeśli ktoś potrzebuje pomocy to mogę jechac do archiwum w Gdyni, nie ma problemu.

Jeśli ktoś potrzebuje pomocy to mogę jechac do archiwum w Gdyni, nie ma problemu.
Radosław
-
- Podziękował/a: 2 razy
- Podziękowano: 2 razy
- Kontakt:
Chyba Radku nie do końca zrozumiałeś komentarze Elizy i Bożenny.
Nikomu nie chodzi o to by uzyskać od Ciebie gratyfikację za poświęcenie czasu na pójście do archiwum. Po prostu panie zwróciły Ci uwagę, że nie zawsze członkowie społeczności genealogicznej mają czas zrealizować jakąś prośbę. Poczekaj na otwarcie archiwum po przerwie wakacyjnej i przypomnij o swojej prośbie o pomoc.
A przy okazji złotą cechą każdego genealoga powinna być cierpliwość. Skoro wpisy w księgach czekały kilkadziesiąt albo kilkaset lat to moga poczekać jeszcze i kilka miesięcy.
Pozdrawiam Piotrek
Nikomu nie chodzi o to by uzyskać od Ciebie gratyfikację za poświęcenie czasu na pójście do archiwum. Po prostu panie zwróciły Ci uwagę, że nie zawsze członkowie społeczności genealogicznej mają czas zrealizować jakąś prośbę. Poczekaj na otwarcie archiwum po przerwie wakacyjnej i przypomnij o swojej prośbie o pomoc.
A przy okazji złotą cechą każdego genealoga powinna być cierpliwość. Skoro wpisy w księgach czekały kilkadziesiąt albo kilkaset lat to moga poczekać jeszcze i kilka miesięcy.
Pozdrawiam Piotrek
-
- Podziękował/a: 70 razy
- Podziękowano: 169 razy
Radku,
Widze, ze wymazales to niegrzeczne zdanie zaadresowane do kolegow genealogow z Lodzi.
Zachowales sie honorowo i teraz nasza wymiana doswiadczen i pomoc beda bardziej owocne. Zobaczysz, ze ktos z Lodzi na pewno Ci pomoze.
Na Elize mozesz zawsze liczyc, jest niestrudzona jesli chodzi o pomoc dla innych.
Twoje kolezanki z forum sa "ze starej szkoly" i maja uczulenie na niegrzecznosc.
Wybacz nam - to juz ten wiek.
Piotrek wspaniale podsumowal te dyskusje.
Zycze sukcesow
Bozenna
Widze, ze wymazales to niegrzeczne zdanie zaadresowane do kolegow genealogow z Lodzi.
Zachowales sie honorowo i teraz nasza wymiana doswiadczen i pomoc beda bardziej owocne. Zobaczysz, ze ktos z Lodzi na pewno Ci pomoze.
Na Elize mozesz zawsze liczyc, jest niestrudzona jesli chodzi o pomoc dla innych.
Twoje kolezanki z forum sa "ze starej szkoly" i maja uczulenie na niegrzecznosc.
Wybacz nam - to juz ten wiek.
Piotrek wspaniale podsumowal te dyskusje.
Zycze sukcesow
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?
-
- Podziękował/a: 15 razy
- Podziękowano: 235 razy
- Kontakt:
Oprócz dobrych rad, jakie tu otrzymałeś, dodam upomnienie.
Zapoznaj się łaskawie, szanowny "Porta" z regulaminem forum i podpisuj posty. W przeciwnym wypadku, polecą kary regulaminowe.
Zapoznaj się łaskawie, szanowny "Porta" z regulaminem forum i podpisuj posty. W przeciwnym wypadku, polecą kary regulaminowe.
-
- Podziękował/a: 13 razy
- Podziękowano: 1 raz
Szkoda, że na Forgen zawitałem dopiero teraz, bo właśnie wracam z pobytu w Łodzi i tamtejszym Archiwum. Nie wiem jednak, czy z moim nikłym doświadczeniem byłbym w stanie pomóc, tym bardziej, że tylko jedna z pracowni była czynna (pracownia na Pl. Wolności jest w remoncie).
Potwierdzam jednak wszelkie superlatywy na temat Pani Elizy - miałem przyjemność spotkać ją w pracowni i okazała się wspaniałą osobą, oferując nieocenioną pomoc. Pani Elizo - dziękuję raz jeszcze!
Ufam, że żaden z poszukiwaczy swych korzeni nie wykaże się więcej brakiem ogłady i w sposób kulturalny będzie formułował swe prośby.
Pozdrawiam,
Dawid
Potwierdzam jednak wszelkie superlatywy na temat Pani Elizy - miałem przyjemność spotkać ją w pracowni i okazała się wspaniałą osobą, oferując nieocenioną pomoc. Pani Elizo - dziękuję raz jeszcze!
Ufam, że żaden z poszukiwaczy swych korzeni nie wykaże się więcej brakiem ogłady i w sposób kulturalny będzie formułował swe prośby.
Pozdrawiam,
Dawid
Dawid Myśliwiec
Szukam:
Myśliwiec, Marczak - Kliczków Mały, Uników,
Marynowski, Szymochniak - Złoczew,
Sibera, Kasiewicz, Nowak - Uników, Warta,
Czajka, Niedźwiedź, Bolek, Irzyk(owski) - par. Kraszewice,
Papis, Wyglądała - par. Kołbiel.
Szukam:
Właśnie ze względu na remont AP w Łodzi zdecydowałem się na zamówienie mikrofilmów do AP w Częstochowie- po napisaniu podania mają byc na miejscu w ciagu 1 tygodnia. Nastepnie mam miesiac na ich przestudiowanie- to ciekawa opcja szczególnie dla mieszkajacych daleko - kosz z tego co mi powiedziano to kwestia pokrycia przesyłki pocztowej
pozdrowienia
Norbert
pozdrowienia
Norbert
Norbert Jasiński
-
- Podziękował/a: 13 razy
- Podziękowano: 1 raz
To bardzo ważna informacja, Norbercie. Ja też niestety mam do Łodzi daleko, a w moim rodzinnym Lubaniu, w którym obecnie przebywam, jest na szczęście oddział wrocławskiego Archiwum Państwowego. Dzięki Tobie wiem, że jest taka możliwość, także dziękuję!
Pozdrawiam,
Dawid
Pozdrawiam,
Dawid
Dawid Myśliwiec
Szukam:
Szukam:
-
- Podziękował/a: 15 razy
- Podziękowano: 13 razy
Witam
Mam ogromną prośbę do osób wybierających się do AP Łódź. Potrzebuję informacje z aktu urodzenia Stanisława Grąbkowskiego (Grombkowskiego) ur. 2 lipca 1879 w Jeziorsku.
1497/0 Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Jeziorsku.
Jeziorsko, gm.Warta, woj.łódzkie, akta urodzenia 1875-1905
Za pomoc i informację z góry dziękuję.
Mam ogromną prośbę do osób wybierających się do AP Łódź. Potrzebuję informacje z aktu urodzenia Stanisława Grąbkowskiego (Grombkowskiego) ur. 2 lipca 1879 w Jeziorsku.
1497/0 Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Jeziorsku.
Jeziorsko, gm.Warta, woj.łódzkie, akta urodzenia 1875-1905
Za pomoc i informację z góry dziękuję.

Pozdrawiam, Kasia
http://katarzyna-genealogia.blogspot.com/
Szukam aktu małżeństwa: Teofil Gumiński i Emilia Sławińska 1839-1845
http://katarzyna-genealogia.blogspot.com/
Szukam aktu małżeństwa: Teofil Gumiński i Emilia Sławińska 1839-1845