UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Jak zapisywano Polaków w metrykach zaboru Rosyjskiego ?

Pytania i porady dla dzieci zagubionych we mgle

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
netsoft
Podziękował/a: 62 razy
Podziękowano: 4 razy

Jak zapisywano Polaków w metrykach zaboru Rosyjskiego ?

Post autor: netsoft » pt sty 02, 2015 5:09 pm

Czy można ustalić na podstawie zapisów w metrykach obywatelstwo.
Chodzi o to, że np:
w akcie np. urodzenia Anny Adamowicz Władomirowna - oznacza , że jej ojciec to Władimir Adamowicz.
w akcie np. urodzenia Anny Adamowicz (bez Władimirowna) - ojciec Władimir Adamowicz.
Czy w zależności jaki był zapis w metryce, oznaczało to obywatela Polski lub Rosji ? Czy była jakaś zasada, która by pozwalała na identyfikowanie obywatelstwa na podstawie metryk ?
Czy na tej podstawie można stwierdzić, że to obywatel Polski czy Rosji ?
pozdrawiam Sebastian

Moja bieda: śluby
Antoni Górski i Franciszka Makowska ,
Eliasz Górski i Franciszka Laskowska (Lachowska),Mateusz Śmieciuszewski i Zuzanna Górska,
Szymon Górski w 1805r. Ogrodnik w Wodyniach + Magdalena Filanowicz

Awatar użytkownika

klw
Podziękował/a: 20 razy
Podziękowano: 52 razy

Re: Jak zapisywano Polaków w metrykach zaboru Rosyjskiego ?

Post autor: klw » pt sty 02, 2015 8:23 pm

Z tego co zauważyłem, to "otczestwo" jest stosowane tylko w niektórych parafiach prawosławnych (w tym tych pounickich).

O jakim obywatelstwie myślisz? Przecież Polski nie było. Natomiast gdyby rozważać problem narodowości, to jeszcze kilka innych wchodziłoby do rozważań. Oczywiście pod warunkiem, że w określonej społeczności (parafia), to poczucie narodowości istniało.
Pozdrawiam serdecznie,
Krzysztof Wasyluk

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
netsoft
Podziękował/a: 62 razy
Podziękowano: 4 razy

Re: Jak zapisywano Polaków w metrykach zaboru Rosyjskiego ?

Post autor: netsoft » pt sty 02, 2015 9:07 pm

Rozwijając nieco temat.
Krewna z Białorusi stara się o obywatelstwo Polskie i w metrykach ma taki właśnie zapis co powoduje, że urzędnicy Białoruscy twierdzą, że jej rodzina (przodkowie) nie była Polakami. A byli.
Jak to udowodnić metrykami ?
Moja babcia miała problemy w 1945 z wyjazdem do Polski bo Rosjanie twierdzili że jest Rosjanką bo mieszka na terenach prze Nich zajętych, to był częsty problem w tamtych latach ale żeby znów mieć te same problemy z udowodnieniem Obywatelstwa.
Ja przeglądają metryki z Wileńszczyzny, nigdy nie znalazłem zapisu obywatelstwa w metrykach.
pozdrawiam Sebastian

Moja bieda: śluby
Antoni Górski i Franciszka Makowska ,
Eliasz Górski i Franciszka Laskowska (Lachowska),Mateusz Śmieciuszewski i Zuzanna Górska,
Szymon Górski w 1805r. Ogrodnik w Wodyniach + Magdalena Filanowicz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy początkujących”