Dzień dobry,
Czy ktoś orientuje się, gdzie mogą znajdować się akta metrykalne z parafii Cerekiew ? Myślę o aktach starszych, choćby z XVIII wieku. Znajdują się one m. in. tutaj :https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... 1,25391601 stąd wiem, że istnieją. Akurat, jest tutaj luka w latach 1771-1797, możliwe, że akta te się nie zachowały, lecz ciekawy jestem, gdzie znajdują się te sfotografowane. Z tego co udało mi się znaleźć, od 1818 r. parafia ta należała do diecezji sandomierskiej, lecz nie mam pojęcia, jakiej podlegała wcześniej. Sama wieś Cerekiew należała i należy do gminy Zakrzów ( obecnie Zakrzew). Jeśli ktoś byłby mi w stanie pomóc, to będę wdzięczny.
Pozdrawiam,
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Gdzie mogą znajdować się te akta ?
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 32 razy
- Podziękowano: 26 razy
Re: Gdzie mogą znajdować się te akta ?
Możesz to sam sprawdzić wybierając na Family Search zakładkę Katalog i wpisując nazwę Cerekiew - będziesz miał dwie albo trzy miejscowości. Wydaje mi się, że ta z gminy Zakrzew to AP Warszawa ale księgi od 1810. Lata, o których piszesz to inna Cerekiew to jednak nie moje tereny i nie sprawdzałam tego. Poszukasz sam to będziesz wiedział i następnym razem jak to zrobić.
Powodzenia Grażyna
Powodzenia Grażyna
Grażyna Cieniewska - Rebell
poszukuję - Pomorze - Rebell/Rebella; Kujawy - Schmidt, Cieniewski; Kresy - Łojko, Piotrowski
poszukuję - Pomorze - Rebell/Rebella; Kujawy - Schmidt, Cieniewski; Kresy - Łojko, Piotrowski
Re: Gdzie mogą znajdować się te akta ?
Dziękuję za odpowiedź, w tym problem że w katalogu pokazują się tylko lata 1810-77. Poza tym, wydaje mi się że piszemy o tej samej Cerekwi, leżącej w gminie Zakrzew w powiecie radomskim 

Tomasz Rdzanek