UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
eksport drzewka z My Heritage do PAF
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 124
- Podziękował/a: 6 razy
- Podziękowano: 5 razy
eksport drzewka z My Heritage do PAF
Witam,
do tej pory używalam drzewka ze strony MyHheritage, ale zdecydowalam sie na PAF. W jaki sposób mgoę przenieść dane z jedego do drugiego? Jestem jeszcze w tych programikach genealogicznych zieloniutka jak trawka na wiosnę, wiec bedę bardzo wdzięczna za pomoc.
pozdrawiam,
Agata
do tej pory używalam drzewka ze strony MyHheritage, ale zdecydowalam sie na PAF. W jaki sposób mgoę przenieść dane z jedego do drugiego? Jestem jeszcze w tych programikach genealogicznych zieloniutka jak trawka na wiosnę, wiec bedę bardzo wdzięczna za pomoc.
pozdrawiam,
Agata
Pozdrawiam,
Agata
Agata
-
- Podziękował/a: 20 razy
- Podziękowano: 29 razy
Re: eksport drzewka z My Heritage do PAF
Na Twojej stronie wchodzisz kolejno do Drzewo genealogiczne - Zarządzanie drzewami - Eksport do GEDCOM, zapisujesz plik na Twoim komputerze.
Następnie uruchamiasz PAF i kolejno Plik - Importuj i wybierasz odpowiedni plik o rozszerzeniu GED.
Ja mam moje dane w trzech miejscach. W dwóch wymienionych przez Ciebie i jeszcze dodatkow w programie Ahnblatt i od czasu do czasu przerzucam dane własnie w ten sposób.
Następnie uruchamiasz PAF i kolejno Plik - Importuj i wybierasz odpowiedni plik o rozszerzeniu GED.
Ja mam moje dane w trzech miejscach. W dwóch wymienionych przez Ciebie i jeszcze dodatkow w programie Ahnblatt i od czasu do czasu przerzucam dane własnie w ten sposób.
Krzysztof Bartosik
Szukam: Alama, Ludwiczak, Płomiński, Blada, Olejnik, Turlejski, Chmielewski.
Miejsowości: Kamieńsk, Barczkowice, Pytowice, Koźniewice, Kurzymąka, Piła Ruszczyńska, Gomunice, Kletnia, Świerczyńsko, Rozprza, Borszewice
Miejsowości: Kamieńsk, Barczkowice, Pytowice, Koźniewice, Kurzymąka, Piła Ruszczyńska, Gomunice, Kletnia, Świerczyńsko, Rozprza, Borszewice
-
- Podziękował/a: 151 razy
- Podziękowano: 28 razy
- Kontakt:
Dla mnie nie jest jasne.
Mam plik *ged wyeksportowany z FTB, ale kiedy klikam w PAF file-----> imoprt to niestety program mój nie widzi i nie chce importować innych plików niż tylko tych z rozszerzeniem *paf
Mam plik *ged wyeksportowany z FTB, ale kiedy klikam w PAF file-----> imoprt to niestety program mój nie widzi i nie chce importować innych plików niż tylko tych z rozszerzeniem *paf
Pozdrawiam Żaneta
Indeksuję Bejsce, Kazimierzę Wielką i Małą -pomogę odnaleźć przodków w tych parafiach
Szukam ślubu Andrzeja Otwinowskiego z Marianną Ekielman
mój blog http://korzenieprzodkow.blogspot.com/
Indeksuję Bejsce, Kazimierzę Wielką i Małą -pomogę odnaleźć przodków w tych parafiach
Szukam ślubu Andrzeja Otwinowskiego z Marianną Ekielman
mój blog http://korzenieprzodkow.blogspot.com/
-
- Podziękował/a: 20 razy
- Podziękowano: 29 razy
1. Na pewno masz utworzony plik GED.
2. Otwierasz program PAF.
3.Tworzysz plik PAF o nazwie np. zetka. w formacie .paf. Jest on pusty.
4. Dopiero do niego importujesz dane z pliku z rozszerzeniem GED.
2. Otwierasz program PAF.
3.Tworzysz plik PAF o nazwie np. zetka. w formacie .paf. Jest on pusty.
4. Dopiero do niego importujesz dane z pliku z rozszerzeniem GED.
Krzysztof Bartosik
Import drzewka z PAF do FTB7
Witam
mam problem z importem pliku Gedcom z Paf do FTB 7. Albo ukazuje sie komunikat że import nie powiódł się, albo importuje niby wszystko ale brak katalogu ze zdjęciam mimo iż wskazuje że zaimportował (zawsze zacina się w momencie rozpoczęcia importu zdjęć). Tylko dwa razy udało mi się prawidłowo zaimportować Gedcom. Jest to dla mnie o tyle istotne że PAF jest podstawowym programem, a FTB służy jedynie do robienia wykresów. Tak przy okazji, w katalogu ze zdjęciami które zaimportował prawidłowo znajduje sie po kilka duplikatów tych samych zdjęc pod róznymi nazwami.
Pozdrawiam
JD
mam problem z importem pliku Gedcom z Paf do FTB 7. Albo ukazuje sie komunikat że import nie powiódł się, albo importuje niby wszystko ale brak katalogu ze zdjęciam mimo iż wskazuje że zaimportował (zawsze zacina się w momencie rozpoczęcia importu zdjęć). Tylko dwa razy udało mi się prawidłowo zaimportować Gedcom. Jest to dla mnie o tyle istotne że PAF jest podstawowym programem, a FTB służy jedynie do robienia wykresów. Tak przy okazji, w katalogu ze zdjęciami które zaimportował prawidłowo znajduje sie po kilka duplikatów tych samych zdjęc pod róznymi nazwami.
Pozdrawiam
JD
-
- Podziękował/a: 26 razy
- Podziękowano: 3 razy
Re: eksport drzewka z geni.com do PAF
Istnieje jeszcze program Paf? Na maila dostalam link do pliku drzewa wyeksportowanego do Gedkom. Niestety nie wiem gdzie mam je zabezpieczyc, program paf juz nie istnieje. Podobne problemy mam z drzewem na Familienstammbaum 7,5 - chodzi na XP, a obecnie zmieniam komputerm na windows 8 i nie wiem, czy uda sie zainstalowac na nim drzewko, na windows 7 nie chcialo chodzic. Nie chce stracic danych i nie wiem jak je przeniesc na inny program lub program Familienstammbaum 7,5 przeniesc na windows 8. Niestety jestem w tym kompletnie zielona. Z gory dziekuje za podpowiedz i pozdrawiam Agnieszka
-
- Podziękowano: 11 razy
PAF nie chodzi z system Windows 8 - wersji takiej nie ma i nie będzie. Nleży więc rozejrzeć się za inną bazą.
Pozdrawiam
Jacek
Pozdrawiam
Jacek
-
Pafu nie mozna juz sciagnac u Mormonow, czy myle sie? Jaka baze polecilbys, Jacku, gdzie mozna by umiescic dane z getcomu (z geni.com)?
-
- Podziękował/a: 7 razy
- Podziękowano: 18 razy
- Kontakt:
PAF używam - i od tygodnia mam nowy komputer , więc mam Windows 8 ...
Gedcom stosuje się do każdego programu ...
Pozdrawiam
Chrystian
Gedcom stosuje się do każdego programu ...
Pozdrawiam
Chrystian
-
Serwus Christianie, kopę lat 
Gedcom jest ponadsystemowy jako sposób kodowania baz. Natomiast po zmianie komputera chciałem zainstalować PAF-a i kasztaniło się dokumentnie - sypało się już na etapie instalacji. Na portalu LDS znalazłem informację, że nie ma i nie będzie PAFa dla systemów 64-bitowych. Trudno.
Pozdrawiam Stary Druhu
Jacek
-- Post scalono 14 sty 2015, 11:04 --
Witaj Agnieszko
Plik *.ged powina przyjąć każda baza jako, że jest to format uniwersalny genealogicznych baz danych. Ważne, żeby przyjąć robiąc zrzut do pliku *.ged odpowiednią stronę kodową znaków. Potem już powinno być OK.
Nie polecę Ci żadnej bazy free, bo nie mam z nimi od dawna doświadczeń. Używałem Brother's Keeper (shareweare), ale dawno i nie wiem, czy istnieje wersja 64-bitowa. Potem PAF.
Ostatnio Family Tree Maker - płatny, ale legalny dostany w prezencie - moim zdaniem ze wszech miar godny polecenia.
Pozdrawiam
Jacek

Gedcom jest ponadsystemowy jako sposób kodowania baz. Natomiast po zmianie komputera chciałem zainstalować PAF-a i kasztaniło się dokumentnie - sypało się już na etapie instalacji. Na portalu LDS znalazłem informację, że nie ma i nie będzie PAFa dla systemów 64-bitowych. Trudno.
Pozdrawiam Stary Druhu
Jacek
-- Post scalono 14 sty 2015, 11:04 --
Witaj Agnieszko

Plik *.ged powina przyjąć każda baza jako, że jest to format uniwersalny genealogicznych baz danych. Ważne, żeby przyjąć robiąc zrzut do pliku *.ged odpowiednią stronę kodową znaków. Potem już powinno być OK.
Nie polecę Ci żadnej bazy free, bo nie mam z nimi od dawna doświadczeń. Używałem Brother's Keeper (shareweare), ale dawno i nie wiem, czy istnieje wersja 64-bitowa. Potem PAF.
Ostatnio Family Tree Maker - płatny, ale legalny dostany w prezencie - moim zdaniem ze wszech miar godny polecenia.
Pozdrawiam
Jacek
-
- Podziękował/a: 15 razy
- Podziękowano: 235 razy
- Kontakt:
Jacku, mam nową Toshibę P75 i opr. 64 bitowe. Niedawno wgrywałem PAF-a, do którego się przyzwyczaiłem i chodzi bez problemów. Import i eksport ged bez problemów.
-
Waldku, ale Windows 8/8.1 czy któraś wersja Windows 7?
Serdecznie
Jacek
Serdecznie
Jacek
-
Dobry wieczor Jacku, Waldku, Christianie, dziekuje. Tylko skad wziac paf, nigdy nie nialam tej bazy, a na stronie Mormonow jest napisane, ze wiecej u nich jej nie ma? Dziekuje bardzo za podpowiedz. Agnieszka
-
- Podziękował/a: 7 razy
- Podziękowano: 18 razy
- Kontakt:
Dobry wieczór
Może tutaj pobierać ?
http://personal-ancestral-file.software ... r.com/5.2/
Sam nie spróbowałem, bo już mam kopię pliku (prawie 10 Mo)
Pozdrawiam
Chrystian
-- Post scalono 14 sty 2015, 21:11 --
Uwaga, link który podałem nie jest dobry (może niebezpieczny ? )
Nazwa pliku ma być : PAFEnglishSetup.exe
A tu widzę co innego
Pozdrawiam
Chrystian
-- Post scalono 14 sty 2015, 21:13 --
Tu zdaje się dobry link :
http://parowansoftware.com/
-- Post scalono 14 sty 2015, 21:23 --
Pobrałem przed chwilą PAF bez problemu na stronie Parowan Software ...
Może tutaj pobierać ?
http://personal-ancestral-file.software ... r.com/5.2/
Sam nie spróbowałem, bo już mam kopię pliku (prawie 10 Mo)
Pozdrawiam
Chrystian
-- Post scalono 14 sty 2015, 21:11 --
Uwaga, link który podałem nie jest dobry (może niebezpieczny ? )
Nazwa pliku ma być : PAFEnglishSetup.exe
A tu widzę co innego
Pozdrawiam
Chrystian
-- Post scalono 14 sty 2015, 21:13 --
Tu zdaje się dobry link :
http://parowansoftware.com/
-- Post scalono 14 sty 2015, 21:23 --
Pobrałem przed chwilą PAF bez problemu na stronie Parowan Software ...