UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Siecień koło Nowogródka

Pomoc dla szukających miejscowości, miejsca, lokalizacji

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
promanowski
Podziękował/a: 11 razy
Podziękowano: 12 razy

Siecień koło Nowogródka

Post autor: promanowski » pt sty 16, 2015 9:06 pm

Witajcie!

Prośba wielka do znawców kartografii kresowej. Znalazłem taki fragment: "[...] przedał się z dóbr Siecienia pułtory mile od Nowogrodka leżących [...]. Nie potrafię zlokalizować żadnego Siecienia, ani podobnie brzmiącej nazwy w okolicach Nowogródka. Może ktoś z Was pomoże, ten zapis dotyczy lat 40-50 XVIII wieku.

Piotr

Awatar użytkownika

Łucja
Podziękował/a: 36 razy
Podziękowano: 72 razy
Kontakt:

Re: Siecień koło Nowogródka

Post autor: Łucja » sob sty 17, 2015 7:29 pm

promanowski pisze:Witajcie!

Prośba wielka do znawców kartografii kresowej. Znalazłem taki fragment: "[...] przedał się z dóbr Siecienia pułtory mile od Nowogrodka leżących [...]. Nie potrafię zlokalizować żadnego Siecienia, ani podobnie brzmiącej nazwy w okolicach Nowogródka. Może ktoś z Was pomoże, ten zapis dotyczy lat 40-50 XVIII wieku.

Piotr
Przy takim pytaniu trzeba podać zdecydowanie więcej informacji, przecież kontekst się liczy i w ogóle wszystko, kto, co, gdzie i kiedy. Jak nie ma informacji to nie zachęca to nikogo do marnowania czasu i szukania być może w niewłaściwym kierunku, im więcej informacji tym lepiej, ale i sam zobaczysz, że jak napiszesz więcej, to może i sam znajdziesz to miejsce.
Czy na pewno chodzi o tamten Nowogródek, niejedna miejscowość się tak nazywała przecież. Na jakiej podstawie sądzisz, że o tamten? Nazwisko tego kto "przedał się" byłoby dużą wskazówką do szukania miejsca.
Secewin jest koło Nowogródka, dość podobnie, ale nie wiem czy z milami się zgadza, ta odległość to duża wskazówka.

Łucja
Wierzycki, Satalecki, Tyrkalski, Hertel. Rościszewski, Ostrowski, Umiński, Mellin, Kiełczewski, Znaniecki. Domański, Sawicki, Bohusz, Doronicz. Maziarz. Stec, Winiarz, Rusin, Szałda, Fryz. Saja, Dec, Rak, Burdzy, Duma.

Dziennik genealogiczny

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
promanowski
Podziękował/a: 11 razy
Podziękowano: 12 razy

Re: Siecień koło Nowogródka

Post autor: promanowski » sob sty 17, 2015 8:56 pm

Łucjo,

Broń Boże, nie było moją intencją narażać kogokolwiek na marnowanie czasu. Zadając wyjściowe pytanie liczyłem na to, że ktoś kto prowadzi swoje badania genealogiczne na tym obszarze, będzie miał z tzw. biegu, gotową odpowiedź. Wiadomo przecież nie od dziś, że większość genealogów ma jakieś swoje tereny rozpoznane od podszewki, do tego stopnia, że mapy wojskowe mogą się schować;). Dla mnie WXL to genealogicznie ziemia nieznana; ale brak jednoznacznej odpowiedzi jest dla mnie również wartościową wskazówką.

Pozdrawiam,
Piotr

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gdzie to jest...”