UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Webtrees
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 1 raz
Re: Webtrees
Tak, nowa instalacja. A co gorsza instalowałem to dwukrotnie, za każdym razem te same błędy... Zmieniłem nawet hosting, ale to nie w tym kwestia, bo błąd się utrzymuje. Pobrałem ponownie webtrees - ten sam problem.
Teraz zmieniłem wg. podanego wzoru i błąd wciąż istnieje. Dodatkowo mam również problem z niedziałającymi polskimi znakami... Nie wiem czemu akurat u mnie jest to tak problemowe.
Teraz zmieniłem wg. podanego wzoru i błąd wciąż istnieje. Dodatkowo mam również problem z niedziałającymi polskimi znakami... Nie wiem czemu akurat u mnie jest to tak problemowe.
Czy możesz podać adres strony?
-- Post scalono 15 gru 2014, 09:13 --
Myślę, że to jest błędna konfiguracja serwera.
Przekazuje informację, że buforowanie wyjściowe jest włączone, a przy próbie użycia jego wyświetla błąd.
Spróbuj usunąć całkowicie linię ob_flush().
-- Post scalono 15 gru 2014, 09:16 --
A jeśli chodzi o polskie znaki to w czym jest problem?
Prawdopodobnie masz złe kodowanie w pliku GEDCOM. Jedna z pierwszych linii powinna zawierać wpis 1 CHAR UTF-8 i plik powinien być zapisany w kodowaniu UTF-8 bez BOM (najlepiej wyedytuj go w programie notepad++)
-- Post scalono 15 gru 2014, 09:13 --
Myślę, że to jest błędna konfiguracja serwera.
Przekazuje informację, że buforowanie wyjściowe jest włączone, a przy próbie użycia jego wyświetla błąd.
Spróbuj usunąć całkowicie linię ob_flush().
-- Post scalono 15 gru 2014, 09:16 --
A jeśli chodzi o polskie znaki to w czym jest problem?
Prawdopodobnie masz złe kodowanie w pliku GEDCOM. Jedna z pierwszych linii powinna zawierać wpis 1 CHAR UTF-8 i plik powinien być zapisany w kodowaniu UTF-8 bez BOM (najlepiej wyedytuj go w programie notepad++)
-
Jak sama nazwa mówi jest to wewnętrzny błąd serwera. Jeśli masz dostęp do logów serwera to w nich znajdziesz przyczynę. Ale to tylko przekonuje mnie w stwierdzeniu, że to jest błędna konfiguracja serwera.Dioklecjan pisze:Usunąłem, jednak niestety pojawia się 500 Internal Server Error.
Jeśli to jest płatny hosting to masz prawo wystąpić by została poprawiona, jeśli darmowy to nawet jak wystąpisz to prawdopodobnie nic się nie zmieni.
-
A czy jesteś w stanie polecieć jakiś darmowy hosting na którym taki problem z konfiguracją się nie pojawia?
2-3 lata temu przetestowałem kilka darmowych hostingów, większość z nich niestety nie była w stanie poprawnie obsługiwać webtrees. Godnym polecenia był hosting w ovh.org, ale już zamknęli możliwość rejestrowania bezpłatnych kont. Może ktoś z użytkowników się wypowie, czy korzysta i czy poleca.
Ukazała się nowa wersja 1.6.2. Tak jak było wcześniej powiedziane wersja 1.6.1 również zawiera błąd uniemożliwiający automatyczną aktualizację.
Wszyscy chcący skorzystać z automatycznej aktualizacji proszeni są o edycję istniejącego pliku admin_site_upgrade.php poprzez dodanie dodatkowej linii tak aby kod:
wyglądał tak:
Następnie można wykonać automatyczną aktualizację.
Wszyscy chcący skorzystać z automatycznej aktualizacji proszeni są o edycję istniejącego pliku admin_site_upgrade.php poprzez dodanie dodatkowej linii tak aby kod:
Kod: Zaznacz cały
define('WT_SCRIPT_NAME', 'admin_site_upgrade.php');
Kod: Zaznacz cały
define('WT_SCRIPT_NAME', 'admin_site_upgrade.php');
define('WT_PERM_EXE', 0777);
-
- Podziękował/a: 13 razy
- Podziękowano: 15 razy
- Kontakt:
Dla niecierpliwych, którzy w panelu administracyjnym nie widzą możliwości aktualizacji - należy poczekac 24h.wooc pisze:Następnie można wykonać automatyczną aktualizację.
Dla jeszcze bardziej niecierpliwych - w bazie danych, w tabeli wt_site_setting należy wyczyścić zawartość LATEST_WT_VERSION_TIMESTAMP i natychmiast pojawi się możliwość aktualizacji.
Pozdrawiam, Wojtek
-------------------------
https://wojciechgracz.pl
Taki już los poszukiwaczy, zanim się znajdzie grudkę złota, trzeba przesiać tony piasku.
Taki już los poszukiwaczy, zanim się znajdzie grudkę złota, trzeba przesiać tony piasku.
-
AUTOR TEMATU - Posty: 361
- Podziękował/a: 3 razy
- Podziękowano: 6 razy
- Kontakt:
A czy ta wersja ma już poprawiony ten błąd ?wooc pisze:Ukazała się nowa wersja 1.6.2. Tak jak było wcześniej powiedziane wersja 1.6.1 również zawiera błąd uniemożliwiający automatyczną aktualizację.
Zostały wprowadzone zmiany w webtrees, dzięki którym nie ma potrzeby korzystać z ob_flush.Dioklecjan pisze:RROR 8: ob_flush() [ref.outcontrol]: failed to flush buffer zlib output compression
0 Error occurred on in function ob_flush
1 called from line 172 of file Page.php in function pageHeader
2 called from line 88 of file index.php
Notice: ob_flush() [ref.outcontrol]: failed to flush buffer zlib output compression in /home/u948249398/public_html/library/WT/Controller/Page.php on line 172
Jeśli nie chcesz czekać do nowej wersji zmień pliki zgodnie z tym schematem:
https://github.com/fisharebest/webtrees ... 2f4#diff-3
-
- Kontakt:
Czasami mamy dostępny tylko rok urodzenia i śmierci dziecka. W przypadku gdy zgon następuje w tym samym roku co narodziny, pojawia się automatycznie przy roku urodzenia dopisek: "(w dniu śmierci)". Głupio to wygląda, bo przecież od urodzenia do śmierci mogło upłynąć kilka dni, kilka tygodni albo i miesięcy. Niestety mój "biegły inaczej" angielski nie pozwala zgłosić tego problemu tam gdzie trzeba.
Pozdrawiam, Wojtek
To miejsce jest równie dobre na zgłaszanie problemów. Ja przekażę to dalej.wuja pisze:Czasami mamy dostępny tylko rok urodzenia i śmierci dziecka. W przypadku gdy zgon następuje w tym samym roku co narodziny, pojawia się automatycznie przy roku urodzenia dopisek: "(w dniu śmierci)". Głupio to wygląda, bo przecież od urodzenia do śmierci mogło upłynąć kilka dni, kilka tygodni albo i miesięcy. Niestety mój "biegły inaczej" angielski nie pozwala zgłosić tego problemu tam gdzie trzeba.
-- Post scalono 09 sty 2015, 20:03 --
Czy możesz zamieścić przykładowy wpis, w którym to występuje?
Gdy stworzyłem sobie testową osobę i dodałem tylko urodziny w 1810 i śmierć w 1810 to wspomnianego dopisku nie zaobserwowałem.
-
- Podziękował/a: 56 razy
- Podziękowano: 34 razy
- Kontakt:
Czy da się gdzieś wyłączyć wyświetlanie dwóch elementów z opisu osoby? Chodzi mi o "unikatowy identyfikator globalny" i "identyfikator wpisu".
Pozdrowienia
Krystian
Krystian
-
- Kontakt:
Przepraszam ale nie zauważyłem Twojego pytania (edytowałeś swój wpis i wtedy on nie jest traktowany jako nowy a ja przeglądam forum tylko przez "Nowe posty")wooc pisze:Czy możesz zamieścić przykładowy wpis, w którym to występuje?wuja pisze:Czasami mamy dostępny tylko rok urodzenia i śmierci dziecka. W przypadku gdy zgon następuje w tym samym roku co narodziny, pojawia się automatycznie przy roku urodzenia dopisek: "(w dniu śmierci)". Głupio to wygląda, bo przecież od urodzenia do śmierci mogło upłynąć kilka dni, kilka tygodni albo i miesięcy. Niestety mój "biegły inaczej" angielski nie pozwala zgłosić tego problemu tam gdzie trzeba.
Gdy stworzyłem sobie testową osobę i dodałem tylko urodziny w 1810 i śmierć w 1810 to wspomnianego dopisku nie zaobserwowałem.
Ale do rzeczy - przykład
dodam, ze w GEDCOM nie ma nic szczególnego
-- Post scalono 19 sty 2015, 11:53 --
Przypuszczam, że miałeś plik GEDCOM z innego programu (MyHeritage ?) Wg mojej wiedzy to pozostaje tylko ręczna robota z kasowaniem tych nikomu niepotrzebnych wpisówKrystian pisze:Czy da się gdzieś wyłączyć wyświetlanie dwóch elementów z opisu osoby? Chodzi mi o "unikatowy identyfikator globalny" i "identyfikator wpisu".

Pozdrawiam, Wojtek