UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

„Nobilis” a ”von”

Kącik poświęcony sprawom herbowym

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Zatoka
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 17 razy

„Nobilis” a ”von”

Post autor: Zatoka » wt sty 13, 2015 8:48 pm

Przeanalizowałem zasoby Forgenu dla pojęcia „von” i nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytania. Dlatego zwracam się do kolegów i koleżanek znających problematykę szlachecką (sam w niej dopiero raczkuję) z prośbą o pomoc i wyjaśnienie następującego zagadnienia.

O szlacheckich korzeniach mamy wiedziałem od lat. Przyszedł czas na opracowanie drzewa tej rodziny. Zacząłem 25 grudnia ub.r. Rzecz dzieje się na Pomorzu Gdańskim. Przed I rozbiorem Polski przy nazwisku rodowym występują tytuły Nobilis, Generosus lub oba łącznie.

W słowniczkach jakie występują na różnych stronach naszego środowiska można odnaleźć przykładowe wyjaśnienia:
Nobilis - Szlachetny (właściciel części wsi lub dzierżawca, ogólnie szlachcic)
Generosus - Urodzony (szlachetny tj. szlachcic, właściciel wsi, wspaniałomyślny, zacny; szlacheckiego pochodzenia; w księgach sądowych i parafialnych określenie urzędników ziemskich i szlachty)
Z tego co zauważyłem, w okresie zaborów, zaczyna się pojawiać określenie „von”. Jego definicję można znaleźć na stronie
http://translate.google.pl/translate?hl ... rev=search
W aktach chrztu kolejnych dzieci „von (v)” potrafi występować naprzemiennie z Nobilis co nie budzi mojego zdziwienia względnie całkowicie wypiera określenia przedrozbiorowe, co też nie budzi zdziwienia. Ponadto także zauważyłem zjawisko zamienności (w księgach metrykalnych) „von” na „de” (vide temat)
http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f= ... on#p111560

Zdaję sobie sprawę tego iż docelowo muszę ustalić co poszczególni proboszczowie rozumieli pod tytułami Nobilis i Generosus. Natomiast obecnie natrafiłem na zapis o schemacie:
Nobilis imię von nazwisko

Pytania brzmią: Jeżeli (w uproszczeniu) oba tytuły dotyczą stanu szlacheckiego to po co je powtarzać? Co faktycznie kryje się za tytułem Nobilis ?

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam
Janusz Wegner

Genepedia

Poszukuję wszelkich informacji o osobach noszących te nazwisko, szczególnie z zasobów pozametrykalnych.

Awatar użytkownika

mariamazur
Podziękował/a: 100 razy
Podziękowano: 103 razy

Re: „Nobilis” a ”von”

Post autor: mariamazur » wt sty 13, 2015 11:57 pm

W Niemczech partykuła "von" lub "zu" przed nazwiskiem oznaczała osobę stanu szlacheckiego (podobnie "de" we Francji). Pochodziła od oznaczenia miejsca pochodzenia "z". I jako słowo do dziś uzywane w tych językach oznacza wlasnie "z" (z Krakowa, z Maszkowic, ).
Ponieważ Pomorze Gdańskie znalazło się pod władzą pruską, księża zaczęli w aktach stosować pruską nomenklaturę. A nobilis wpisywali z przyzwyczajenia, albo żeby podkreslić stan osoby zapisywanej, jako że to "von" do konca do nich nie przemawiało.
Tak na szybko nie znalazłam, czy stosowanie "von" wynikało z zalecenia władz, ale myślę, że jest to do sprawdzenia w ustawodawstwie pruskim z tego okresu odnośnie prowadzenia akt stanu cywilnego.
Pozdrawiam
Maria

Szukam aktu zgonu Jana Daniela Knolla przed 1847 rokiem.

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Zatoka

Post autor: Zatoka » śr sty 14, 2015 12:23 am

Moje skromne doświadczenia potwierdzają to co napisałaś. Niemniej nie jest to odpowiedź na postawione pytania.

Myślę że "von" nie było wprowadzone urzędowo. Z dotychczas przeanalizowanego materiału wynika iż najstarszy wpis "von" pojawił się w 1802 r., a ostatni (póki co) Nobilis w 1821 r. Wszystko w ramach jednej parafii. Prędzej stawiałbym na narodowość/ pochodzenie księży ale to wymaga odrębnych badań.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony śr sty 14, 2015 12:36 am przez Zatoka, łącznie zmieniany 1 raz.
Janusz Wegner

Genepedia

Poszukuję wszelkich informacji o osobach noszących te nazwisko, szczególnie z zasobów pozametrykalnych.

Awatar użytkownika

chrystian_orpel
Podziękował/a: 7 razy
Podziękowano: 18 razy
Kontakt:

Post autor: chrystian_orpel » śr sty 14, 2015 12:35 am

Szlachta potrzebowała powtarzać, że szlachetnie była urodzona. Nie koniecznie ludziom wydawało się oczywiste, że szlachetnie się zachowała ...

Pozdrawiam

Chrystian

Mariusz_14
Podziękowano: 4 razy

Post autor: Mariusz_14 » pt sty 16, 2015 2:44 pm

A jak w podstępny i niegodny sposób ktoś przyczynił się do pokonania wroga - otrzymał za to szlachectwo - to musiał od tej pory wykazywać się tylko szlachetnym postępowaniem.

To tylko semantyka.

Dlaczego tak było to zapoznajcie się ze schematem wzorów pism kancelaryjnych w dyplomatyce także. /fałszerstwa /.

https://www.youtube.com/watch?v=YjUoX4GwCSg

Mariusz
Kalinowski Mariusz

Awatar użytkownika

gabi
Podziękował/a: 16 razy
Podziękowano: 215 razy

Post autor: gabi » pt sty 16, 2015 9:57 pm

Sporo o von: jako > Adelsprädikat
http://de.wikipedia.org/wiki/Adelspr%C3%A4dikat
http://de.wikipedia.org/wiki/Von

Pozdrawiam
Grazyna

apszczol
Podziękował/a: 46 razy
Podziękowano: 209 razy

Post autor: apszczol » pt sty 16, 2015 10:37 pm

Zapis "v." oznacza szlachte i jest tozsamy z lacinskimi "de", "nobilis", "generosus",
gdzie z koncem XVIII w. ciezko znalezc roznice pomiedzy "nobilis" a "generosus".
We wczesniejszych epokach - zwlaszcza XVI-XVII w. byla to przede wszystkim roznica majatkowa.

Zapis "von" nie zawsze oznacza szlachte. Na obszarze kultury jezyka niemieckiego funkcjonowaly
rodziny mieszczanskie i chlopskie uzywajace owego "von" - bedacego odpowiednikiem holenderskiego "van".

"V." lub "von" na Pomorzu Gdanskim co do zasady oznacza szlachte, ktora uczestniczyla homagium w 1772 r.
oraz jej prawe potomstwo w linii meskiej.
Adam A. Pszczolkowski
http://www.szlachta.org.pl
Pisze tylko w dziale Szlachta, herbarze, heraldyka.
Prosze nie slac do mnie wiadomosci prywatnych,
tylko zakladac nowe watki w powyzszym dziale.

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Zatoka

Post autor: Zatoka » sob sty 17, 2015 12:39 am

Adamie

To co napisałeś wiem od dawna niemniej dziękuję za konstruktywny wpis. Jak napoisałem wcześniej problem sprowadza się do dziwnego sposobu zapisu danych dla ojca

Nobilis imię v (von) nazwisko

Spotykam coraz większą ilość aktów z tym schematem. Na dodatek w różnych parafiach. Ponadto w aktach chrztu kolejnych dzieci z danego małżeństwa występuja także przypadki iż przy nazwisku ojca nie ma ani Nobilis ani von. Za tym zapisem musi się coś kryć, tylko co ?

Byc może ten temat trzeba będzie przenieść na WTG Gniazdo (z racji na ten sam zabór) gdyż wszystko wskazuje na to iż w zaborze rosyjskim i austriackim nikt dotąd nie spotkał się z takim zapisem lub nie zastanawiał się nad jego sensem.

Pozdrawiam
Janusz Wegner

Genepedia

ablawat1
Podziękowano: 2 razy

Post autor: ablawat1 » pn sty 19, 2015 7:30 pm

Nie ma tu nic tajemniczego :-)
Von z czasem zaczęto traktować jako część nazwiska
a ksiądz chcąc podkreślić dostojeństwo parafianina
dodatkowo dopisywał stary piękny łaciński tytuł.
I tak jak piszesz, pełna dowolność w zapisach,
gdyż i tak wszyscy wiedzieli "(...) Co zacz? Kto go rodzi?"
[Oczywiście cytat z "Pana Tadeusza"].

Pozdrowienia z Pomorza.
Arnold

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Zatoka

Post autor: Zatoka » wt sty 20, 2015 8:34 am

Myślę że w odniesieniu do Pomorza Gdańskiego (w pocz. XIX w.) nie można traktować von jako części nazwiska. To był proces rozłożonyw czasie. Co innego sytuacja w Europie zachodniej. Bardziej skłonny jestem uwierzyć w sugestię Marii o obowiązku zapisu von wprowadzonym przez ustawodastwo pruskie, a dopiero na tym tle dodawanie przez księży tytułu Nobilis jako starego, pięknego tytułu łacińskiego.

Czy ktoś napotkał urzędowy akt pruski wprowadzający obowiązek zapisu von z końcem XVIII lub pocz. XIX w. ?

Pozdrawiam
Janusz Wegner

Genepedia

Awatar użytkownika

egopol
Podziękowano: 5 razy
Kontakt:

Post autor: egopol » śr sty 21, 2015 10:23 am

Moi drodzy, nie które Wasze wnioski są błędne. Na Pomorzu i to również Gdańskim "von" występuje już w połowie XVII w. więc teza zaborów odpada ! W księgach metrykalnych zapis "nobilis" występuje jeszcze pod koniec XIX w. Narodowość księży w niektórych, zaznaczam w niektórych przypadkach na pewno ma znaczenie. Ale jak wytłumaczyć wpisywanie von przez księży ur. i wychowanych np. na Kujawach, czy też w królewszczyznach ? Prześledzenie ich drogi zawodowej, jeżeli przechodziła przez Prusy może dać odpowiedź. Nie można się opierać na badaniach tylko jednej parafii !!!
Pozdrawiam Krzysiek

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Zatoka

Post autor: Zatoka » śr sty 21, 2015 12:31 pm

Gdy inicjowałem ten temat rzeczywiście opierałem się o dane jednej parafii. Obecnie tworzę mikrodrzewa różnych gałęzi. Powyższy schemat powtarza się także w innych parafiach. W badanej rodzinie póki co nie spotkałem się z von przed I rozbiorem Polski ale to nie może przesądzać o wnioskach. Natomiast spotkałem się z "de" (dla nazwisk kobiet "wchodzących" do rodziny) w XVIII w. Traktując że było wymienną formą dla "von" potwierdza częściowo to co napisał Krzysztof.

W tym stanie rzeczy zagadka robi się coraz ciekawsza, przynajmniej dla mnie. Przesunięcie początku dokonywania tego typu wpisów na okres przedrozbiorowy każe odrzucić hipotezę o narodowości księży.

Pozdrawiam
Janusz Wegner

Genepedia

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze, heraldyka”