UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
„Nobilis” a ”von”
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 319
- Podziękował/a: 2 razy
- Podziękowano: 17 razy
„Nobilis” a ”von”
Przeanalizowałem zasoby Forgenu dla pojęcia „von” i nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytania. Dlatego zwracam się do kolegów i koleżanek znających problematykę szlachecką (sam w niej dopiero raczkuję) z prośbą o pomoc i wyjaśnienie następującego zagadnienia.
O szlacheckich korzeniach mamy wiedziałem od lat. Przyszedł czas na opracowanie drzewa tej rodziny. Zacząłem 25 grudnia ub.r. Rzecz dzieje się na Pomorzu Gdańskim. Przed I rozbiorem Polski przy nazwisku rodowym występują tytuły Nobilis, Generosus lub oba łącznie.
W słowniczkach jakie występują na różnych stronach naszego środowiska można odnaleźć przykładowe wyjaśnienia:
Nobilis - Szlachetny (właściciel części wsi lub dzierżawca, ogólnie szlachcic)
Generosus - Urodzony (szlachetny tj. szlachcic, właściciel wsi, wspaniałomyślny, zacny; szlacheckiego pochodzenia; w księgach sądowych i parafialnych określenie urzędników ziemskich i szlachty)
Z tego co zauważyłem, w okresie zaborów, zaczyna się pojawiać określenie „von”. Jego definicję można znaleźć na stronie
http://translate.google.pl/translate?hl ... rev=search
W aktach chrztu kolejnych dzieci „von (v)” potrafi występować naprzemiennie z Nobilis co nie budzi mojego zdziwienia względnie całkowicie wypiera określenia przedrozbiorowe, co też nie budzi zdziwienia. Ponadto także zauważyłem zjawisko zamienności (w księgach metrykalnych) „von” na „de” (vide temat)
http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f= ... on#p111560
Zdaję sobie sprawę tego iż docelowo muszę ustalić co poszczególni proboszczowie rozumieli pod tytułami Nobilis i Generosus. Natomiast obecnie natrafiłem na zapis o schemacie:
Nobilis imię von nazwisko
Pytania brzmią: Jeżeli (w uproszczeniu) oba tytuły dotyczą stanu szlacheckiego to po co je powtarzać? Co faktycznie kryje się za tytułem Nobilis ?
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
O szlacheckich korzeniach mamy wiedziałem od lat. Przyszedł czas na opracowanie drzewa tej rodziny. Zacząłem 25 grudnia ub.r. Rzecz dzieje się na Pomorzu Gdańskim. Przed I rozbiorem Polski przy nazwisku rodowym występują tytuły Nobilis, Generosus lub oba łącznie.
W słowniczkach jakie występują na różnych stronach naszego środowiska można odnaleźć przykładowe wyjaśnienia:
Nobilis - Szlachetny (właściciel części wsi lub dzierżawca, ogólnie szlachcic)
Generosus - Urodzony (szlachetny tj. szlachcic, właściciel wsi, wspaniałomyślny, zacny; szlacheckiego pochodzenia; w księgach sądowych i parafialnych określenie urzędników ziemskich i szlachty)
Z tego co zauważyłem, w okresie zaborów, zaczyna się pojawiać określenie „von”. Jego definicję można znaleźć na stronie
http://translate.google.pl/translate?hl ... rev=search
W aktach chrztu kolejnych dzieci „von (v)” potrafi występować naprzemiennie z Nobilis co nie budzi mojego zdziwienia względnie całkowicie wypiera określenia przedrozbiorowe, co też nie budzi zdziwienia. Ponadto także zauważyłem zjawisko zamienności (w księgach metrykalnych) „von” na „de” (vide temat)
http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f= ... on#p111560
Zdaję sobie sprawę tego iż docelowo muszę ustalić co poszczególni proboszczowie rozumieli pod tytułami Nobilis i Generosus. Natomiast obecnie natrafiłem na zapis o schemacie:
Nobilis imię von nazwisko
Pytania brzmią: Jeżeli (w uproszczeniu) oba tytuły dotyczą stanu szlacheckiego to po co je powtarzać? Co faktycznie kryje się za tytułem Nobilis ?
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Janusz Wegner
Genepedia
Poszukuję wszelkich informacji o osobach noszących te nazwisko, szczególnie z zasobów pozametrykalnych.
Genepedia
Poszukuję wszelkich informacji o osobach noszących te nazwisko, szczególnie z zasobów pozametrykalnych.
-
- Podziękował/a: 100 razy
- Podziękowano: 103 razy
Re: „Nobilis” a ”von”
W Niemczech partykuła "von" lub "zu" przed nazwiskiem oznaczała osobę stanu szlacheckiego (podobnie "de" we Francji). Pochodziła od oznaczenia miejsca pochodzenia "z". I jako słowo do dziś uzywane w tych językach oznacza wlasnie "z" (z Krakowa, z Maszkowic, ).
Ponieważ Pomorze Gdańskie znalazło się pod władzą pruską, księża zaczęli w aktach stosować pruską nomenklaturę. A nobilis wpisywali z przyzwyczajenia, albo żeby podkreslić stan osoby zapisywanej, jako że to "von" do konca do nich nie przemawiało.
Tak na szybko nie znalazłam, czy stosowanie "von" wynikało z zalecenia władz, ale myślę, że jest to do sprawdzenia w ustawodawstwie pruskim z tego okresu odnośnie prowadzenia akt stanu cywilnego.
Ponieważ Pomorze Gdańskie znalazło się pod władzą pruską, księża zaczęli w aktach stosować pruską nomenklaturę. A nobilis wpisywali z przyzwyczajenia, albo żeby podkreslić stan osoby zapisywanej, jako że to "von" do konca do nich nie przemawiało.
Tak na szybko nie znalazłam, czy stosowanie "von" wynikało z zalecenia władz, ale myślę, że jest to do sprawdzenia w ustawodawstwie pruskim z tego okresu odnośnie prowadzenia akt stanu cywilnego.
Pozdrawiam
Maria
Szukam aktu zgonu Jana Daniela Knolla przed 1847 rokiem.
Maria
Szukam aktu zgonu Jana Daniela Knolla przed 1847 rokiem.
-
Moje skromne doświadczenia potwierdzają to co napisałaś. Niemniej nie jest to odpowiedź na postawione pytania.
Myślę że "von" nie było wprowadzone urzędowo. Z dotychczas przeanalizowanego materiału wynika iż najstarszy wpis "von" pojawił się w 1802 r., a ostatni (póki co) Nobilis w 1821 r. Wszystko w ramach jednej parafii. Prędzej stawiałbym na narodowość/ pochodzenie księży ale to wymaga odrębnych badań.
Pozdrawiam
Myślę że "von" nie było wprowadzone urzędowo. Z dotychczas przeanalizowanego materiału wynika iż najstarszy wpis "von" pojawił się w 1802 r., a ostatni (póki co) Nobilis w 1821 r. Wszystko w ramach jednej parafii. Prędzej stawiałbym na narodowość/ pochodzenie księży ale to wymaga odrębnych badań.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony śr sty 14, 2015 12:36 am przez Zatoka, łącznie zmieniany 1 raz.
Janusz Wegner
Genepedia
Genepedia
-
- Podziękował/a: 7 razy
- Podziękowano: 18 razy
- Kontakt:
Szlachta potrzebowała powtarzać, że szlachetnie była urodzona. Nie koniecznie ludziom wydawało się oczywiste, że szlachetnie się zachowała ...
Pozdrawiam
Chrystian
Pozdrawiam
Chrystian
-
- Podziękowano: 4 razy
A jak w podstępny i niegodny sposób ktoś przyczynił się do pokonania wroga - otrzymał za to szlachectwo - to musiał od tej pory wykazywać się tylko szlachetnym postępowaniem.
To tylko semantyka.
Dlaczego tak było to zapoznajcie się ze schematem wzorów pism kancelaryjnych w dyplomatyce także. /fałszerstwa /.
https://www.youtube.com/watch?v=YjUoX4GwCSg
Mariusz
To tylko semantyka.
Dlaczego tak było to zapoznajcie się ze schematem wzorów pism kancelaryjnych w dyplomatyce także. /fałszerstwa /.
https://www.youtube.com/watch?v=YjUoX4GwCSg
Mariusz
Kalinowski Mariusz
-
- Podziękował/a: 16 razy
- Podziękowano: 215 razy
Sporo o von: jako > Adelsprädikat
http://de.wikipedia.org/wiki/Adelspr%C3%A4dikat
http://de.wikipedia.org/wiki/Von
Pozdrawiam
Grazyna
http://de.wikipedia.org/wiki/Adelspr%C3%A4dikat
http://de.wikipedia.org/wiki/Von
Pozdrawiam
Grazyna
-
- Podziękował/a: 46 razy
- Podziękowano: 209 razy
Zapis "v." oznacza szlachte i jest tozsamy z lacinskimi "de", "nobilis", "generosus",
gdzie z koncem XVIII w. ciezko znalezc roznice pomiedzy "nobilis" a "generosus".
We wczesniejszych epokach - zwlaszcza XVI-XVII w. byla to przede wszystkim roznica majatkowa.
Zapis "von" nie zawsze oznacza szlachte. Na obszarze kultury jezyka niemieckiego funkcjonowaly
rodziny mieszczanskie i chlopskie uzywajace owego "von" - bedacego odpowiednikiem holenderskiego "van".
"V." lub "von" na Pomorzu Gdanskim co do zasady oznacza szlachte, ktora uczestniczyla homagium w 1772 r.
oraz jej prawe potomstwo w linii meskiej.
gdzie z koncem XVIII w. ciezko znalezc roznice pomiedzy "nobilis" a "generosus".
We wczesniejszych epokach - zwlaszcza XVI-XVII w. byla to przede wszystkim roznica majatkowa.
Zapis "von" nie zawsze oznacza szlachte. Na obszarze kultury jezyka niemieckiego funkcjonowaly
rodziny mieszczanskie i chlopskie uzywajace owego "von" - bedacego odpowiednikiem holenderskiego "van".
"V." lub "von" na Pomorzu Gdanskim co do zasady oznacza szlachte, ktora uczestniczyla homagium w 1772 r.
oraz jej prawe potomstwo w linii meskiej.
Adam A. Pszczolkowski
http://www.szlachta.org.pl
Pisze tylko w dziale Szlachta, herbarze, heraldyka.
Prosze nie slac do mnie wiadomosci prywatnych,
tylko zakladac nowe watki w powyzszym dziale.
http://www.szlachta.org.pl
Pisze tylko w dziale Szlachta, herbarze, heraldyka.
Prosze nie slac do mnie wiadomosci prywatnych,
tylko zakladac nowe watki w powyzszym dziale.
-
Adamie
To co napisałeś wiem od dawna niemniej dziękuję za konstruktywny wpis. Jak napoisałem wcześniej problem sprowadza się do dziwnego sposobu zapisu danych dla ojca
Nobilis imię v (von) nazwisko
Spotykam coraz większą ilość aktów z tym schematem. Na dodatek w różnych parafiach. Ponadto w aktach chrztu kolejnych dzieci z danego małżeństwa występuja także przypadki iż przy nazwisku ojca nie ma ani Nobilis ani von. Za tym zapisem musi się coś kryć, tylko co ?
Byc może ten temat trzeba będzie przenieść na WTG Gniazdo (z racji na ten sam zabór) gdyż wszystko wskazuje na to iż w zaborze rosyjskim i austriackim nikt dotąd nie spotkał się z takim zapisem lub nie zastanawiał się nad jego sensem.
Pozdrawiam
To co napisałeś wiem od dawna niemniej dziękuję za konstruktywny wpis. Jak napoisałem wcześniej problem sprowadza się do dziwnego sposobu zapisu danych dla ojca
Nobilis imię v (von) nazwisko
Spotykam coraz większą ilość aktów z tym schematem. Na dodatek w różnych parafiach. Ponadto w aktach chrztu kolejnych dzieci z danego małżeństwa występuja także przypadki iż przy nazwisku ojca nie ma ani Nobilis ani von. Za tym zapisem musi się coś kryć, tylko co ?
Byc może ten temat trzeba będzie przenieść na WTG Gniazdo (z racji na ten sam zabór) gdyż wszystko wskazuje na to iż w zaborze rosyjskim i austriackim nikt dotąd nie spotkał się z takim zapisem lub nie zastanawiał się nad jego sensem.
Pozdrawiam
Janusz Wegner
Genepedia
Genepedia
Nie ma tu nic tajemniczego :-)
Von z czasem zaczęto traktować jako część nazwiska
a ksiądz chcąc podkreślić dostojeństwo parafianina
dodatkowo dopisywał stary piękny łaciński tytuł.
I tak jak piszesz, pełna dowolność w zapisach,
gdyż i tak wszyscy wiedzieli "(...) Co zacz? Kto go rodzi?"
[Oczywiście cytat z "Pana Tadeusza"].
Pozdrowienia z Pomorza.
Arnold
Von z czasem zaczęto traktować jako część nazwiska
a ksiądz chcąc podkreślić dostojeństwo parafianina
dodatkowo dopisywał stary piękny łaciński tytuł.
I tak jak piszesz, pełna dowolność w zapisach,
gdyż i tak wszyscy wiedzieli "(...) Co zacz? Kto go rodzi?"
[Oczywiście cytat z "Pana Tadeusza"].
Pozdrowienia z Pomorza.
Arnold
-
Myślę że w odniesieniu do Pomorza Gdańskiego (w pocz. XIX w.) nie można traktować von jako części nazwiska. To był proces rozłożonyw czasie. Co innego sytuacja w Europie zachodniej. Bardziej skłonny jestem uwierzyć w sugestię Marii o obowiązku zapisu von wprowadzonym przez ustawodastwo pruskie, a dopiero na tym tle dodawanie przez księży tytułu Nobilis jako starego, pięknego tytułu łacińskiego.
Czy ktoś napotkał urzędowy akt pruski wprowadzający obowiązek zapisu von z końcem XVIII lub pocz. XIX w. ?
Pozdrawiam
Czy ktoś napotkał urzędowy akt pruski wprowadzający obowiązek zapisu von z końcem XVIII lub pocz. XIX w. ?
Pozdrawiam
Janusz Wegner
Genepedia
Genepedia
-
- Podziękowano: 5 razy
- Kontakt:
Moi drodzy, nie które Wasze wnioski są błędne. Na Pomorzu i to również Gdańskim "von" występuje już w połowie XVII w. więc teza zaborów odpada ! W księgach metrykalnych zapis "nobilis" występuje jeszcze pod koniec XIX w. Narodowość księży w niektórych, zaznaczam w niektórych przypadkach na pewno ma znaczenie. Ale jak wytłumaczyć wpisywanie von przez księży ur. i wychowanych np. na Kujawach, czy też w królewszczyznach ? Prześledzenie ich drogi zawodowej, jeżeli przechodziła przez Prusy może dać odpowiedź. Nie można się opierać na badaniach tylko jednej parafii !!!
Pozdrawiam Krzysiek
Pozdrawiam Krzysiek
-
Gdy inicjowałem ten temat rzeczywiście opierałem się o dane jednej parafii. Obecnie tworzę mikrodrzewa różnych gałęzi. Powyższy schemat powtarza się także w innych parafiach. W badanej rodzinie póki co nie spotkałem się z von przed I rozbiorem Polski ale to nie może przesądzać o wnioskach. Natomiast spotkałem się z "de" (dla nazwisk kobiet "wchodzących" do rodziny) w XVIII w. Traktując że było wymienną formą dla "von" potwierdza częściowo to co napisał Krzysztof.
W tym stanie rzeczy zagadka robi się coraz ciekawsza, przynajmniej dla mnie. Przesunięcie początku dokonywania tego typu wpisów na okres przedrozbiorowy każe odrzucić hipotezę o narodowości księży.
Pozdrawiam
W tym stanie rzeczy zagadka robi się coraz ciekawsza, przynajmniej dla mnie. Przesunięcie początku dokonywania tego typu wpisów na okres przedrozbiorowy każe odrzucić hipotezę o narodowości księży.
Pozdrawiam
Janusz Wegner
Genepedia
Genepedia