UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Webtrees

Problemy i zapytania związane z działaniem programów genealogicznych

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

Krystian
Podziękował/a: 56 razy
Podziękowano: 34 razy
Kontakt:

Re: Webtrees

Post autor: Krystian » pn sty 19, 2015 12:12 pm

No właśnie z MyHeritage... Trudno - to "tylko" 200 osób :(
Pozdrowienia
Krystian

Awatar użytkownika

wuja
Podziękował/a: 13 razy
Podziękowano: 15 razy
Kontakt:

Post autor: wuja » pn sty 19, 2015 3:44 pm

Krystian pisze:No właśnie z MyHeritage... Trudno - to "tylko" 200 osób :(
Oj tam, oj tam. Aż 200 :rotfl: Znam taką osobę, która miała ponad 1400 osób. Minął kwartał i jest już w połowie drogi :)
Pozdrawiam, Wojtek
-------------------------
https://wojciechgracz.pl
Taki już los poszukiwaczy, zanim się znajdzie grudkę złota, trzeba przesiać tony piasku.

Awatar użytkownika

klw
Podziękował/a: 20 razy
Podziękowano: 52 razy

Post autor: klw » pn sty 19, 2015 4:53 pm

Oj tam, oj tam. GEDCOM jest plikiem tekstowym i można go szybko wyedytować (godzina, dwie góra) - szczególnie gdy wskaźniki są jednowierszowe (tzn. nie mają kolejnych poziomów)
Pozdrawiam serdecznie,
Krzysztof Wasyluk

Awatar użytkownika

Krystian
Kontakt:

Post autor: Krystian » pn sty 19, 2015 5:33 pm

klw pisze:Oj tam, oj tam. GEDCOM jest plikiem tekstowym i można go szybko wyedytować (godzina, dwie góra) - szczególnie gdy wskaźniki są jednowierszowe (tzn. nie mają kolejnych poziomów)
Po edycji jednej osoby, też pomyślałem o notatniku, wyeksportowałem sobie całość pliku i w godzinę faktycznie było już po sprawie :)
Pozdrowienia
Krystian

Awatar użytkownika

wooc
Podziękował/a: 10 razy
Podziękowano: 35 razy

Post autor: wooc » pn sty 19, 2015 7:08 pm

Krystian pisze:Czy da się gdzieś wyłączyć wyświetlanie dwóch elementów z opisu osoby? Chodzi mi o "unikatowy identyfikator globalny" i "identyfikator wpisu".
Administracja->Twoje drzewo genealogiczne->Zakładka Prywatność-> W sekcji Ograniczenia prywatności z listy rozwijanej wybrać "Unikatowy identyfikator globalny" a obok "Ukryj przed wszystkimi" i "Dodaj"

Analogicznie z drugim. Nie ma potrzeby ręcznego edytowania pliku. Po prostu ukrywamy to przed wyświetlaniem.
Do edytowania pliku GEDCOM polecam notepad++, po edytowaniu w notatniku systemowym Windowsa mogą pojawić się problemy z polskimi znakami.

-- Post scalono 19 sty 2015, 19:15 --
wuja pisze:Przepraszam ale nie zauważyłem Twojego pytania (edytowałeś swój wpis i wtedy on nie jest traktowany jako nowy a ja przeglądam forum tylko przez "Nowe posty")
Niestety forum traktuje nowy post wysłany 5 godzin później jako edycję poprzedniego jeśli nie było w międzyczasie postu innego użytkownika.

Czy możesz wkleić wpis GEDCOM lub przesłać mi prywatną wiadomością?
Pozdrawiam
Łukasz Wileński
-----------------------------
http://rodzina.sunschool.edu.pl/

Awatar użytkownika

wuja
Kontakt:

Post autor: wuja » wt sty 20, 2015 3:05 pm

wooc pisze:Czy możesz wkleić wpis GEDCOM lub przesłać mi prywatną wiadomością?
Proszę bardzo

Kod: Zaznacz cały

0 @P10488@ INDI
1 NAME Wojciech /Kałuża/
2 GIVN Wojciech
2 SURN Kałuża
1 SEX M
1 BIRT
2 DATE 1888
1 DEAT
2 DATE 1888
1 FAMC @F3377@
1 CHAN
2 DATE 31 OCT 2014
3 TIME 19:24:43
Pozdrawiam, Wojtek
Taki już los poszukiwaczy, zanim się znajdzie grudkę złota, trzeba przesiać tony piasku.

Awatar użytkownika

Krystian
Kontakt:

Post autor: Krystian » czw sty 22, 2015 5:01 pm

W "Ustaw domyślne bloki dla nowych drzew genealogicznych" mam wyświetlony w trzeciej kolumnie taki błąd:
ERROR 8: Undefined index: random_media0 Error occurred on line 336 of file index_edit.php Notice: Undefined index: random_media in (tu jest dokładne położenie pliku na serwerze/index_edit.php) on line 336 Fatal error: Call to a member function getTitle() on a non-object in (tu jest dokładne położenie pliku na serwerze/index_edit.php)
Nie da się ponadto zmieniać owych bloków czyli dodawać bądź odejmować. Co może być tego powodem?
Pozdrowienia
Krystian

daniel_janus
Podziękował/a: 6 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: daniel_janus » czw sty 22, 2015 10:09 pm

Usuń
Wszystkie Temat: Data wysłania: Adres email:
webtrees - Przegląd zmian 25 grudnia 2014 - 4:19:24 po południu webtrees-noreply@adampolanowski.pl
webtrees - Przegląd zmian 21 grudnia 2014 - 6:05:47 po południu webtrees-noreply@adampolanowski.pl
webtrees - Przegląd zmian 19 grudnia 2014 - 11:09:42 po południu webtrees-noreply@adampolanowski.pl
Na mojej stronie pojawił się komunikat, który jak dla mnie jest nie do otwarcia
Można z tym coś zrobić?
Pozdrawiam adampolanowski.pl

Awatar użytkownika

wooc

Post autor: wooc » pt sty 23, 2015 6:29 pm

Krystian pisze:W "Ustaw domyślne bloki dla nowych drzew genealogicznych" mam wyświetlony w trzeciej kolumnie taki błąd:
ERROR 8: Undefined index: random_media0 Error occurred on line 336 of file index_edit.php Notice: Undefined index: random_media in (tu jest dokładne położenie pliku na serwerze/index_edit.php) on line 336 Fatal error: Call to a member function getTitle() on a non-object in (tu jest dokładne położenie pliku na serwerze/index_edit.php)
Nie da się ponadto zmieniać owych bloków czyli dodawać bądź odejmować. Co może być tego powodem?
Czy w modułach masz włączony blok "Pokaz slajdów"? Jeśli nie to włącz go.

-- Post scalono 23 sty 2015, 18:30 --
daniel_janus pisze:Usuń
Wszystkie Temat: Data wysłania: Adres email:
webtrees - Przegląd zmian 25 grudnia 2014 - 4:19:24 po południu webtrees-noreply@adampolanowski.pl
webtrees - Przegląd zmian 21 grudnia 2014 - 6:05:47 po południu webtrees-noreply@adampolanowski.pl
webtrees - Przegląd zmian 19 grudnia 2014 - 11:09:42 po południu webtrees-noreply@adampolanowski.pl
Na mojej stronie pojawił się komunikat, który jak dla mnie jest nie do otwarcia
Można z tym coś zrobić?
Pozdrawiam adampolanowski.pl
Spróbuj uaktualnić do najnowszej wersji.

-- Post scalono 23 sty 2015, 18:33 --
wuja pisze: Proszę bardzo
Dziwne, u mnie wyświetla się normalnie... Podpytam się, czy ktoś jeszcze zauważył ten problem. Jak coś będę wiedział to odpowiem.
Pozdrawiam
Łukasz Wileński

Awatar użytkownika

Krystian
Kontakt:

Post autor: Krystian » pt sty 23, 2015 9:06 pm

wooc pisze: Czy w modułach masz włączony blok "Pokaz slajdów"? Jeśli nie to włącz go.
W modułach mam włączone wszystkie 60 elementów, a mimo to błąd jest nadal...
Pozdrowienia
Krystian

Awatar użytkownika

Krystian
Kontakt:

Post autor: Krystian » ndz sty 25, 2015 4:51 pm

Aby utworzyć nowe zadanie badawcze, należy najpierw dodać „zadanie badawcze” do listy faktów i zdarzeń, w ustawieniach drzewa genealogicznego.
Nie mogę znaleźć gdzie się to dokładanie ustawia...
Pozdrowienia
Krystian

Awatar użytkownika

wuja
Kontakt:

Post autor: wuja » pn sty 26, 2015 1:57 pm

wooc pisze:
wuja pisze:Niestety od pewnego czasu ta funkcja źle działa. Nie wszystkie powiązania są scalane (oczywiście pomimo zaptaszkowania).
Występuje to przy łączeniu osoby będącej dzieckiem jakiejś rodziny z osobą zamężną. Po scaleniu osoba zostaje bez małżonka, a co ciekawe, małżonek jest nadal w związku z scalaną osobą. Najprościej w takim wypadku jest wyedytować GEDCOM i ręcznie dopisać rodzinę z małżonkiem.
Inaczej można sobie poradzić poprzez usunięcie z jednej rodziny łączonej osoby, następnie usunięcie jej całkowicie i wstawienie tej "drugiej"
Niestety nie zaobserwowałem tego zjawiska. U mnie działa scalanie prawidłowo. Czy możesz podać jakieś dodatkowe szczegóły (np. wpisy Gedcom)
Doszedłem wreszcie co powodowało ten błąd u mnie. Opiszę pokrótce, może ktoś kiedyś będzie miał ten problem.
W poprzednich wersjach (chyba przed 1.5) po zaptaszkowaniu właściwych danych do zachowania i po kliknięciu na "Zapisz" odświeżało/wracało do strony scalania (z informacją co było scalone) i na tej stronie administracyjnej był link "Oczekujące zmiany". Klikaliśmy, zatwierdzaliśmy i ok. Teraz tego linku nie ma, no to ja odświeżałem tą stronę administracyjną("scalającą"), pojawiał się wtedy odnośnik "Oczekujące zmiany", zatwierdzałem i wtedy lipa - nie wszystkie dane zostawały scalone. Trzeba od razu po scaleniu przejść do otwartej karty osoby scalanej, odświeżyć stronę i tam zatwierdzać zmiany. Teraz dopiero zauważyłem, że po odświeżeniu tej strony administracyjnej był też komunikat co zostało scalone, ale już nie były to wszystkie dane. Mam nadzieję, że w miarę czytelnie to przedstawiłem.
Pozdrawiam, Wojtek

Awatar użytkownika

wooc

Post autor: wooc » wt sty 27, 2015 11:21 am

Krystian pisze:W modułach mam włączone wszystkie 60 elementów, a mimo to błąd jest nadal...
A czy w blokach masz ustawiony ten blok aby był widoczny?
Krystian pisze:Nie mogę znaleźć gdzie się to dokładanie ustawia...
Administracja->Twoje drzewo->Opcje edycji->Wszystkie fakty dotyczące osoby->Ikona Znajdź fakt lub wydarzenie->Zaznacz Zadanie badawcze.
Uwaga nie można wybrać wszystkich faktów, które są na tej liście. Ograniczeniem jest liczba znaków w polu obok ikonki wynosząca 255 znaków.
wuja pisze:Doszedłem wreszcie co powodowało ten błąd u mnie. Opiszę pokrótce, może ktoś kiedyś będzie miał ten problem.
W poprzednich wersjach (chyba przed 1.5) po zaptaszkowaniu właściwych danych do zachowania i po kliknięciu na "Zapisz" odświeżało/wracało do strony scalania (z informacją co było scalone) i na tej stronie administracyjnej był link "Oczekujące zmiany"......
Ta funkcja zostanie na nowo napisana w wersji 1.7.0, która w niedługim czasie się ukaże.
Pozdrawiam
Łukasz Wileński

hexon78
Podziękował/a: 50 razy
Podziękowano: 17 razy
Kontakt:

Post autor: hexon78 » śr sty 28, 2015 9:10 pm

Blok "lista najczęściej występujących nazwisk" nie uaktualnia się, czy to jest jakiś błąd ?

Awatar użytkownika

wooc

Post autor: wooc » śr sty 28, 2015 9:49 pm

hexon78 pisze:Blok "lista najczęściej występujących nazwisk" nie uaktualnia się, czy to jest jakiś błąd ?
Większość bloków aktualizuje swoją zawartość raz dziennie.
Pozdrawiam
Łukasz Wileński

ODPOWIEDZ

Wróć do „Programy genealogiczne”