Witam,
squrcz pisze:Witam,
Od kilku dni testuje program Ahnenblatt i napotkałem jeden problem, który nie wiem jak obejść. Otóż korzystałem kiedyś z Family Tree Builder, przesiadka na Ahnenblatt odbyła się bez problemów. Teraz chce się przesiąść na GenoPro, ale przy zapisywaniu w formacie ged przez program Ahnenblatt i imporcie w innym programie gubią mi się polskie literki ł,ś,ć itp. Przypuszczam że problem leży w kodowaniu pliku ged gdyż ten z FTB był w UTF-8 a ten z Ahnenblatt jest w ANSI. W związku z tym mam pytanie czy istnieje możliwość zapisu przez Ahnenblatt w kodzie UTF-8, jeżeli tak to gdzie to zmienić, a jeżeli nie to jak sobie z tym poradzić?
Pozdrawiam
Łukasz
nie udało mi się zapisać pliku *.ged z kodowaniem ANSI, zapisuje tylko "1 CHAR UTF-8"
Dlatego mam pytanie: jakiej wersji programu używasz? (najnowsza jest
2.86) i czy w pliku
były dopisywane dane z użyciem polskich literek? Ahnenblatt automatycznie rozpoznaje kodowanie
i tak je zapisuje. Nie ma opcji, żeby ustawiać sposób kodowania.
Gabrysiowata pisze:Witam!!
Mianowice chciałabym zrobić duży wydruk, wszystkich członków rodziny, a mam ich 1700 osób...czy istnieje taka opcja? zaznaczam, ze juz próbowałam różne opcje : duży przodków, potomków, klepsydra itd itd a niestety ...zawsze mi coś ucina.
Pozdrawiam
Gabrysiowata
klepsydra (zegar piaskowy) pokazuje przodków i potomków wybranej osoby.
Duży tablica przodków /potomków (jest to błąd w tłumaczeniu - w następnej wersji będzie
bardzo duża tablica...)
pokaże wszystkich podanych przodków/potomków.
Program tak optymalizuje wydruki, aby nie było krzyżujących się linii dlatego niektóre osoby są pokazywane
podwójnie lub nawet potrójnie. (przykład: 711 osób w tablicy [738 Ramek] )
Tak należy dobrać probanta, aby wynik był zbliżony do stawianych wymagań ale 1700 osób napewno żaden program
w jednej tablicy nie jest w stanie pokazać.