UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
AP Poznań
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 35
- Podziękował/a: 2 razy
AP Poznań
Mam prośbę do osób odwiedzających AP w Poznaniu o sprawdzenie jednego aktu ślubu na mikrofilmie z parafii Izbica Kuj. Znam dokładny rok ślubu więc nie będzie dużo szukania. Proszę o kontakt na PM. Z góry dziękuję. Tomek
Re: AP Poznań
Jeśli ktoś chciałby odszukać informacje z jakiegokolwiek Archiwum w Poznaniu, służę pomocą
Jestem w Poznaniu do 12 Czewrwca
Pozdrawiam, przemo

Pozdrawiam, przemo
-
- Podziękował/a: 21 razy
- Podziękowano: 31 razy
Witaj Przemku!
Proszę o sprawdzenie i ewentualnie ksero aktu urodzenia.
Józefa Zaręba córka Franciszka i Marianny ur. w Sulmierzycach pow. krotoszyński
W AP zespół 351/0 Akta SC parafii rzymskokatolickiej w Sulmierzycach
W AAP zespół 293/0
W/g aktu zgonu z Radomska z 20.02.1919roku żyła lat 47 czli urodzona w 1872 ale w 1872 jej aktu nie ma. Sprawdź zatem lata 1871 i 1873.
Pozdrawiam Alicja
Proszę o sprawdzenie i ewentualnie ksero aktu urodzenia.
Józefa Zaręba córka Franciszka i Marianny ur. w Sulmierzycach pow. krotoszyński
W AP zespół 351/0 Akta SC parafii rzymskokatolickiej w Sulmierzycach
W AAP zespół 293/0
W/g aktu zgonu z Radomska z 20.02.1919roku żyła lat 47 czli urodzona w 1872 ale w 1872 jej aktu nie ma. Sprawdź zatem lata 1871 i 1873.
Pozdrawiam Alicja
-
- Podziękował/a: 4 razy
- Podziękowano: 1 raz
Przemku,
czy mogę prosić o sprawdzenie aktu urodzenia :Weronika Michalska, Michalak?. Michalik?
Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej Kostrzyn (pow.średzki)
inna nazwa Księgi metrykalne parafii rzymsko-katolickiej Kostrzyn (pow. średzki)
3351/0/82 Księga urodzeń; 1868-1868
3351/0/85 Księga urodzeń; 1869-1869
3351/0/88 Księga urodzeń; 1870-1870
Dziękuję i pozdrawiam. Ina
czy mogę prosić o sprawdzenie aktu urodzenia :Weronika Michalska, Michalak?. Michalik?
Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej Kostrzyn (pow.średzki)
inna nazwa Księgi metrykalne parafii rzymsko-katolickiej Kostrzyn (pow. średzki)
3351/0/82 Księga urodzeń; 1868-1868
3351/0/85 Księga urodzeń; 1869-1869
3351/0/88 Księga urodzeń; 1870-1870
Dziękuję i pozdrawiam. Ina
Nie wiem Przemku, czy dasz radę wyjechać z Poznania...
Uprzejmie proszę o pomoc w zweryfikowaniu, który z podanych poniżej Marcinów prowadzi ku moim dalszym przodkom. W AAP znalazłem tylko indeksy odpowiednich aktów, ich weryfikacja (raczej pod innymi numerami) jest, mam nadzieję, możliwa z akt USC.
Proszę zatem o spisanie w Archiwum Państwowym w Poznaniu 2 aktów ślubu z 1883 r. w zespole 1958/0 Urząd Stanu Cywilnego Szamotuły-obwód wiejski:
1. Marcin Augusiak i Antonina Tomaszewska; w aktach kościelnych nr 1883/7 (chyba początek roku)
2. Marcin Augusiak i Marianna Hancyk; w aktach kościelnych nr 1883/49 (bliżej końca roku)
Najbardziej interesują mnie wiek, miejsce zamieszkania i rodzice młodej pary.
Uprzejmie proszę o pomoc w zweryfikowaniu, który z podanych poniżej Marcinów prowadzi ku moim dalszym przodkom. W AAP znalazłem tylko indeksy odpowiednich aktów, ich weryfikacja (raczej pod innymi numerami) jest, mam nadzieję, możliwa z akt USC.
Proszę zatem o spisanie w Archiwum Państwowym w Poznaniu 2 aktów ślubu z 1883 r. w zespole 1958/0 Urząd Stanu Cywilnego Szamotuły-obwód wiejski:
1. Marcin Augusiak i Antonina Tomaszewska; w aktach kościelnych nr 1883/7 (chyba początek roku)
2. Marcin Augusiak i Marianna Hancyk; w aktach kościelnych nr 1883/49 (bliżej końca roku)
Najbardziej interesują mnie wiek, miejsce zamieszkania i rodzice młodej pary.
Pozdrawiam, Andrzej
-
- Podziękowano: 14 razy
- Kontakt:
aandy pisze:Proszę zatem o spisanie w
Archiwum Państwowym w Poznaniu 2 aktów ślubu z 1883 r. w zespole
1958/0 Urząd Stanu Cywilnego Szamotuły-obwód wiejski:
To nie jest takie oczywiste że ślub cywilny był w Szamotułach. Granice obwodów USC i parafii przecież się nie pokrywały. Panny młode mogły mieszkać na terenie parafii Szamotuły, ale należeć do pobliskiego USC. To jest typowy problem osób, które mają informację wyłącznie z "Poznan Project"

Sam niedawno na tym się potknąłem, znalazłem w Projekcie ślub w parafii Żabno w roku 1880 i zamówiłem USC Żabno dla tego rocznika, tymczasem panna młoda pochodziła z jedynej w par. Żabno miejscowości nie należącej do tego urzędu (ale do USC Mosina)

Ostatnio zmieniony wt maja 27, 2008 7:57 pm przez bielecki, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Łukasz Bielecki
Łukasz Bielecki
Łukaszu,
Uwaga całkiem słuszna, ale w tym wypadku jestem po solidnych studiach w Archiwum Archidiecezjalnym w Poznaniu i wiem, że w 99% przypadków śluby moich przodków miały miejsce na obszarze parafii i USC w Szamotułach. Oczywiście, zawsze mogło się zdarzyć inaczej, ale nie ma innego sposobu niż zajrzeć do AP. Stąd moja prośba do Przemka...
A tak swoją drogą, to czy są jakieś dane nt. obszaru poszczególnych USC w Wielkopolsce?
Uwaga całkiem słuszna, ale w tym wypadku jestem po solidnych studiach w Archiwum Archidiecezjalnym w Poznaniu i wiem, że w 99% przypadków śluby moich przodków miały miejsce na obszarze parafii i USC w Szamotułach. Oczywiście, zawsze mogło się zdarzyć inaczej, ale nie ma innego sposobu niż zajrzeć do AP. Stąd moja prośba do Przemka...
A tak swoją drogą, to czy są jakieś dane nt. obszaru poszczególnych USC w Wielkopolsce?
Pozdrawiam, Andrzej
Informuję, że będę w Archiwum w czwartek lub w piątek więc proszę spodziewać się informacji w okolicach tychże dni.
Pozatym ,Alicjo, jeśli akt będzie po polsku to nie będę robił ksera, a jeśli będzie po rosyjsku to zrobię i jeśli chcesz to mogę ci go dostarczyć osobiście. Jak tylko egzaminy pozdaję to zmykam do Radomska :mrgreen:
Pozatym ,Alicjo, jeśli akt będzie po polsku to nie będę robił ksera, a jeśli będzie po rosyjsku to zrobię i jeśli chcesz to mogę ci go dostarczyć osobiście. Jak tylko egzaminy pozdaję to zmykam do Radomska :mrgreen:
Aha, i dodam jeszcze żeby prośby pisać na pw, w ten sposób mam je na skrzynce i się nie pogubię. A tu na publicznym forum to mogą się czasem zawieruszyć...admin usunie albo coś
Pozdrowienia dla adminów i moderatorów :mrgreen:
przemo
Pozdrowienia dla adminów i moderatorów :mrgreen:
przemo
-
- Podziękowano: 14 razy
- Kontakt:
Uwaga była oczywiście generalna, bo nie wszyscy sobie z tego zdają sprawę.aandy pisze:Łukaszu,
No pewnie, przy odpowiednim samozaparciu można sobie na mapie topograficznej, najlepiej ówczesnej, wykreślić granice parafii i USC korzystając z któregoś z istniejących urzędowych pruskich wykazów miejscowości wraz zi ich przynależnością parafialną i do USC. Ja sobie kiedyś zrobiłem taką mapkę dla powiatu poznańskiego, pięknie widać przecinanie się granic.
Przykład pierwszy z brzegu: do parafii Swarzędz należały dawniej następujące (poza miastem Swarzędz) miejscowości: 1. Gortatowo, 2. Gruszczyn, 3. Jasin, 4. Kruszczewo, 5. Łowęcin, 6. Nowawieś, 7. Nowymłyn (Antoniewo), 8. Paczkowo, 9. Zalasewo, 10. Zieleniec.
Z tego 1-7 oraz 9-10 należały do USC Swarzędz, ale Paczkowo już do USC Kostrzyn, natomiast do USC Swarzędz należały miejscowości: Kobylnica, Garby, Mechowo i Rabowice, należące do sąsiednich parafii, odpowiednio do Wierzenicy, Tulec, Kicina i Siekierek.
Pozdrawiam
Łukasz Bielecki
Łukasz Bielecki
-
- Podziękował/a: 12 razy
Czy jest możliwość sprawdzenia i zrobienia ksero z ksiąg parafii:
Rzgów rzymskokatolickie urodzenia 1842-1863, 1865-1875
Marianna Duczmańska ur. 30.12.1874 Goździków
Jakub Szumigalski ur. między 1863-1875 Gożdzików
Przemorski Artur
-
- Podziękował/a: 5 razy
- Podziękowano: 77 razy
- Kontakt:
Artur12 pisze:Czy jest możliwość sprawdzenia i zrobienia ksero z ksiąg parafii:
Chyba raczej nie bardzo są na to szanse. No chyba, że ktoś z Poznaniaków dysponuje w nadmiarze wolnym czasem, który lubi spędzać właśnie w AP.

Najprędzej to osiągniesz, jak napiszesz maila do AP Poznań. Zrobią płatną kwerendę i podeślą co potrzebujesz.
Serdeczności,
Asia
Z wiekiem przychodzi doświadczenie, a z doświadczeniem - zrozumienie.
Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne
http://www.wtg-gniazdo.org
-
Witam!
Ja też miałbym prośbę do osób odwiedzających AP w Poznaniu. Mam do sprawdzenia jeden akt. Mam dokładną datę, więc nie będzie problemu. Jestem cierpliwy i mogę czekać. Pozdrawiam
Ja też miałbym prośbę do osób odwiedzających AP w Poznaniu. Mam do sprawdzenia jeden akt. Mam dokładną datę, więc nie będzie problemu. Jestem cierpliwy i mogę czekać. Pozdrawiam
Mateusz Fryszer
-
- Podziękował/a: 70 razy
- Podziękowano: 169 razy
Witajcie,
A ja tylko chcialabym serdecznie podziekowan Panu odpowiedzialnemu za dzial "cudzoziemcow" w AP Poznan. Moze nas czyta ?
Telefonuje do niego od kilku dni, aby pomoc w poszukiwaniach osobie, ktora nie mowi po polsku, a ma swych przodkow w Poznaniu.
Pomoc z jego strony, nawet telefoniczna i jego cierpliwosc sa bez granic.
Bardzo "budujace" doswiadczenie dla mnie.
Serdecznosci
Bozenna
A ja tylko chcialabym serdecznie podziekowan Panu odpowiedzialnemu za dzial "cudzoziemcow" w AP Poznan. Moze nas czyta ?
Telefonuje do niego od kilku dni, aby pomoc w poszukiwaniach osobie, ktora nie mowi po polsku, a ma swych przodkow w Poznaniu.
Pomoc z jego strony, nawet telefoniczna i jego cierpliwosc sa bez granic.
Bardzo "budujace" doswiadczenie dla mnie.
Serdecznosci
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?
Czy ktoś z forumowiczów wybiera się w najbliższym czasie do AP w Poznaniu i mógłby sprawdzić 1 akt ślubu? Jeśli tak, to proszę o info na priv.
Pozdrawiam, Andrzej