UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Bełżec-Brzyski-Józef-1848

Prośby o pomoc w tłumaczeniu z łaciny

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
jasminum
Podziękował/a: 7 razy
Podziękowano: 7 razy

Bełżec-Brzyski-Józef-1848

Post autor: jasminum » ndz lut 15, 2015 2:25 pm

Proszę o tłumaczenie aktu:

Rok aktu: 1848
Miejscowość: Bełżec
Imię (dziecka/męża/zmarłego): Józef
Nazwisko (dziecka/męża/zmarłego): Brzyski
Link do zdjęcia: https://lh5.googleusercontent.com/-Ac9m ... B3zefa.JPG

Proszę o przetłumaczenie aktu ślubu mojego 4 x pradziadka. Nie jestem pewna czy to na pewno ten akt, którego szukałam, bo widzę, że rodzice pana młodego to Krzysztof Brzyski i Katarzyna Hypnarska i te informacje mi się zgadzają. Wydaje mi się też, że Antoni Hypnarski i Zofia (jaka?) to rodzice Katarzyny Hypnarskiej. Wiek młodych też widzę: 39 i 46. Ale nie mogę znaleźć imienia panny młodej, a powinna to być Helena Pępiak. I nie wiem czy ta formułka na górze to zwyczajowa formułka czy może jednak są w niej zawarte jakieś przydatne informacje.
Mam wiele wątpliwości związanych z tym aktem i z tym przodkiem. Nie mogę znaleźć jego aktu urodzenia i dziwi mnie wiek młodych. Może byli wdowcami?
Będę wdzięczna za pomoc :)
Pozdrawiam,
Joanna

Awatar użytkownika

Ynicz
Podziękował/a: 41 razy
Podziękowano: 315 razy
Kontakt:

Re: Bełżec-Brzyski-Józef-1848

Post autor: Ynicz » ndz lut 15, 2015 3:21 pm

Hej,
widzę, że ruszyłaś dalej przodków :)
Co do aktu małżeństwa, to sprawa wygląda tak:
Data ślubu: 5 marca (1848r. - roku nie widać, ale Ty podałaś, poza tym pojawia się też w informacji o zapowiedziach).
Pan młody: Michał Drawolik, kawaler, lat 39, syn Wawrzyńca i Rozalii zd. Kwas
Panna młoda: Katarzyna Hypnarska, wdowa po Krzysztofie Hypnarskim, lat 46, córka Antoniego Hypnarskiego i Zofii Domaruckiej.
Świadkowie: Maciej Skowronek i Maciej Drawolik.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona

AUTOR TEMATU
jasminum

Post autor: jasminum » ndz lut 15, 2015 4:11 pm

dzięki! I wychodzi że to całkiem co innego niż szukałam :( A co robi tam Brzyski Krzysztof?
Pozdrawiam,
Joanna

Awatar użytkownika

Ynicz
Kontakt:

Post autor: Ynicz » ndz lut 15, 2015 4:22 pm

Przepraszam bardzo, mój błąd - Krzysztof Brzyski był mężem Katarzyny. Rozpędziłem się i przez to, że zapisano ją pod panieńskim, podałem, że wdową była po Krzysztofie i nazwisko to, które przypisano Katarzynie. Oczywiście poprawka - panna młoda z ojca była Hypnarska, a po mężu Brzyska :)

PS
Księgi przeglądałaś na parafii, czy w Archiwum ?
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona

AUTOR TEMATU
jasminum

Post autor: jasminum » ndz lut 15, 2015 5:04 pm

Czyli to nie jest akt ślubu Józefa Brzyskiego, syna Krzysztofa i Katarzyny, z Heleną Pępiak, tylko ślub jego rodziców - Krzysztofa i Katarzyny? Coś mi tu latami nie pasuje. Muszę jeszcze raz poprzeglądać wszystkie notatki.
Na plebanii w Bełżcu mają niewiele ksiąg i są tylko od określonego roku. Udało mi się tam znaleźć jedynie akt zgonu Józefa Brzyskiego, wdowca po Helenie Pępiak. Zmarł w 1905 w wieku 72 lat. W Bełżcu dom 26. Czyli powinien się urodzić w roku 1833.
Od ciebie miałam informacje na temat daty ślubu mojego prapradziadka Józefa Brzyskiego z Katarzyną Wołoszyn (1885) oraz imiona jego rodziców - Józef Brzyski i Helena zd.Pępiak. Pojechałam więc do archiwum w Lublinie i próbowałam tam odszukać coś więcej. Znalazłam akt urodzenia Józefa Brzyskiego, syna Krzysztofa Brzyskiego i Katarzyny zd. Hypnarskiej. Ale akt urodzenia jest dopiero z 1860 roku! Ale też pojawia się tam numer 26. No i jeszcze ten akt ślubu. Myślałam że to akt ślubu Józefa z Heleną. No i ten numer 26 się pojawia również. Ale w tej chwili daty wszystkie przestają mi się zgadzać. Już się pogubiłam z tymi Józefami! Muszę to przemyśleć.

Przeglądałam w Lublinie księgi z Lipska, ale konkretnie z narodzinami, ślubami i zgonami z Bełżca. Niestety w niektórych brakowało kartek. Były powyrywane. I być może właśnie to jest przyczyną moich problemów. Może coś przeoczyłam :(
Pozdrawiam,
Joanna

Awatar użytkownika

Ynicz
Kontakt:

Post autor: Ynicz » ndz lut 15, 2015 5:26 pm

Sprawa wygląda tak. W 1885r. ślub brał 25-letni Józef Brzyski, syn Józefa i Heleny zd. Pępiak, czyli
ok. 1860r. na świat przychodzi Józef Brzyski, syn Józefa i Heleny. Mogło to być ich pierwsze, któreś z kolei lub ostatnie dziecko, więc wiek rodziców (matki przede wszystkim) to ok. 20-45, czyli najprędzej chrztu Józefa seniora szukać powinnać ok. 1840r. i jeżeli faktycznie rodzicami jego byli Krzysztof i Katarzyna, to jest to realne, ponieważ Krzysztof zmarł przed 1848r., bo wtedy właśnie bierze ponownie ślub.
Pozdrawiam,

ODPOWIEDZ

Wróć do „Akty - łacina”