UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
USC we Francji
Moderator: Moderatorzy
USC we Francji
Witam,
Chciałbym zapytać czy jest szansa odnalezienia informacji na temat osoby, która wyemigrowała do Francji przed II wojną światową posiadając jej akt urodzenia z Polski oraz przybliżoną lokalizację osiedlenia się we Francji? Chodzi o możliwość "wyciągnięcia" np aktu naturalizacji, zgonu czy ślubu tej osoby z lokalnego USC ... no właśnie lokalnego ale którego konkretnie to nie wiem ponieważ mój pradziadek (o którego własnie chodzi) osiedlił się w okolicy Lille lub Lens, a ile tam jest USC to nie mam pojęcia?
Pozdrawiam,
Łukasz
Chciałbym zapytać czy jest szansa odnalezienia informacji na temat osoby, która wyemigrowała do Francji przed II wojną światową posiadając jej akt urodzenia z Polski oraz przybliżoną lokalizację osiedlenia się we Francji? Chodzi o możliwość "wyciągnięcia" np aktu naturalizacji, zgonu czy ślubu tej osoby z lokalnego USC ... no właśnie lokalnego ale którego konkretnie to nie wiem ponieważ mój pradziadek (o którego własnie chodzi) osiedlił się w okolicy Lille lub Lens, a ile tam jest USC to nie mam pojęcia?
Pozdrawiam,
Łukasz
-
- Podziękował/a: 154 razy
- Podziękowano: 202 razy
Re: USC we Francji
We Francji co wieś to merostwo (Mairie), a w nim service etat civil (USC).
W sumie we Francji jest ich 36 681 .
W niektórych, tych mniejszych, pani sekretarka pracuje np. 2 dni w tygodniu, a w pozostałe dni w sąsiednich.
No i co robić ?
Naturalizacja znajduje się w archiwum w Fontainebleau, nie w merostwie.
Sprawdzałam Ci już w bazie nazwisko pradziadka ?
W sumie we Francji jest ich 36 681 .
W niektórych, tych mniejszych, pani sekretarka pracuje np. 2 dni w tygodniu, a w pozostałe dni w sąsiednich.
No i co robić ?

Naturalizacja znajduje się w archiwum w Fontainebleau, nie w merostwie.
Sprawdzałam Ci już w bazie nazwisko pradziadka ?
Pozdrawiam, Elżbieta z d. Cibińska
szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)
szukam:
Cześć,
Tak sprawdzałaś i ja również szukałem po wielu bazach ale niestety bezskutecznie ... i dlatego pomyślałem, że może nie ma tak dużo USC w tamtym regionie i mógłbym wysłać do kilku prośbę o wciągnięcie aktu zgonu jednak wygląda na to, że nie będzie takie proste ...
Natrafiłem na jeden ślad - znalazłem na liście nagrobków cmentarza z Harnes, z okolic Lens Victorię Zimny - druga żona pradziadka nazywała się właśnie Wiktoria z domu Kukla. Daty urodzenia i zgonu wskazują, że była rówieśniczką pradziadka, więc istnieje duże prawdopodobieństwo, że to jego żona.
Pozdrawiam,
Łukasz
Tak sprawdzałaś i ja również szukałem po wielu bazach ale niestety bezskutecznie ... i dlatego pomyślałem, że może nie ma tak dużo USC w tamtym regionie i mógłbym wysłać do kilku prośbę o wciągnięcie aktu zgonu jednak wygląda na to, że nie będzie takie proste ...
Natrafiłem na jeden ślad - znalazłem na liście nagrobków cmentarza z Harnes, z okolic Lens Victorię Zimny - druga żona pradziadka nazywała się właśnie Wiktoria z domu Kukla. Daty urodzenia i zgonu wskazują, że była rówieśniczką pradziadka, więc istnieje duże prawdopodobieństwo, że to jego żona.
Pozdrawiam,
Łukasz
-
Książka adresowa instytucji http://www.pagesjaunes.fr/recherche/harnes-62/mairie
W pierwsze okienko wpisz Mairie, w drugie nazwę miejscowości.
Wyskoczy Ci adres do merostwa. Do adresu dopisz "état civil" czyli USC.
Poproś o akt zgonu, to nic nie kosztuje.
Dobrze jednak podać rodziców osoby zmarłej lub nazwisko po mężu i ewentualnie przedział czasowy zgonu / urodzenia / ślubu
oraz Twój adres pocztowy, meil.
Nazwiska w mianowniku, bo się pani urzędniczka nie doszuka.
Twój cel to nie genealogia, a poszukiwanie rodziny pradziadka, bo kontakt został zerwany itd .....
A potem trzymaj kciuki.
W pierwsze okienko wpisz Mairie, w drugie nazwę miejscowości.
Wyskoczy Ci adres do merostwa. Do adresu dopisz "état civil" czyli USC.
Poproś o akt zgonu, to nic nie kosztuje.
Dobrze jednak podać rodziców osoby zmarłej lub nazwisko po mężu i ewentualnie przedział czasowy zgonu / urodzenia / ślubu
oraz Twój adres pocztowy, meil.
Nazwiska w mianowniku, bo się pani urzędniczka nie doszuka.
Twój cel to nie genealogia, a poszukiwanie rodziny pradziadka, bo kontakt został zerwany itd .....

A potem trzymaj kciuki.

szukam:
szukam:
Dziękuję Elżbieto!
Myślisz, że istniałaby szansa uzyskania aktu ślubu tej osoby
Pozdrawiam,
Łukasz
Pozdrawiam,
Łukasz
To miało być pytanie ale zabrakło pytajnika :)
diskopolo pisze:Dziękuję Elżbieto!
Pozdrawiam,
Łukasz
-
Śluby są objęte ochroną danych przez około 75 lat.
szukam:
szukam:
-
- Podziękował/a: 6 razy
- Podziękowano: 1 raz
Szukam info o Andrzeju Podwiązka Najprawdopodobniej mieszkał w roku 194/42 w Wittenheim Elsass 2 Tak podał adres jego brat Bolesław złapany przy przekraczaniu granicy w 1941 3 X 1941 prze stapo Metz.
Czy istnieje możliwość sprawdzenia tego adresu? Ewentualnie czy ktoś jeszcze mieszka pod wskazanym adresem?
Andrzej Podwiązka najprawdopodobniej mieszkał we Francji od roku !924 Przybył z USA Gdzie przebywał między rokiem 1912 1924
Pozdrawiam http://www.adampolanowski.pl/
Czy istnieje możliwość sprawdzenia tego adresu? Ewentualnie czy ktoś jeszcze mieszka pod wskazanym adresem?
Andrzej Podwiązka najprawdopodobniej mieszkał we Francji od roku !924 Przybył z USA Gdzie przebywał między rokiem 1912 1924
Pozdrawiam http://www.adampolanowski.pl/
Pozdrawiam http://www.adampolanowski.pl
-
- Podziękował/a: 70 razy
- Podziękowano: 169 razy
Danielu,
Nazwiska "Podwiazka" nie znalazlam w Wittenheim. Mozliwe, ze nazwisko zostalo zmienione na bardziej francuskie. Sprawdz w dokumentach rodzinnych.
Adres nie jest dokladny. Brak ulicy.
Podales tylko miasto "Wittenheim", oraz region "Elsass", co znaczy Alzacja.
Wedlug statystyk francuskich jest jedno dziecko o nazwisku Podwiazka urodzone w Francji miedzy 1916 a 1940 rokiem.
Po 1940 roku nazwisko juz nie wystepuje (nie zanotowano zadnego urodzenia dziecka o tym nazwisku).
Pozdrawiam,
Bozenna
Nazwiska "Podwiazka" nie znalazlam w Wittenheim. Mozliwe, ze nazwisko zostalo zmienione na bardziej francuskie. Sprawdz w dokumentach rodzinnych.
Adres nie jest dokladny. Brak ulicy.
Podales tylko miasto "Wittenheim", oraz region "Elsass", co znaczy Alzacja.
Wedlug statystyk francuskich jest jedno dziecko o nazwisku Podwiazka urodzone w Francji miedzy 1916 a 1940 rokiem.
Po 1940 roku nazwisko juz nie wystepuje (nie zanotowano zadnego urodzenia dziecka o tym nazwisku).
Pozdrawiam,
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?
-
- Podziękował/a: 6 razy
- Podziękowano: 1 raz
Niestety nie mam żadnych innych dokumentów.
Czy można dogrzebać się do metryki urodzenia tego dziecka?
Wiem z opowieści rodzinnych, ze podobno był kontakt z Andrzejem poprzez sąsiadów? na przełomie lat 50/60 Tylko tyle!
Te wiadomości o Wittenheim pochodzą z karty obozowej jego brata Bolesława.
Dzisiaj właśnie dowiedziałem się, że Boleslaw Podwiązka brat Andrzeja po uwięzieniu w Buchenwaldzie i oswobodzeniu umieszczony został dobrowolnie? w Dachau i tam zmarł 14 maja 1945 roku. Wiadomości mam z magistratu miasta Kóln, które było ostatnim miejscem zamieszkania przed złapaniem na granicy.
Dziękuję i pozdrawiam http://www.adampolanowski.pl/
Czy można dogrzebać się do metryki urodzenia tego dziecka?
Wiem z opowieści rodzinnych, ze podobno był kontakt z Andrzejem poprzez sąsiadów? na przełomie lat 50/60 Tylko tyle!
Te wiadomości o Wittenheim pochodzą z karty obozowej jego brata Bolesława.
Dzisiaj właśnie dowiedziałem się, że Boleslaw Podwiązka brat Andrzeja po uwięzieniu w Buchenwaldzie i oswobodzeniu umieszczony został dobrowolnie? w Dachau i tam zmarł 14 maja 1945 roku. Wiadomości mam z magistratu miasta Kóln, które było ostatnim miejscem zamieszkania przed złapaniem na granicy.
Dziękuję i pozdrawiam http://www.adampolanowski.pl/
Pozdrawiam http://www.adampolanowski.pl
-
- Podziękował/a: 70 razy
- Podziękowano: 169 razy
Danielu,
Nie ma mozliwosci odnalezienia aktu urodzenia tego dzieccka, gdyz nie ma dokladnego miejsca urodzenia.
Te dane sa narazie chronione, gdyz nie maja 100 lat.
A moze dostal obywatelstwo francuskie? Mozna sprawdzic naturalizacje.
Zapytaj o to Ele (elgra).
Pozdrawiam,
Bozenna
Nie ma mozliwosci odnalezienia aktu urodzenia tego dzieccka, gdyz nie ma dokladnego miejsca urodzenia.
Te dane sa narazie chronione, gdyz nie maja 100 lat.
A moze dostal obywatelstwo francuskie? Mozna sprawdzic naturalizacje.
Zapytaj o to Ele (elgra).
Pozdrawiam,
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?
Witam,
Dla zainteresowanych przesyłam poniżej link do aktywnej strony ze zdjęciami z cmentarza w Harnes:
http://s410.photobucket.com/user/gornik ... t=2&page=1
Dla zainteresowanych przesyłam poniżej link do aktywnej strony ze zdjęciami z cmentarza w Harnes:
http://s410.photobucket.com/user/gornik ... t=2&page=1
-
@diskopolo
Dobrze, ze Cie widzę.
Znalazłeś ten grób Wiktorii ?
Tak pytam, bo na Klub Beskid jeden forumowicz poważnie się zaangażował w poszukiwania.
15/06/2016 wysłałam Ci prywatna wiadomość ....
Po Tobie inni będą potrzebować pomocy, wiec może dobrze by było jakoś to zakończyć ... (może podziękowaniami ?)
Dobrze, ze Cie widzę.
Znalazłeś ten grób Wiktorii ?
Tak pytam, bo na Klub Beskid jeden forumowicz poważnie się zaangażował w poszukiwania.
15/06/2016 wysłałam Ci prywatna wiadomość ....
Po Tobie inni będą potrzebować pomocy, wiec może dobrze by było jakoś to zakończyć ... (może podziękowaniami ?)
szukam:
szukam:
Witaj Elżbieto!
Odczytałem Twoją wiadomość dopiero 2 dni temu ale niestety nie miałem czasu odpisać, w każym razie dziękuję serdecznie za przypomnienie!
Odezwę się bezpośrednio do forumowicza z Klubu Beskid.
Pozdrawiam,
Łukasz
Odczytałem Twoją wiadomość dopiero 2 dni temu ale niestety nie miałem czasu odpisać, w każym razie dziękuję serdecznie za przypomnienie!
Odezwę się bezpośrednio do forumowicza z Klubu Beskid.
Pozdrawiam,
Łukasz