UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Sekretarz Policji, Rewizor...

Wolne forum wymiany myśli, doświadczeń i wiedzy

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
Carloz
Podziękował/a: 24 razy
Podziękowano: 12 razy

Sekretarz Policji, Rewizor...

Post autor: Carloz » czw mar 26, 2015 1:17 pm

Witam serdecznie,

Właśnie otrzymałem odpowiedź ws. kwerendy z Archiwum Diecezjalnego we Włocławku. Z wcześniej odnalezionego skanu z KLS miasta Brdowa dowiedziałem się, że moja pra...babcia Józefa Pniewska urodziła się w 1818r. w Brześciu Kujawskim, jako córka Mikołaja Pniewskiego i Apolonii z Szydłowskich. W AD we Włocławku chciałem znaleźć ten akt chrztu z 1818r., jak akt małżeństwa rodziców w latach 1803-1818.
Odnaleziona została metryka chrztu, niestety bez metryki ślubu. Prawdopodobnie więc odbył się gdzie indziej. Jednakże sama metryka chrztu dała mi kilka ciekawych informacji.

"stawił się Mikołaj Pniewski Sekretarz policzji z Brzescia lat czterdzieści dwa maiący"

"w przytomności Andrzeia Szydłowskiego lat maiący dwadzieścia sześć rewizora z Gniewkowa"

Co ważne, w akcie tego chrztu nie ma informacji, że matka - Apolonia - była z domu Szydłowska, ale niejaki Andrzej Szydłowski był jednym ze świadków - więc można założyć możliwość bliskiego pokrewieństwa Apolonii i Andrzeja.

Sprawdziłem pokrótce akta z szukajwarchiwach dotyczące Gniewkowa, ale prawdopodobnie nazwiska Pniewski i Szydłowski tam nie występują. Jeśli chodzi o Brześć Kujawski, a AD sprawdzili małżeństwa pomiędzy 1803 i 1818r., bez rezultatu.

Może zawody tych osób, sekretarz policji i rewizor mogą coś powiedzieć, wskazać na jakieś rozwiązanie lub przynajmniej kierunek, gdzie mogę znaleźć jakieś informacje? Czy to będzie kolejna 'ściana', dotycząca moich przodków? :) I oczywiście mam pytanie, czym zajmowały się te osoby, jaka była specyfika ich zawodów? Trzeba było mieć pochodzenie lub wykształcenie? Czy te osoby często zmieniały miejsce zamieszkania?

Być może można coś odnaleźć w zgonach z parafii Brześć Kujawski po 1818r., Mikołaja Pniewskiego i Apolonii Pniewskiej z Szydłowskich. Ale to już wymagałoby szukania od 1818 do... 1850, 1860? A efekty nie są pewne.

Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Pozdrawiam,

Karol.

Bea
Podziękował/a: 199 razy
Podziękowano: 183 razy

Re: Sekretarz Policji, Rewizor...

Post autor: Bea » czw mar 26, 2015 7:02 pm

Może trochę nie na temat, ale...
oba wymienione nazwiska są bardzo podobne z nazwami miejscowości mazowieckich: Pniewo i Szydłowo - odległych od siebie jakieś 15km:
https://www.google.com/maps/d/edit?mid= ... utqK6aafDk
Beata

Awatar użytkownika

mariamazur
Podziękował/a: 100 razy
Podziękowano: 103 razy

Post autor: mariamazur » czw mar 26, 2015 9:15 pm

Carloz pisze:Może zawody tych osób, sekretarz policji i rewizor mogą coś powiedzieć, wskazać na jakieś rozwiązanie lub przynajmniej kierunek, gdzie mogę znaleźć jakieś informacje?
Nie chcę Cię martwić, ale urzędnicy rosyjscy w XIX wieku byli przerzucani z miejsca na miejsce. W prasie były publikowane okresowo mianowania na wyższe stanowiska i z tych publikacji nie widać jakiejkolwiek logiki tych przenosin. A właściwie jedną logikę - przenieść jak najdalej, żeby urzędnik nie związał się za bardzo z mieszkańcami. Czyli może być tak, że ślub miał miejsce gdzies na odległym końcu guberni, albo wręcz w guberni sąsiedniej.
Pozdrawiam
Maria

Szukam aktu zgonu Jana Daniela Knolla przed 1847 rokiem.

AUTOR TEMATU
Carloz
Podziękował/a: 24 razy
Podziękowano: 12 razy

Post autor: Carloz » śr kwie 01, 2015 2:25 pm

Piszę dopiero teraz, gdyż właśnie wróciłem z urlopu. W każdym razie bardzo dziękuję za odpowiedzi. Co do częstych migracji to jestem już przyzwyczajony, niestety, ale akurat praktycznie wszyscy przodkowie mojego prapradziadka rodzili się w innych miejscowościach, zwykle oddalonych od siebie o wiele kilometrów. Głównie dlatego, że część z nich to drobna szlachta, zarządzająca majątkami bogatszej szlachty. Ślady się urywają. Wspomniani Pniewscy i Szydłowscy może rzeczywiście odnajdą się na Mazowszu.

A kim był rewizor w carskiej Rosji? Czy rewizor i sekretarz policji musieli mieć jakieś wykształcenie lub pochodzenie, tzn. czy może ta posada wskazywać na szlacheckie korzenie? Jeśli migrowali, to czy można jakoś prześledzić ścieżki ich karier, czy pozostaje tylko szukanie po omacku w parafiach?
Pozdrawiam,

Karol.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wymiana doświadczeń”