UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Ciechanów-Juszkowski-Antoni-1887

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
Bea
Podziękował/a: 199 razy
Podziękowano: 183 razy

Ciechanów-Juszkowski-Antoni-1887

Post autor: Bea » pn mar 30, 2015 11:23 pm

Proszę o tłumaczenie aktu:

Rok aktu: 1887
Miejscowość: Ciechanów
Imię (dziecka/męża/zmarłego): Antoni
Nazwisko (dziecka/męża/zmarłego): Juszkowski
Link do zdjęcia: https://picasaweb.google.com/lh/photo/3 ... directlink

Proszę o tłumaczenie umowy notarialnej:

1. https://picasaweb.google.com/lh/photo/3 ... directlink
2. https://picasaweb.google.com/lh/photo/m ... directlink
3. https://picasaweb.google.com/lh/photo/H ... directlink

Umowę sporządzono w 1887 r. w Ciechanowie przed notariuszem Rogalskim. Jedną ze stron jest Antoni Juszkowski (Juskowski ?) syn Adama, mieszkający w miejscowości Modła (powiat ciechanowski, gubernia płocka) i jego żona Józefa z domu Krysiewicz, córka Karola.
Antoni Juszkowski umiera rok po tej umowie, w 3 marca 1888 r. - niestety księga z 1889, kiedy to wg spisu nastąpił podział majątku, nie dotrwała do dzisiejszych czasów (nie mam szczęścia), ale może tu będzie coś interesującego.
Para Antoni i Józefa mieli 8-mioro dzieci (w kolejności): Andrzeja, Mariannę, Wiktorię, Konstantego, Kazimierza, Filomenę, Franciszka i Konstancję. Być może imię któregoś z nich pojawia się w umowie.
Miejscowości które mogą wystąpić to: Baboszewo, Błonino Jeże, Dzierzążnia, Giżyno, Lekowo, Modła, Sarnowo, Skołatowo, Wierzbica Kmieca, Unierzyż.
Beata

AUTOR TEMATU
Bea

Re: Ciechanów-Juszkowski-Antoni-1887

Post autor: Bea » wt wrz 22, 2015 10:32 pm

Google Picasa coś pozmieniało i nie widzę możliwości powiększania zdjęć załadowanych na stronie... :nieok:
Dlatego daję nowe linki.
http://www.beatkowo.bl.ee/Hosting/1str.jpg
http://www.beatkowo.bl.ee/Hosting/2str.jpg
http://www.beatkowo.bl.ee/Hosting/3str.jpg

Niestety jakość zdjęć bez zmian - w zasadzie tylko 3 str. jest w dobrej jakości.
Ale może Ktoś z Was mimo to pomoże mi w odszyfrowaniu o co chodzi w tej umowie.
Beata

marla

Post autor: marla » pt lip 14, 2017 7:09 pm

nie ma gwiazdek, nazwy własne lepiej sprawdź, zabawnie pisał... nie zmieniałam stylu, miej i Ty zabawę :D

N.R. 18

1887.02.03 (01.22) Ku mnie Władysławowi Walentynowiczowi Rogalskiemu, ciechanowskiemu powiatowemu notariuszowi, w Kantorze mojej znajdującej się w mieście powiatowym Ciechanowie, przy ulicy Wielko Warszawskiej, w obecności osobistej znanych mi, posiadających wymaganą prawem Jakość świadków, obywateli w mieście Ciechanów zamieszkałych: Wincentego Petrowicza Małowieckiego i Dawida Nachminowicza (Gr...nana), Stawili się osobiście znani mi i k' sporządzeniu aktów mający zdolność do czynności prawnych rolnicy: 1. Antoni (w zasadzie Andtoni albo Anztoni) Adamowicz i Józefa Karlowna dd Krysiewicz małżonkowie Juskowscy, 2. Konstantyn Antonowicz Juskowski, wszyscy oni we wsi Madła, Ciechanowskiego powiatu zamieszkali i prawne miejsce pobytu dla siebie naznaczone mający i zawarli następującą umowę: Antoni i Józefa małżonkowie Juskowscy, żona w towarzystwie i ze zgodą męża działająca, oświadcza, że od [przywłaszczenia?] u wspomnianego swojego syna Konstantyna Juskowskiego sumy 2950 rubli i takiego [dopełnienia?] tego aktu otrzymali i za niniejszym pokwitowaniem odbioru sumę tych 2950 rubli [przycisnąć? skąpić?] ... Konstantynowi Juskowskiemu winnymi i [deklarują] się zapłacić ... w ciągu 30 lat, zabezpieczać ... całym swoim majątkiem ruchomym i nieruchomym własnym w ... swojej własności ziemskiej w [kalkulacja?] 28 morgów, 218 prętów nowo(coś tam) miary z części gruntu, zakupionego przez nich wg (zgodnie z) aktem z (15) 27 lutego 1867 r. sporządzonym w hipotecznej ... nieruchomości Midła i Midel... z nr porządkowym 81 (nie widać) Ed..wa i Emilii małżonków Pajewskich, ... we wsi Madła Ciechanowskiego powiatu, i (nie widać) [mazanka = lepianka] o obszarze ziemi (pola?) 28 morgów(chyba - nie widać), [widoczności?] 80 prętów z zabudowaniami <2 str 6 linia>

zmęczyłam się, cdn...

AUTOR TEMATU
Bea

Post autor: Bea » pt lip 14, 2017 9:20 pm

miejscowość to MODŁA w parafii Lekowo k. Ciechanowa
nie mam wspominanego aktu zakupu ziemi z 1867, ooo... on powinien być po polsku... przynajmniej formalnie. Bo konstrukcja tego dokumentu to jakaś chińszczyzna... chodzi o pożyczkę w rodzinie ? i poszli z tym do notariusza !? dziwne jakieś...

Antoni i Józefa mieli 8 dzieci i wspomniany Konstanty był ich 4 potomkiem w kolejności. Nie najstarszym synem, ani też nie najmłodszym. W zasadzie niewiele o nim wiem. Urodził się w 1860 r. więc w momencie sporządzania aktu miał 27 lat.
Najstarszy był Andrzej, który był już żonaty i ... zmarł 2 lata później. Ich ojciec Antoni zmarł rok później (matka Józefa - 10 lat później). Rodzina była w posiadaniu jakiś morgów ziemi, ale dlaczego ten akt odnosi się tylko do Konstantego ? w sumie jeszcze jest młodszy brat Kazimierz (25 lat), siostra Filomena (23 lata) i najmłodsi: Franciszek (21 lat) i Konstancja (18 lat). To najmłodszych rodzice powinni zabezpieczyć finansowo w razie czego.
Nie podoba mi się ten Konstanty.....
Beata

Awatar użytkownika

alix66
Podziękował/a: 7 razy
Podziękowano: 10 razy

Post autor: alix66 » pt lip 14, 2017 10:36 pm

Konstanty Jużkowski vel Juszkowski był przez 2 lata szwagrem mojej praprababki, Franciszki z Obidzińskich.
Pozdrawiam,
Ola

AUTOR TEMATU
Bea

Post autor: Bea » pt lip 14, 2017 10:46 pm

Dlaczego tylko dwa lata ? Nie znam Franciszki z Obidzińskich, to żona Kazimierza ?
Moja jest Marianna de domo Juszkowska.
Beata

Awatar użytkownika

alix66
Podziękował/a: 7 razy
Podziękowano: 10 razy

Post autor: alix66 » pt lip 14, 2017 11:00 pm

Konstanty ożenił się w 1887r w Ciechanowie z młodszą siostrą Franciszki, Agnieszką Obidzińską. Agnieszka zmarła w 1889r w Kaliszu pod Ciechanowem, z Konstantym nie miała dzieci.
Pozdrawiam,
Ola

AUTOR TEMATU
Bea

Post autor: Bea » pt lip 14, 2017 11:42 pm

Ha! i to chyba tłumaczy o co tu chodzi.
Dzięki Olu.

4/16 lutego 1887 r. Konstanty bierze ślub z Agnieszką. Akt 24/1887 nie powołuje się na intercyzę. Bo umowę spisano wcześniej. Właśnie tę której wstawiłam skany. I nie chodzi o sprawy majątkowe między małżonkami, tylko pomiędzy synem a starzejącymi się rodzicami.
Chyba nie będzie tu ciekawych - z genealogicznego punktu widzenia - danych. Tym bardziej, że Konstanty to tylko brat mojej pra... Ona miała intercyzę przy ślubie, ale księga się nie zachowała.
Bardziej interesująca będzie umowa z 1867 r. kupna ziemi od Pajewskich. Mam nadzieję, że ta księga istnieje (i jest po polsku).
Beata

marla

Post autor: marla » sob lip 15, 2017 6:17 pm

Jeśli masz tłumaczenie tego aktu to wrzuć, jak nie to zrobię. Chcę dokończyć, tak czy inaczej, ten temat. Pozornie nieistotne dane i tak są przydatne, poza tym i tak zrobię to tłumaczenie, choćby dla nauki praktycznej. Możesz od "prawie kuzynki" Oli wyciągnąć już opracowane dok o których wspomina? Jak nie to daj linki. (pruski porządek zwiększa skuteczność ;) )

AUTOR TEMATU
Bea

Post autor: Bea » sob lip 15, 2017 7:52 pm

Tłumaczenia aktu ślubu Konstantego nie mam, ale mogę dorobić, przynajmniej tyle, ile umiem ;-)
Dygresje (moja koleżanka mówiła: dywersje) zaznaczyłam kursywą.

Akta USC parafii Ciechanów, 1887.
42. Kalisz/Modła
Zdarzyło się w mieście Ciechanowie 4/16 lutego 1887 roku o 4 wieczorem. Oświadczamy, że w obecności świadków Aleksandra Obidzińskiego, gospodarza z Kalisza 50 l. i Antoniego Chojnackiego (?) .... z Ciechanowa 25 lat zawiązano dziś religijne małżeństwo między Konstantym Jużkowskim (poprawnie przez sz, nie przez ż) 26 l. kawalerem, żołnierzem tymczasowo urlopowanym ....
(tu nie rozumiem) mieszkającym
w Modle w parafii Lekowo, urodzonym we wsi Baboszewo, synem Antoniego i Józefy z Krysiewiczów, małżonków Juszkowskich
a Agnieszką Obidzińską 19 lat, przy rodzicach mieszkającą i urodzoną we wsi Kalisz, córką Hipolita i Florentyny z Michalskich, małżonków Obidzińskich gospodarzy.
Małżeństwo poprzedziły 3 zapowiedzi ogłaszane w kościołach parafialnych Ciechanowa i Lekowa w dniach 18, 25 stycznia i 1 lutego = 30 stycznia, 6 i 13 lutego ...... ... Nowożeńcy oświadczyli, że oni nie zawarli między sobą żadnej intercyzy. Pozwolenie ojca nowozaślubionej ... ustnie. Dalej jest o księdzu i formułki kończące że nie pisate i nie czytate.
Beata

marla

Post autor: marla » sob lip 15, 2017 8:02 pm

tam chyba leci tak
... żołnierzem aktualnie na przepustce przy rodzicach zamieszkałym w Modrze ...

AUTOR TEMATU
Bea

Post autor: Bea » sob lip 15, 2017 8:11 pm

ah... no tak: przy rodzicach ;-)
a ja się głowiłam, co to może być, hehehhe

akt zgonu Agnieszki: Ciechanów, 87/1889 nie wiele więcej wnosi. Małżeństwo mieszka w Modle w parafii Lekowo, a Agnieszka tymczasowo była u rodziców w Kaliszu koło Ciechanowa i tam zmarła. Świadek ten sam: Aleksander Obidziński.

edit:
para Konstanty i Agnieszka miała jednak dziecko, Stanisławę, urodzoną w 1888 r. w Modle parafia Lekowo (akt 76/1888).
Beata

marla

Post autor: marla » sob lip 15, 2017 9:23 pm

szukaj aktu zgonu - w ciągu najbliższych lat pewnie ....

AUTOR TEMATU
Bea

Post autor: Bea » sob lip 15, 2017 10:16 pm

tak, zgon dziecka po dwóch latach, tj. w 1890
aczkolwiek wcześniej umiera Antoni (1888) i Andrzej = pierworodny syn Antoniego (1889)
Pierworodnych nie brali do wojska, Konstanty miał pecha, bo był drugim w kolejności synem, więc się załapał...
Nie wiem co z trzecim synem Kazimierzem.
Beata

marla

Post autor: marla » ndz lip 16, 2017 4:15 pm

N.R. 18

1887.02.03 (01.22) Ku mnie Władysławowi Walentynowiczowi Rogalskiemu, ciechanowskiemu notariuszowi powiatowemu, w Kantorze mojej znajdującej się w mieście powiatowym Ciechanowie, przy ulicy Wielko Warszawskiej, w obecności osobistej znanych mi, posiadających wymaganą prawem Jakość świadków, obywateli w mieście Ciechanów zamieszkałych: Wincentego Petrowicza Małowieckiego i Dawida Nachminowicza (Gr...mana), stawili się osobiście znani mi i k' sporządzeniu aktów zdolni do czynności prawnych rolnicy:
1. Antoni (w zasadzie Andtoni albo Anztoni) Adamowicz i Józefa Karlowna dd Krysiewicz małżonkowie Juskowscy, 2. Konstantyn Antonowicz Juskowski, wszyscy oni we wsi Madła, Ciechanowskiego powiatu zamieszkali i prawne miejsce pobytu dla siebie naznaczone mający i zawarli następującą umowę:
Antoni i Józefa małżonkowie Juskowscy, żona w towarzystwie i ze zgodą męża działająca, oświadcza, że oni pożyczyli od wspomnianego swojego syna Konstantyna Juskowskiego kwotę 2950 rubli i takiego [досовершенiя - dopełnienia? sporządzenia?] tego aktu otrzymali a za niniejszym pokwitowaniem odebrali sumę tych 2950 rubli przyznają, że są [сказанному - wspomnianemu] Konstantynowi Juskowskiemu dłużni i [zobowiązują] się spłacić oną w ciągu 30 lat, zabezpieczając oną całym swoim majątkiem ruchomym i nieruchomym posiadanym w [снобенност?] swojej własności ziemskiej w [каличествѣ - ilości] 28 morgów, 218 prętów nowopolnej miary z części gruntu, zakupionego przez nich zgodnie z aktem z (15) 27 lutego 1867 r. zapisanym w Księdze hipotecznej [именiя - majątku, mienia, posiadłości] Madła i Midel[..? Madel...?] z nr porządkowym 81 (nie widać) [Edmunda] i Emilii małżonków Pajewskich, położona (znajdująca się) we wsi Madła Ciechanowskiego powiatu, i (nie widać - oddali? zwrócili?) [сказанноe - wspomniane, wskazane] o obszarze ziemi (pola?) 28 morgów(chyba - nie widać), [widoczności?] 80 prętów z zabudowaniami[... ...] oficyny, (stodołą, składem) zbożowym (lub chlebowym) (i) połową drugiego składu (stodoły, szopy) zbożowego, stajnią (nie widać), szopą i [...] piwnicami, [za ... ... ... w swoje] (użytkowanie wieczyste) (jednego pokoju w domu), połowy spichlerza i dwóch morgów ornej ziemi, a także (społecznego, cywilnego, publicznego) użytkowania (nie widać), Konstantynowi Juskowskiemu w zastaw (nie widać - posiadanie?) za procenty na poczet spłaty kwoty długu (nie widać ...) 30 lat [począwszy] od (11) 23 kwietnia bieżącego roku, z [którą to] datą zobowiązują się oddać jemu w [faktyczną własność] [...] gruntowy [...] ziemi i zabudowania, w wypadku niespłacenia długu (pożyczki?) [nie widać ...] zostanie sprzedane wszystko i [dalej ...] roku, [...] spłaty (Konstantyna? kapitału?). Małżonkowie Juskowscy [...] na wniesienie w hipoteczny [wskaźnik] opisany [... ...] kwoty 2950 rubli i prawa zastawu wg (nie widać) oświadczenia Konstantyna Juskowskiego z [... ... ...] w dożywotnie [...] użytkowanie. Konstantyn Juskowski zobowiązanie małżonków Juskowskich i [розписку - grafik] ich [...] kwoty 2950 rubli akceptuje. (nie widać ...) podatki gminne i wszelkie (nie widać) gruntowe powinności i [...] na zobowiązanie małżonków Juskowskich po [pierwszym? ...] lipca tego roku, [... data ... nie widać] (podejmuje?) takie na siebie Konstantyn Juskowski. W wypadku pożaru zastawny właściciel (?) [zgodnie z prawem] otrzyma [ubezpieczenie ...] i zobowiązuje się [wznieść - odbudować?] własnym wysiłkiem nowe budynki w miejsce spalonych. - [... i ... ...] były wydane stronom. Kopia główna (?) papierze aktowym (?) w cenie 8 rubli 75 kopiejek należy [...] Konstantyna Juskowskiego [aktowemu ...] 3 ruble i [... ...] 1 rubel 50 kopiejek [...] notariusz. Z [...] Józefa Juskowska oświadcza, że jest niepiśmienna i zleca [rozpisać? jej ...] mieszkańcowi miasta Ciechanów, obywatelowi Tomaszowi (s. Wincentego) Dąbrowskiemu. Projekt tego aktu przeczytany i podpisany ...

nie wiem, czy gotowe (mdli mnie już) chyba wystarczająco - poczytaj, sprawdź co się jeszcze kupy nie trzyma

... skoro wykształceni tak pisali, to nie dziwię się, że nikt się nie chciał uczyć czytać....

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe - rosyjski”