Proszę o tłumaczenie aktu:
Rok aktu: 1853
Miejscowość: Niegardów
Imię (dziecka/męża/zmarłego): Franciszek
Nazwisko (dziecka/męża/zmarłego): Ogrodziński
Link do zdjęcia: https://www.dropbox.com/s/fe6quci1vsmf6 ... a.jpg?dl=0
Bardzo proszę o rozczytanie aktu.
Akt jest w języku polskim ale dla mnie trudny do rozszyfrowania.
Pozdrawiam
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Niegardów-Ogrodziński-Franciszek-1853
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 3 razy
- Podziękowano: 6 razy
Re: Niegardów-Ogrodziński-Franciszek-1853
Działo się w wsi Niegardowie dnia 27 września 1853 roku o godzinie 11 rano. Wiadomo czynimy iż w przytomności świadków Macieja Chojnackiego lat 36 i Kacpra Łopakowskiego lat 26 mających, obydwóch katolików zagrodników, w wsi Wierzbicy zamieszkałych, ... zaślubionej pary, na dniu dzisiejszym zawarte zostało religijne małżeństwo między Franciszkiem Ogrodzińskim katolikiem młodzianym służącym za fornala w Wierzbicy zamieszkałym, a w Brończycach urodzonym, synem wziętego do wojska rosyjskiego w roku 1832 Michała Ogrodzińskiego i zmarłej w Czechach dnia 6 października 1848 roku Teresy z Szymańskich małżonków, lat 20 mającym. A Małgorzatą Przybyłecką, katoliczką, panną służącą w Wierzbicy zamieszkałą i urodzoną z niegdy B... Przybyłeckiego wyrobnika i pozostałej Reginy z Gorzkowskich małżonków, lat 19 liczącą. Małżeństwo to poprzedziły trzy zapowiedzi w parafii Niegardowskiej w dniach 12, 18 i 25 września roku bieżącego. Jako też pozwolenie dla nowozaślubionego przez radę familijną sporządzoną ... w kancelarii wójta gminy Wierzbica, a dla nowozaślubionej przez jej matkę ustnie obecną aktowi ślubu. Tamowanie małżeństwa nie zaszło. Małżonkowie nowi oświadczają iż żadnej umowy przedślubnej nie zawarli z sobą. Akt ten przeczytany stawającym i świadkom którzy pisać nie umieją ja podpisałem.
Pozdrawiam,
Monika
Pozdrawiam,
Monika