UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Data i miesce urodzenia i śmierci sportowca

Wolne forum wymiany myśli, doświadczeń i wiedzy

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
Sebi
Podziękował/a: 2 razy

Data i miesce urodzenia i śmierci sportowca

Post autor: Sebi » ndz kwie 05, 2015 9:49 pm

W jednej z lokalnych gazet przeczytałem bardzo krótką historię człowieka, która mnie jako sympatyka genealogii bardzo zainteresowała.
Zostały opisane największe osiągnięcia ”jednorękiego biegacza”. Lecz nie to mnie najbardziej jako genealoga zaciekawiło, ale to, że nie wiadomo dokładnie gdzie się urodził i kiedy i gdzie zmarł.

Artykuł ukazał się w „Ziemi Kaliskej” 3 kwietnia br., nr wydania 14 (78).

Owym jednorękim biegaczem był Henryk Szutko.

We wspomnianym tygodniku czytamy m.in.:
„Szutko (rocznik 1942 r.) pochodził z Łomazów w Lubelskiem, chodź się tam nie urodził, bo w miejscowym USC nie ma na ten temat śladu.”
„…nie udało się ustalić daty i miejsca jego śmierci…”

Prawdopodobnie zmarł w Białej Podlaskiej.

Może kogoś zainteresuje tak jak mnie wyjaśnienie dokładnych dat i miejsc urodzenia i śmierci? Niestety dla mnie to odległe miejsca do poszukiwań, ale może ktoś z Was?
Pozdrawiam
Sebastian

AUTOR TEMATU
Sebi
Podziękował/a: 2 razy

Re: Data i miesce urodzenia i śmierci sportowca

Post autor: Sebi » wt kwie 07, 2015 7:04 am

W wyszukiwarce Cmentarza komunalnego znalazłem:

Nazwisko: Szutko,
Imię: Henryk,
Data urodzenia: brak danych,
Data zgonu: 29-08-1995,
Cmentarz: Biała Podlaska.

http://www.komunalnik.pl/site.php?x=&im ... nie+%C2%BB

Może to poszukiwana osoba? Jeśli tak, to pozostała by tylko data i miejsce urodzenia.
Pozdrawiam
Sebastian

Awatar użytkownika

ofski
Podziękował/a: 18 razy
Podziękowano: 51 razy

Post autor: ofski » śr kwie 08, 2015 2:03 pm

numer aktu zgonu - 664/95 , ale przypuszczam, że w USC może być problem z pozyskaniem informacji

można próbować ustalić datę i miejsce urodzenia przez PZLA (był przecież dwukrotnym Mistrzem Polski)

stan
Podziękował/a: 7 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: stan » pn sie 10, 2015 10:09 am

Hej,
bardzo mnie zaintrygowała ta informacja tym bardziej, że moją pasją oprócz genealogii jest historia sportu. Napiszę zaraz do PZLA ale nie liczyłbym na "Wielki odzew". Szkoda, że nie ma tego tekstu w necie, zamieścilibyśmy go na stronie historiasportu.pl, bo o takich sportowcach trzeba pamiętać :). Mam znajomych w Bielsku Podlaskim może oni coś zadziałają :). Podana wyszukiwarka nie wchodzi, a szkoda bo bym znał dokładne miejsce pochówku. Poszperałem trochę w necie i jest krótka wzmianka o nim na stronie Lubelskiego Centrum Dokumentacji Historii Sportu
http://historiasportu.umcs.lublin.pl/20 ... yk-szutko/
Henryk Szutko jako zawodnik osiągnął:
10 000 m (1966) - 3. miejsce (Stal Elbląg)
12 km bieg przełajowy - (1967) - 1. miejsce, (1968) - 1. miejsce - w obu przypadkach jako zawodnik (Calisia Kalisz)
Pisząc teraz wpadła mi myśl. Może Wy jako genealodzy Ci którzy zwą się zawodowcami i amatorami znacie podobne historie. Może warto by było stworzyć taki kącik tu dla tych, którzy kiedyś radowali Nasze serca?. Tą drogą zwracam się do autorów Naszego forum o kontakt z moją osobą Nasza Fundacja, która prowadzi jedyny taki portal o historii naszego sportu jest do Waszej dyspozycji :). Zaraz wystosuję do Was pisemną propozycje :)
Popek, Pawęzowska, Redo, Dąbrowska, Grabińska, Placek, Urbaniak, Laskowski, Mamaj
http://www.popek.info
Działoszyce, Dzierążnia, Sancygniów i okolice

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wymiana doświadczeń”