Proszę o tłumaczenie aktu:
Rok aktu: 1890
Miejscowość: Janowiec Kościelny
Imię (dziecka/męża/zmarłego): NN
Nazwisko (dziecka/męża/zmarłego): Szypulski
Link do zdjęcia: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/336 ... 788a3.html
Witam,
Proszę o przetłumaczenie poniższego aktu chrztu. Ze względu na bark znajomości rosyjskiego nie jestem w stanie odczytać imienia dziecka.
Z góry dziękuję za pomoc
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Janowiec Kościelny-Szypulski-NN-1890
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 16 razy
- Podziękowano: 93 razy
Re: Janowiec Kościelny-Szypulski-NN-1890
Połcie Młode Nr 61
Działo się we wsi Janowiec Kościelny 19 / 31 maja 1890 roku o pierwszej po południu. Stawił się osobiście Jan Szypulski robotnik z Połci Młodych lat 40 w przytomności Wincentego Piotrowskiego rolnika z Połci Młodych lat 60 – i okazli nam martwe dziecię płci męskiej oświadczając, że urodziło się ono w Połciach Młodych tego dnia o godz. 11 rano od prawowitej jego małżonki Teodory z Tańskich lat 24. Po naocznym przekonaniu się o śmierci martwo narodzonego akt ten przystępującym niepiśmiennym odczytany przez nas tylko podpisany. Utrzymujący Akta Stanu Cywilnego Proboszcz Parafii Janowieckiej Ks. Tomasz Krempski /-/
Smutne to, ale dziecko nie zostało ochrzczone, więc imienia nie nadano.
Wawrek
Działo się we wsi Janowiec Kościelny 19 / 31 maja 1890 roku o pierwszej po południu. Stawił się osobiście Jan Szypulski robotnik z Połci Młodych lat 40 w przytomności Wincentego Piotrowskiego rolnika z Połci Młodych lat 60 – i okazli nam martwe dziecię płci męskiej oświadczając, że urodziło się ono w Połciach Młodych tego dnia o godz. 11 rano od prawowitej jego małżonki Teodory z Tańskich lat 24. Po naocznym przekonaniu się o śmierci martwo narodzonego akt ten przystępującym niepiśmiennym odczytany przez nas tylko podpisany. Utrzymujący Akta Stanu Cywilnego Proboszcz Parafii Janowieckiej Ks. Tomasz Krempski /-/
Smutne to, ale dziecko nie zostało ochrzczone, więc imienia nie nadano.
Wawrek
-
AUTOR TEMATU - Posty: 46
- Podziękował/a: 25 razy
- Podziękowano: 1 raz
Dziękuję za tłumaczenie, trochę tak podejrzewałem, że nie mogłem znaleźć imienia bo go tam nie było.
-- Post scalono 13 kwie 2015, 21:43 --
Mam jeszcze jedną prośbę. Czy i w tym przypadku dziecko zmarło przed chrztem ?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/95f ... 5313f.html
-- Post scalono 13 kwie 2015, 21:43 --
Mam jeszcze jedną prośbę. Czy i w tym przypadku dziecko zmarło przed chrztem ?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/95f ... 5313f.html
-
- Podziękował/a: 16 razy
- Podziękowano: 93 razy
Niestety, dokładnie tak jak wyżej dziecko urodziło się nieżywe. Z tych samych rodziców dnia 14 października 1893 roku. Przyczyną tego mógł być konflikt serologiczny. Potwierdzałoby to inne nieżywe noworodki może oprócz pierwszego dziecka. Wtedy oni o tym nie wiedzieli i tłumaczyli to wolą boską. Czyli wiadomo, że matka miała krew Rh(-) a ojciec Rh(+)
Wawrek
Wawrek