Witam ,
proszę forumowiczów o pomoc. Moja sprawa jest trochę skomplikowana. W parafii Zagórów 12/24.11.1875r odbył się ślub Tomasza Parusa z tejże parafii i Marianny Szymczak lat 21, służącej w Zagórowie, córki Mojżesza i Estery Szymczak , urodzonej w wsi Dąbrowa pow.łeczycki. Ksiądz zapisał , że odbyła się jedna
zapowiedż przedślubna 9/21/01.1875 , a w parafii odstąpiono od dwóch zapowiedzi za okazaną idulti Konsystorza Kaliskiego z dn. 8/20.11.1875 o numerze bieżącym 746.Sprawdzałam w Arch.Archidiec. we Włocławku skąd otrzymałam właśnie skan tego aktu małżeństwa, nie zachowały się tam jednak żadne inne dokumenty dot. tego ślubu, nie ma ani dowodów do małżeństw, nie ma zgody Konsystorza Kaliskiego. Od roku szukam jakiegoś śladu Marianny Szymczak , otrzymywałam wiele wskazówek na różnych forach od zawsze pomocnych genealogów , ale jak dotąd bezskutecznie i w desperacji przeszukuję najróżniejsze Dąbrowy, Dąbrowice i pobliskie parafie.
Szukam Dąbrowy w powiecie łęczyckim w której Marianna Szymczak się urodziła.Sądzę ,że była wyznania mojżeszowego , o czym świadczą imiona jej rodziców.. Nie wiem gdzie szukać dokumentów dot. jej urodzenia.
Ponadto musiała ona składać pisemną prośbę o zezwolenie na ślub z katolikiem, w tej prośbie było jakieś uzasadnienie. Taką korespondencje prowadziła ze swoją parafią ? z parafią męża w Zagórowie ? Czy przed ślubem musiała zostać ochrzczona i przejść na katolicyzm ?
Gdzie szukać dokumentów dot. tej dyspensy małżeńskiej.
Dopiero od roku zajmuję się genealogią ,wciągnęło mnie to ogromnie , ale jako nowicjusz czasami nie wiem gdzie się "obrócić".
Bardzo proszę Was o pomoc.
Serdecznie pozdrawiam
Mirka.
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Szukam dokumentów dot. dyspensy małżeńskiej między parafiami Zagórów i wieś Dąbrowa pow. Łęczyca
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 16 razy
- Podziękowano: 215 razy
Re: szukam dokumentów dot. dyspensy małżeńskiej między parafiami Zagórów i wieś Dąbrowa pow. Łęczyca
Witaj,
Jesli Marianna urodzila sie Dabrowie w powiecie leczyckim to prawdopodobnie chodzi o Dabrowe
kolo wsi Złotniki, parafia Dalikow.
Tak wygladal powiat leczycki w latach jej urodzenia, str. 47.
http://zbc.uz.zgora.pl/dlibra/docconten ... 6&dirids=1
W Slowniku Geograficzynym ...... poz. 28
podaje sie, ze obocznosc Dalikow, czyli obecnie to juz Dalikow.
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geograficzny/Tom_I/920
Urodzona ok. roku 1854, raczej z tego okresu metryk w sieci nie ma.
Pozdrawiam
Grazyna
Jesli Marianna urodzila sie Dabrowie w powiecie leczyckim to prawdopodobnie chodzi o Dabrowe
kolo wsi Złotniki, parafia Dalikow.
Tak wygladal powiat leczycki w latach jej urodzenia, str. 47.
http://zbc.uz.zgora.pl/dlibra/docconten ... 6&dirids=1
W Slowniku Geograficzynym ...... poz. 28
podaje sie, ze obocznosc Dalikow, czyli obecnie to juz Dalikow.
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geograficzny/Tom_I/920
Urodzona ok. roku 1854, raczej z tego okresu metryk w sieci nie ma.
Pozdrawiam
Grazyna
Re: szukam dokumentów dot. dyspensy małżeńskiej między parafiami Zagórów i wieś Dąbrowa pow. Łęczyca
Odstąpienie od zapowiedzi raczej ma związek z czasem (żeby ślub nie wypadł na czas zakazany) i dlatego nie raczej nie spodziewałbym się czegoś specjalnego po tym idulcie. Idulty są czasem w allegatach ale dla tego rocznika nie widzę.
Jeśli była wyznania mojżeszowego to musiała przejść na katolicyzm lub inne wyznanie chrześcijańskie a w zasadzie powinna być w księdze nawróconych (o ile się zachowała powinna być w AD) albo w księdze chrztów.
W Zagórowie była gmina mojżeszowa tam tez powinieneś zerknąć. Uwaga musiała być urodzona z innym imieniem a może i nazwiskiem.
Jeśli była wyznania mojżeszowego to musiała przejść na katolicyzm lub inne wyznanie chrześcijańskie a w zasadzie powinna być w księdze nawróconych (o ile się zachowała powinna być w AD) albo w księdze chrztów.
W Zagórowie była gmina mojżeszowa tam tez powinieneś zerknąć. Uwaga musiała być urodzona z innym imieniem a może i nazwiskiem.
Bardzo dziękuję Wam za podpowiedzi.
Tak jak piszesz Grażyno ,niestety Dalikowa z okresu mnie interesującego nie ma w sieci. Nie widzę też ,aby w Dalikowie były skany wyznania mojżeszowego.Wiem ,że w Archiwum Archidiec. w Łodzi są lata wcześniejsze, ale nie sądzę iż znajdę Marianne w księgach rzymskokatolickich. Może podpowie mi ktoś gdzie Żydzi z Dabrowy i okolic mieli swój kahał ( tak to się nazywa ?? ) ?
Czy księgi nawróconych prowadzono w każdej parafii katolickiej ? Sądzę , że Marianna imie mogła zmienić ,ale nazywała sie chyba jednak Szymczak skoro ksiądz w akcie ślubu zapisał iż jest córką Mojżesza i Estery Szymczaków.
Czy Marianna mogła dostarczać z gminy mojżeszowej w Zagórowie jakies dokumenty potrzebne do ślubu , czy bardziej prawdopodobne że ze swojej rodzinnej miejscowości ?
Pozdrawiam
Mirka
Tak jak piszesz Grażyno ,niestety Dalikowa z okresu mnie interesującego nie ma w sieci. Nie widzę też ,aby w Dalikowie były skany wyznania mojżeszowego.Wiem ,że w Archiwum Archidiec. w Łodzi są lata wcześniejsze, ale nie sądzę iż znajdę Marianne w księgach rzymskokatolickich. Może podpowie mi ktoś gdzie Żydzi z Dabrowy i okolic mieli swój kahał ( tak to się nazywa ?? ) ?
Czy księgi nawróconych prowadzono w każdej parafii katolickiej ? Sądzę , że Marianna imie mogła zmienić ,ale nazywała sie chyba jednak Szymczak skoro ksiądz w akcie ślubu zapisał iż jest córką Mojżesza i Estery Szymczaków.
Czy Marianna mogła dostarczać z gminy mojżeszowej w Zagórowie jakies dokumenty potrzebne do ślubu , czy bardziej prawdopodobne że ze swojej rodzinnej miejscowości ?
Pozdrawiam
Mirka
-
Tak sie sklada, ze moi przodkowie pochodza z obecnego wojewodztwa lodzkiego i przerobilam juz metryki stanu cywilnego z XIX wieku z wielu parafii i widzialam ogromna ilosc metryk starozakonnych spisanych przez ksiedza jako urzednika USC. W Dalikowie wystepuje nazwisko Szymczak, warto wiec sprawdzic ten rocznik i +/- . Mozliwe, ze urodzila sie w Dabrowie ale urodzenie moglo byc zgloszone w innej parafii.
Pozdrawiam
Grazyna
Pozdrawiam
Grazyna
-
Najblizsza synagoga byla w Poddebicach.Mira pisze: Może podpowie mi ktoś gdzie Żydzi z Dabrowy i okolic mieli swój kahał ( tak to się nazywa ?? ) ?
http://www.sztetl.org.pl/pl/article/pod ... -kaliska-/
Ksiegi wyznania mojzeszowego sa w AP Lodz.
mojżeszowe z powiatów: Brzeziny (1826-1887), Kutno (1808-1833), Łask (1826-1932),Łęczyca (1844-1902), Łowicz (1812-1888), Łódź (1826-1939), Piotrków Trybunalski (1824-1874), Poddębice (1817-1870), Radomsko (1826-1928), Rawa Mazowiecka (1809-1874), Sieradz (1809-1896), Wieluń (1826-1886), Wieruszów (1826-1877);
http://www.genpol.com/htmlpages-display-pid-4.html
W powiedzie leczyckim byly 4 Dabrowki ale wszystkie podlegaly pod Dalikow.
Dabrowka Woznicka,
Dabrowka Folwarczna,
Dabrowka Dolna,
Dabrowka Gorba.
Grazyna
Re: Szukam dokumentów dot. dyspensy małżeńskiej między parafiami Zagórów i wieś Dąbrowa pow. Łęczyca
Bardzo dziękuję za cenne wskazówki. Zgodnie z tym co piszesz muszę podjąć korespondencje z AP w Łodzi i poszperać w księgach wyznania mojżeszowego.
Pozdrawiam
Mirosława
Pozdrawiam
Mirosława