UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Biała-Chyliński-Paweł-1814

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
godzil
Podziękował/a: 10 razy

Biała-Chyliński-Paweł-1814

Post autor: godzil » śr maja 27, 2015 9:17 am

Proszę o tłumaczenie aktu:

Rok aktu: 1814
Miejscowość: Biała
Imię (dziecka/męża/zmarłego): Paweł
Nazwisko (dziecka/męża/zmarłego): Chyliński
Link do zdjęcia: http://zapodaj.net/images/90874e2368059.jpg

Witam,
proszę o pomoc w rozczytaniu aktu małżeństwa bo niestety już jakiś czas zachodzę w głowę i nie mogę odczytać..
kolorem zaznaczyłem to czego żaden sposób nie potrafię nawet zgadnąć a tam gdzie nie jestem pewien pisałem znaki zapytania
W miarę możliwości prosiłbym jeszcze o potwierdzenie czy dobrze odczytałem nazwiska świadków z końcówki aktów

marla

Re: Biała-Chyliński-Paweł-1814

Post autor: marla » czw cze 11, 2015 9:45 pm

link do obrazka nie działa. nie sposób pomóc :(

Awatar użytkownika

Ynicz
Podziękował/a: 41 razy
Podziękowano: 315 razy
Kontakt:

Post autor: Ynicz » czw cze 11, 2015 9:55 pm

marla pisze:link do obrazka nie działa. nie sposób pomóc :(
działa bez problemu ;)
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona

marla

Post autor: marla » pt cze 12, 2015 5:35 pm

ok, w chrome nie działa, inaczej może działać;
niewiele pomogę, ale kilka rzeczy odgadłam - to moja propozycja:
... Zofii z Salonkowskch Chylińskich jeszcze (ieszcze) żyjących … będącej przy swych rodzicach dopotąd w Białły.
Tudzież Agnieszka Chyczewska z męża pierwszego Kołodziejska(?) lat mająca 26 podług metryki świętej z ksiąg (xsiąg) kościoła parafialnego (… miejscowość niedaleko, bo nie opisana z rejonu) pod datą 1 maja roku tegoż i została poświadczona ode mnie dnia 4 maja roku tegoż. Córka Adama i Katarzyny jeszcze (ieszcze) żyjących Chyczewskich będąca …Gospodarza w Białły w asystencji(?) swych rodziców. Strony stawające żądają abyśmy przystąpili do ułożonego między niemi obchodu małżeństwa , którego zapowiedzi uczynione były jedna (iedna) dnia 7 lutego druga dnia 14 tegoż miesiąca i roku jak wyżej do w żadnym tamowania rzeczonego małżeństwa uwiadomieni niezostaliśmy a rodzice niniejszym na obchód małżeństwa pozwalaja, przychylam się tedy do żądania stron po przeczytaniu wyżej wszelkich wspomnianych papierów i dzieła(?) ... … zapytaliśmy i przyszłego małżonka i przyszłej małżonki czyli chcą połączyć się z sobą związkiem małżeństwa? Na co gdy każde z nich oddzielnie odpowiedziało iż taka ich jest wola; ogłaszamy w imieniu X (X oznacza księdza) Prawa iż Paweł Chyliński i Agnieszka Chyczewska z męża Kołodziejska są połączeni z sobą węzłem małżeńskim czego akt spisaliśmy w przytomności Józefa (nieczyt. 1-litera może S może P) lat mającego 39 (napisano: dżydzieści?) Jakuba Kutyckiego lat mającego 35 Alexego Komateskiego(?) lat mającego 48 Andrzeja (1-litera L lub Z) lat mającego 80 wszystkich gospodarzy z Białły (wszyscy świadkowie mieli taką profesję). Akt onym został przeczytany aże pisać nie umieją sami podpisujemy(? podpiszemy?) i za X (księdza) Ważyńskiego proboszczem Białły urzędnika stanu cywilnego w braku podpisu jego /podpis: X Józef ?? dziekan …(miejscowość) ( na sąsiednich dokumentach może być lepszy podpis)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Akty - pozostałe języki”