Proszę Państwa !
Andrzej Kretkowski, ostatni z Kretkowskich na na Bieżuniu (diecezja płocka, obecnie powiat żuromiński) w swym testamencie z 1696 r.napisał:
" (...) P. Matyaszowi Siepierayskiemu za wierne usługi iego daruję Pościel wszystkie z Pawilonem i kołdra y ze wszystkim cokolwiek do Pościeli należy. Pawilon jest adamaszkowy, karmazynowy z wałem takowymże, kobierców iest pięć i te P. Siepierayskiemu daię i daruię".
Proszę Państwa. Zależy mi bardzo na poznaniu znaczenia tego słowa. Słowo "Pawilon", o którego znaczenie pytam, znajduje się w tekście umieszczonym na trzeciej (pustej) stronie księgi metrykalnej z lat 1756-1782 parafii Bieżuń. W krótkim tekście jest mowa o zbiórce pieniędzy "na reperację pawilonu". Wśród sześciu podpisów trzy należą do mojej rodziny.
Z poważaniem, Wanda
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Co to takiego "Pawilon"?
Moderator: Moderatorzy
Re: Co to takiego "Pawilon"?
Witam,
w tym kontekście to podejrzewam, że baldachim nad łóżkiem.
w tym kontekście to podejrzewam, że baldachim nad łóżkiem.
Pozdrawiam
Adam Kędzierski
Szukam: Kędzierski - Chylin, Smaszew, Grzymiszew (Ruda)
Adam Kędzierski
Szukam: Kędzierski - Chylin, Smaszew, Grzymiszew (Ruda)
-
- Podziękował/a: 11 razy
- Podziękowano: 82 razy
Re: Co to takiego "Pawilon"?
Może w takim znaczeniu użyte zostało słowo Pawilon
W Słowniku Wyrazów Obcych Władysława Kopalińskiego można przeczytać
Pawilon - dawn. baldachim w kształcie namiotu nad łóżkiem
___
Krystyna
W Słowniku Wyrazów Obcych Władysława Kopalińskiego można przeczytać
Pawilon - dawn. baldachim w kształcie namiotu nad łóżkiem
___