UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Kubaj
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 224
- Podziękował/a: 112 razy
- Podziękowano: 4 razy
Kubaj
Proszę o znaczenie nazwiska Kubaj / Kubai.
Albert syn Jana, wnuk Mariana, prawnuk Jana, 2xprawnuk Jakuba, 3xprawnuk Ignacego, 4xprawnuk Sebastiana, 5xprawnuk Macieja, 6xprawnuk Mateusza, 7xprawnuk Antoniego, 8xprawnuk Bartłomieja, 9xprawnuk Macieja, 10xprawnuk Marcin, 11xprawnuk Tomasza.
-
- Podziękowano: 18 razy
Re: Kubaj
Witam
Nazwisko Kubai-Kubaj najprawdopodobniej pochodzi od nazwiska Kuba - od imienia Jakub. Imię, notowane w Polsce od XII wieku, pochodzenia hebrajskiego Jaaqob ‘niech Bóg strzeże’. W starp[polszczyźnie przejmowane jako Jakob, Jakub, Jokob, na Kresach Wschodnich także Jakow, Jakuw.
Pozdrawiam
Marek
Nazwisko Kubai-Kubaj najprawdopodobniej pochodzi od nazwiska Kuba - od imienia Jakub. Imię, notowane w Polsce od XII wieku, pochodzenia hebrajskiego Jaaqob ‘niech Bóg strzeże’. W starp[polszczyźnie przejmowane jako Jakob, Jakub, Jokob, na Kresach Wschodnich także Jakow, Jakuw.
Pozdrawiam
Marek
-
AUTOR TEMATU - Posty: 224
- Podziękował/a: 112 razy
- Podziękowano: 4 razy
Dziękuję 
A takie nazwisko. Ksina albo Xina?

A takie nazwisko. Ksina albo Xina?
Albert syn Jana, wnuk Mariana, prawnuk Jana, 2xprawnuk Jakuba, 3xprawnuk Ignacego, 4xprawnuk Sebastiana, 5xprawnuk Macieja, 6xprawnuk Mateusza, 7xprawnuk Antoniego, 8xprawnuk Bartłomieja, 9xprawnuk Macieja, 10xprawnuk Marcin, 11xprawnuk Tomasza.
-
- Podziękowano: 18 razy
Ksina tego nazwiska nie opisano !
Natomiast jest takowe ;Ksion - od imienia Ksenia, z rosyjskiego Ksenija, używanego w Kościele prawosławnym, to od imion typu Poliksen’ja, Aksin’ja.
Wszystko możliwe iż w w/w sposób zostało przekształcone z Ksina na Ksion ?!
Natomiast jest takowe ;Ksion - od imienia Ksenia, z rosyjskiego Ksenija, używanego w Kościele prawosławnym, to od imion typu Poliksen’ja, Aksin’ja.
Wszystko możliwe iż w w/w sposób zostało przekształcone z Ksina na Ksion ?!