UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Archiwum Kapituły Kolegiackiej i Katedralnej w Sandomierzu
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 327
- Podziękował/a: 25 razy
- Podziękowano: 57 razy
Archiwum Kapituły Kolegiackiej i Katedralnej w Sandomierzu
Posiadam Inwentarz Rękopisów Archiwum Kapituły Kolegiackiej i Katedralnej w Sandomierzu XIII-XX wieku w opracowaniu Feliksa Kiryka.
Z ciekawszych materiałów pod kątem genealogii :
- Akta miast i parafii miejskich
- Archiwalia innych parafii i osad nieparafialnych
- Materiały do historii Żydów sandomierskich
- Materiały biograficzne
- Miscelanea odnoszące się do szlachty sandomierskiej i okolicznej
- Index osobowy
- Index nazw geograficznych
julia
Z ciekawszych materiałów pod kątem genealogii :
- Akta miast i parafii miejskich
- Archiwalia innych parafii i osad nieparafialnych
- Materiały do historii Żydów sandomierskich
- Materiały biograficzne
- Miscelanea odnoszące się do szlachty sandomierskiej i okolicznej
- Index osobowy
- Index nazw geograficznych
julia
Poszukuję w rejonie świętokrzyskiego, bądź małopolski ślubu Stanisława Bobrowskiego z Urszulą Jastrzębską ( z Marców) lata 1777-1779.
http://www.palucha-grajpel-jaszczyk-bob ... age.com.pl
Re: Archiwum Kapituły Kolegiackiej i Katedralnej w Sandomierzu
Witaj,
Mam nadzieję, że Julia się nie obrazi. Mam ten inwentarz więc podaję informacje.
1. Rachunki, kontrakty, zlecenia kapitulne XVII/XVIII w. W tym kontrakty z rzemieślnikami tarłowskimi. Sygn.80
2. Materiały źródłowe do dziejów miejscowości XVII/XVIII w. Sygn.738
3. Personalia ks. Sebastiana Kokwińskiego 1647-1689 Sygn. 846
Mam nadzieję, że Julia się nie obrazi. Mam ten inwentarz więc podaję informacje.
1. Rachunki, kontrakty, zlecenia kapitulne XVII/XVIII w. W tym kontrakty z rzemieślnikami tarłowskimi. Sygn.80
2. Materiały źródłowe do dziejów miejscowości XVII/XVIII w. Sygn.738
3. Personalia ks. Sebastiana Kokwińskiego 1647-1689 Sygn. 846
Witam,
Prawna i Rybitw nie ma. Z cyrkułu Józefów jest inwentarz wsi Wołowice z 1801 r. Sygn.335
Prawna i Rybitw nie ma. Z cyrkułu Józefów jest inwentarz wsi Wołowice z 1801 r. Sygn.335
-
Dzięki Magdo 

Poszukuję w rejonie świętokrzyskiego, bądź małopolski ślubu Stanisława Bobrowskiego z Urszulą Jastrzębską ( z Marców) lata 1777-1779.
-
Dano,
Nie wiem czego konkretnie szukasz, ale rozszerzę informację Magdy o pewne szczegóły, być może przydatne w poszukiwaniach :
Ad.1. Rachunki, kontrakty, zlecenia kapitulne XVII/XVIII w. W tym kontrakty z rzemieślnikami tarłowskimi. Sygn.80
Akta głównie w jęz.polskim, niektóre po łacinie.
Jest to zespół akt o charakterze skarbowym, ale jest ciekawym zbiorem informacji o sprawach i ludziach.
Rps obejmuje 16 kopert rachunków, zleceń i pokwitowań.
Ad.2. Materiały źródłowe do dziejów miejscowości XVII/XVIII w. Sygn.738
Akta luźne, pisane w jęz.polskim, rzadziej w jęz,łacińskim. Kart zapisanych 354 w odniesieniu do 54 miejscowości od S-Ż
w dawnym woj. Sandomierskim, kilka w krakowskim i lubelskim.
Ad 3. Personalia ks. Sebastiana Kokwińskiego 1647-1689 Sygn. 846
Akta głównie po łacinie, niektóre w jęz.polskim.
Zawartość, to między innymi pisma dot. sporów o dobra i należne dziesięciny, a także odnoszące się do kontaktów finansowych ze starszyzną żydowską,
testament ks. Sebastiana Kokwińskiego i liczna korespondencja.
Nie wiem czego konkretnie szukasz, ale rozszerzę informację Magdy o pewne szczegóły, być może przydatne w poszukiwaniach :
Ad.1. Rachunki, kontrakty, zlecenia kapitulne XVII/XVIII w. W tym kontrakty z rzemieślnikami tarłowskimi. Sygn.80
Akta głównie w jęz.polskim, niektóre po łacinie.
Jest to zespół akt o charakterze skarbowym, ale jest ciekawym zbiorem informacji o sprawach i ludziach.
Rps obejmuje 16 kopert rachunków, zleceń i pokwitowań.
Ad.2. Materiały źródłowe do dziejów miejscowości XVII/XVIII w. Sygn.738
Akta luźne, pisane w jęz.polskim, rzadziej w jęz,łacińskim. Kart zapisanych 354 w odniesieniu do 54 miejscowości od S-Ż
Ad 3. Personalia ks. Sebastiana Kokwińskiego 1647-1689 Sygn. 846
Akta głównie po łacinie, niektóre w jęz.polskim.
Zawartość, to między innymi pisma dot. sporów o dobra i należne dziesięciny, a także odnoszące się do kontaktów finansowych ze starszyzną żydowską,
testament ks. Sebastiana Kokwińskiego i liczna korespondencja.
-
- Podziękował/a: 1 raz
- Podziękowano: 3 razy
Witam
Bardzo proszę o sprawdzenie, czy jest jakaś wzmianka o miejscowości Solec (obecnie Solec nad Wisłą)?
Pozdrawiam
Zbyszek
Bardzo proszę o sprawdzenie, czy jest jakaś wzmianka o miejscowości Solec (obecnie Solec nad Wisłą)?
Pozdrawiam
Zbyszek
-
Solec, informacja znajduje się w :
Sygn.738
Materiały źródłowe do dziejów miejscowości XVII/XVIII w.
Sygn.743
Akta klasztorów diecezji krakowskiej. Akta luźne w tym klasztoru bernardynów z Solca.
Zawiera materiał szczegółowy do historii wymienionych konwentów, a pisany głównie łaciną, czasem j.polski. Stron łącznie 59.
julia
Sygn.738
Materiały źródłowe do dziejów miejscowości XVII/XVIII w.
Sygn.743
Akta klasztorów diecezji krakowskiej. Akta luźne w tym klasztoru bernardynów z Solca.
Zawiera materiał szczegółowy do historii wymienionych konwentów, a pisany głównie łaciną, czasem j.polski. Stron łącznie 59.
julia
-
- Podziękował/a: 1 raz
- Podziękowano: 3 razy
Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź i pozdrawiam.
Zbyszek
Zbyszek
Dzień dobry,
czy mogę prosić o pomoc w następującej kwestii ?
W publikacji "Studia nad dziejami miast i mieszczaństwa w średniowieczu" znalazłem informację o Baltazarze Zwolskim.
Autor powołuje się na następujące źródło, ACS 90,61;104, 54-54v - pełnomocnictwa w sprawie zarządu majątku plebańskiego...
Sprawa dotyczy parafii św. Piotra w Sandomierzu z roku ok. 1555.
Czy w posiadanym przez Ciebie Inwentarzu... znajdziesz ten zapis?, lub inaczej czy mogę prosić o podpowiedź gdzie go szukać?
Pozdrawiam, Tadeusz
czy mogę prosić o pomoc w następującej kwestii ?
W publikacji "Studia nad dziejami miast i mieszczaństwa w średniowieczu" znalazłem informację o Baltazarze Zwolskim.
Autor powołuje się na następujące źródło, ACS 90,61;104, 54-54v - pełnomocnictwa w sprawie zarządu majątku plebańskiego...
Sprawa dotyczy parafii św. Piotra w Sandomierzu z roku ok. 1555.
Czy w posiadanym przez Ciebie Inwentarzu... znajdziesz ten zapis?, lub inaczej czy mogę prosić o podpowiedź gdzie go szukać?
Pozdrawiam, Tadeusz